Fedor Malík:
Morčacie rolky

Fedor Malík, 14. apríla 2015     2 minúty čítania

Už po šestnásty raz sa v Hotelovej akadémii v Piešťanoch nedávno uskutočnila medzinárodná súťaž mladých somelierov. Dva tucty vedomostne nabitých diev a mládencov súťažili v odbore, ktorý dnes hýbe svetom vína a jedla.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Zvíťazili tí najlepší. Z Trenčína, Modry i Piešťan. Dostali krásne kytice, ligotavé poháre a diplomy na kriedovom papieri. V neskoré popoludnie sa konala recepcia. V obrovskej jedálni školy to voňalo lákavými dobrotami. Miňonky, slané i sladké, úhľadne rozložené na zrkadlových platniach, šaláty od výmyslu sveta, chrumkavé pečivo, syrové misy... Najdlhší rad bol pri teplom bufete. Postavil som sa i ja. Dostal som náramnú chuť na rybičku. Rybičky však tohto roku odplávali dolu Váhom... Bolo treba hľadať náhradné riešenie.

Šéfkuchárka Olinka mi poradila. A poradila dobre. Na vyhriaty tanier som si dal naložiť jej špecialitu. Morčacinu na piešťanský spôsob. Tie najkrajšie kúsky morčacích pŕs napred našpikujte domácou údenou slaninou. Mäso primerane posoľte, ošetrite korením (nezabudnite na štipku karí!), zrolujte a prepichnite dvoma drievkami. S prípravou však opatrne. Žiadne vysoké teploty. Rúra vyhriata len na 80 °C a morčacie rolky v nej plné štyri hodiny! Ak chcete mať obed o dvanástej, privstaňte si... K morčacine Olinka odporúča podávať tlačené zemiaky pripravené s kapiovou paprikou a opečenou mladou cibuľkou.

Prílohu nevymýšľajte. Všetko je už dávno vymyslené od čias vzniku kyslých uhoriek. Načnite si tie svoje alebo tie slávne znojemské. A nezabudnite ani na pohár mladého mülleru....



Diskusia k článku

venusa
Aké jednoduché a pritom famózne. Tie uhorky k tomu sú tá správna bodka, ako vždy zaujímavé.
radost
...podliate-nepodliate..prikryté-odokryté..lákalo by ma..no asi to nie je úplné..






 



TOPlist