Fedor Malík:
Modranské moruše

Fedor Malík, 16. augusta 2016     2 minúty čítania

Malokarpatské leto je usmievavé i zákerné zároveň. Horúce dni sa končia búrkami a ľadovec tu padal tohto roku už druhý raz.



Ušanoval vinice na rovinách, stĺkol však veltlíny a rizlingy na kopcoch. Trápime i tešíme sa ďalej...

Naša záhrada je plná ovocia. Dozreli figy, hrušky, letné jablká, černice, žltne už iršaj i panónia. Zámerne som obišiel morušu. Tá je na prelome leta kráľovnou našich dvorov a záhrad. Ide o morušu čiernu, morušu trnavskú. Narátal som ich v Modre vyše stovky, a mnohé z nich sú pamätné. Moruša Štetkova, Zochova, Bakošova, Šimkova, Ružekova, Laudova...

Tá naša je ešte „mlaďoch“, má len tridsať rokov. Je však obsypaná veľkými červenofialovými plodmi, ktoré postupne dozrievajú. Oberať ich, to je veľké majstrovstvo. Buď ju vytočíte ako kliešťa alebo odstrihnete nožnicami. Inak sa zababrete. Naoberať za misku, to je večnosť...

Zjeme ich „len tak“, či urobíme z nich morušové košíčky. Je to prosté. Jemné linecké cesto vtláčame do košíčkových formičiek. Upečieme ich, necháme vychladnúť a potom vyklopíme. Plníme ich pudingom, šľahačkou a či bielkovým snehom. Náplň ozdobíme statnou morušou a košíček poprášime vanilkovým cukrom. Dva košíčky a deci vychladenej ružovej frankovky po obede. Nič lepšie mi nenapadá...



Diskusia k článku

venusa
Zbystrím na morusu okamžite. Ako deti sme chodili na nu do farskej záhrady, bola tmavá a sladká, volali sme ju malé hrozno. Nikto iny ju v záhrade nemal, aj ked boli záhrady plne inych stromov, morusa lákala najviac. Poznám jej chuť, tu u nas a v okoli o nej ani nechyrovat. O fige uz vobec a o mandľovom kriku dupľom-:) daň horúcich dni. Len tak ma napadlo, aký by bol z nej džem, ktovie.






 



TOPlist