Trendy:
Obce budú súťažiť vo varení

redakcia, 31. augusta 2012     7 minút čítania

Ste súťaživý typ a baví vás varenie?


Foto: Shutterstock

Na súťaži sa bude variť aj Halászlé.


Občianske združenie Klub priateľov zdravotne postihnutých organizuje originálnu súťaž – Kuchársky súboj obcí. Ak chcete vy a vaši priatelia v tejto súťaži zastupovať vašu obec, ešte stále máte možnosť sa prihlásiť.

So súťažami vo varení sa v tomto období, najmä na televíznej obrazovke, priam roztrhalo vrece. Táto je však niečím výnimočná. Nikto vás v nej nebude nemiestne kritizovať a hodnotiť váš recept, alebo vaše kuchárske zručnosti. Ak chcete ukázať čo viete a pri tom predstaviť jedlo známe z vašej obce alebo regiónu, môžete tak urobiť 15. septembra 2012 od 8:00 do 18:00 v obci Horná Potôň pri jazere Lívia.

Viac informácií o súťaži sa dozviete v nasledujúcom rozhovore s hlavným organizátorom Tiborom Sklutom.



Rozhodli ste sa robiť kuchársku súťaž medzi obcami, čo vás k tomu viedlo?

Mám rád dobré jedlo, veľa cestujem a myslím si, že to, čo ľudí spája, je kuchyňa a varenie. Za dobrou kuchyňou a dobrým jedlo je človek schopný vycestovať aj na druhý koniec sveta. Pri jazere Lívia sme už skúšali robiť mnoho vecí. Robili sme Antimulti jarmok, súťaž vo varení halászlé, alebo predaj z dvora a malo to veľký úspech. Chcel som ale vymyslieť niečo nové, originálne. Ako bývalý starosta som vždy zameriaval svoju pozornosť na samosprávu a obce a spolu s mojimi spolupracovníkmi sme sa rozhodli urobiť takýto kuchársky súboj obcí. Na budúci rok chceme usporiadať ďalšie kuchárske akcie. Chceme, aby vo varení súťažili odbory, oslovíme veľvyslancov, aby varili jedlá zo svojej krajiny, športovcov, súťaž pre predstaviteľov médií, súboj medzi babkami, svokrami, alebo blondínkami...

Kto všetko sa môže zúčastniť tejto súťaže? Má to byť súboj medzi obcami, budú to teda zástupcovia obce určení mestským úradom?


Foto: Tibor Sklut

Súťaž sa bude konať pri jazere Lívia.


Do 15. augusta sa mohli prihlásiť výhradne zástupcovia samospráv. Rozposlali sme pozvánky do všetkých slovenských obcí, ale aj do niektorých obcí na území Maďarska, Poľska, Rakúska aj Česka, keďže ide o medzinárodnú súťaž.

Zo Slovenska sa zatiaľ prihlásilo veľmi málo obcí,
90 % prihlášok je z Maďarska. Ale tam sú tradície vo varení trochu iné a na inej úrovni. Aj preto by som chcel osloviť touto cestou už nielen samosprávy, ale aj bežných ľudí, ktorí by chceli reprezentovať svoje mesto.


Aké budú podmienky súťaže?

Sú veľmi jednoduché. Na začiatku súťaže sme určili registračný poplatok 200 €, ale vďaka sponzorom sme ho mohli znížiť na symbolické 1 euro. Za to dostanú súťažiaci miesto, kde budú variť, propagáciu, chlieb, lavičky, stan, skrátka všetko okrem surovín, z ktorých budú variť. Variť sa bude na otvorenom ohni, alebo na plyne. Nie je určené množstvo, ani druh jedál. Máme zatiaľ prihlásené napríklad halušky, halászlé, rôzne polievky, zákusky. Bolo by fajn, keby každý prezentoval jedlo typické pre danú obec, alebo región. Každá obec si môže priviezť svoju folklórnu skupinu, ktorá bude môcť vystúpiť na pódiu. Prídu rôzni speváci, harmonikári. Účasť na akcii prisľúbili aj vinári z Tokajských oblastí a boli by sme radi, keby k nám prišli ponúknuť svoje výrobky aj ľudoví remeselníci.


