Fedor Malík:
Modranská pizza

Fedor Malík, 28. júna 2016     2 minúty čítania

Už je to dvadsaťpäť rokov. Pár mesiacov po nežnej sme v Modre uskutočnili prvý ročník medzinárodnej prehliadky vína Vinoforum 1991.



Sláva to bola veľká. Pár stoviek vín z desiatok krajín sveta, degustátori z Argentíny, Francúzska, Holandska, Anglicka. Od toho roku putovalo Vinoforum po svete. Uskutočnilo sa už v ôsmich európskych krajinách a tento rok sa koná i v Číne...

Vraciam sa k tomu prvému ročníku a spomínam. Napríklad na degustátora svetového mena Johna Salviho. Pôvodne spravodajského dôstojníka anglickej armády, potom novinára a dnes degustátora, ktorý za tridsať rokov svojho profesionálneho života vymietol degustačné sály na celom svete.

John, Master of Wine, bol v roku 1991 i v Modre. Degustoval, špásoval, popíjal, bavil sa s ľuďmi a v neposlednom rade objavoval i taje slovenskej gastronómie. Sedeli sme u nás v záhrade a manželka napiekla pár plechov modranského smotanového osúcha. Voňal, chrumkal, chutil prenáramne. John sám „zmastil“ z neho dva plechy. Keď dojedal ten druhý, vyhlásil: „Najlepšia pizza na svete, modranská pizza.“ Osúch zapíjal naším veltlínom z Téglika a cítil sa ako v siedmom nebi. Do hotela sme ho odniesli na nosidlách...

Občas sa vo svete ešte stretneme. A spomíname. Ja na jeho historky a on na modranskú pizzu. Ako chutil modranský zelený muškatel, na to si už nespomína...



Diskusia k článku

annan
No, a kde je recept,ako budeme skúšať a ochutnávať.
luss44
@Annan , vyskúšaš a ochutnáš jednoducho, je to obyčajný smotanový osúch z kysnutého cesta, akých je tu na Vareche veľa. Osúch, aký sa pečie hocikde a o ktorom p.Malík vo svojom predošlom článku vyhlásil že ho Modrania ukradli Oravákom :) Piekla ho moja babka aj prababka, ktoré prežili v Modre celý život.
annan
Našla som a dakujem,pán Malík tak šťavnato všetko opisuje, že musíš vyskúšať.






 



TOPlist