Foto: Tibor Sklut

Kapitálny úlovok z jazera Lívia.


Počas dňa sa vraj bude konať aj sprievodná akcia, súťaž v rybolove. Ako to bude prebiehať?

V rámci súťaže máme plán usporiadať rybársky dvojboj. Teda jeden človek z trojčlennej skupiny by varil a ďalší dvaja by mohli súťažiť s rybolove. Takže kto bude mať záujem, môže si priniesť udice a zapojiť sa aj do tejto súťaže. Ale v rybolove si môžu zasúťažiť aj návštevníci podujatia.

Aká bude výhra, o čo budú súťažiaci bojovať?

Prvá cena bude 1000 eur, bude to vlastne nákupná poukážka. Vstupné pre návštevníkov bude 5 €, ale za tie dostanete dva stravné lístky, za ktoré sa budete môcť najesť v tom stánku, kde sa vám bude najviac jedlo pozdávať. Do urny v danom stánku potom vhodíte stravné lístky a súťaž vyhrá družstvo, ktoré ich na konci bude mať najviac. Víťaz dostane tiež putovný pohár na jeden rok. Okrem toho môžu vyhrať cenu aj návštevníci, po zakúpení tombolových lístkov sa bude žrebovať výherca o zájazd na 2 týždňový pobyt pre dve osoby na Bahamách a USA.

V rámci podujatia sa chystáte predávať záhradky v novovznikajúcej záhradkárskej osade. Povedzte nám o tom viac...


Foto: Tibor Sklut

Pôda, kde vzniknú nové záhradky.


Budeme ponúkať na predaj záhradky za špeciálnu nízku cenu, ktorá bude platiť len v tento deň. Je to oblasť blízko Bratislavy. Záhrad s kvalitnou zemou je dnes veľmi málo, na varenie máme aj preto málo kvalitných surovín. Farebne vyzerajú výborne, ale keď ochutnáte, nechutí to ako má. Tí návštevníci, ktorí sa zaregistrujú priamo na našej akcii, zaplatia si registračný poplatok, môžu v ten deň vyhrať jednu záhradku za 1 euro.

Losovať výhercu budú samotní účastníci súťaže. Je to šanca mať záhradku s prvotriednou kvalitnou úrodnou pôdou pre tých, ktorým už lezie hore krkom zelenina a ovocie so supermarketov, aby si mohli vypestovať vlastnú zeleninu na svojom pozemku. Na záhradke sa dá aktívne a príjemne tráviť voľný čas. Chceme oprášiť staré záhradkárske tradície, s trochu modernejšími vymoženosťami. Pozývam preto všetkých, ktorí budú mať čas a chuť, aby sa k nám prišli pozrieť, či už sa rozhodnú súťažiť, alebo len ochutnávať. Milovníci dobrého jedla, ale aj fanúšikovia kvalitných surovín, si určite prídu na svoje.





Diskusia k článku

rennatte
skoda ze sa to dozvedam az teraz, rada by som sa zucastnila, ale malo casu na zorganizovanie,,,ale pokusim sa, kde a ako sa da prihlasit?
hubata
No to teda je krásny kapor! Pekná akcia a mne ako starej záhradkárke sa najviac páči že zakladáte záhradkársku osadu: do dediny sa vám spolu so záhradkármi vrátia dobré vzťahy a pracovné príležitosti pre občanov: záhradkári neustále niečo budujú, stavajú, nakupujú ............
Držím vám palce a keby ste neboli tak ďaleko od môjho bydliska, tak by som sa sama o jednu uchádzala.
rennatte
podarilo sa.....druzstvo mame aj skvely recept s ktorym budeme prezentovat region Zahorie, tak nam drzte palce aby vyslo pocasie :-)
redakcia
Tak budeme držať silno palce, daj potom vedieť ako bolo a ako ste dopadli :-D






 



TOPlist