Dobré trávenie:
Mamí, to čo si mi dala na desiatu?

Jaroslav Žídek, Varecha.sk, 17. septembra 2015     7 minút čítania

Ak ste rodičom, ktorý pochádza zo socialistického baby boomu, táto veta vás ani nenapadla, respektíve ste sa ju neodvážili ani vysloviť. Načo aj, keď rodičia boli už od 6:00 v práci. A tak sme tí šťastnejší mali rohlík s maslom a šunkou, paštétou alebo džemom od babičky.


Foto: Shutterstock.com
Naše deti to majú už trochu inak – je väčší výber pečiva, papriky a paradajky dostanete v obchode počas celého roka a o sladkostiach ani nehovorím.

Tému sladkostí, čipsov, sladených nápojov na desiatu pre deti vynechám rovno – každý deň nájdete informácie o ich škodlivosti a rovnako v ten istý deň sú na internete vyhlásenia neziskových organizácií o narastajúcej obezite západného sveta.

Ja osobne si myslím, že deti jedia tak, ako to vidia u svojich rodičov. Ak neraňajkujete, na desiatu vypijete jedno presso, obed rýchlo nahádžete do seba a večer vybielite chladničku, ani vaše dieťa nebude postupovať inak. Tú energiu na fyziku či geografiu niekde získať musí. Som zástancom názoru, že dieťa by malo jesť primerane svojmu veku takmer všetko. Najlepšie je začať raňajkami – mini jedlom a nápojom. Ak vaše dieťa pri raňajkách ani neotvorilo oči, zbytočne ho netrápte a radšej mu zabaľte sýtejšiu desiatu.

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Určite je zdravšie, ak uprednostníte tmavé pečivo pred svetlým. Dnes už s receptami a surovinami na rôzne nátierky nie je problém. Veľmi nevymýšľajte, deti sú vo výbere jedla dosť konzervatívne. A keď natrafíte na triedneho „trendsettra“, ktorý tvrdí, že zelená je fuj, s avokádovou nátierkou dieru do sveta nespravíte. Raz za čas môžete vyskúšať aj croissant s maslom.

Ovocie, prípadne aj zelenina je vždy dobrým doplnkom k desiate. Tu som absolútny zástanca sezónnosti. Deti by mali poznať ozajstnú chuť slivky, hrozna, či vôňu paradajky. Ak máte doma práve to 1 z 10 detí, ktoré má rado zeleninu, nebojte sa zabaliť nakrájanú mrkvu alebo kaleráb.

Počas dňa by rozhodne nemali chýbať nápoje – najlepšie tie „najobyčajnejšie“. Čistá voda, bylinkový, ovocný čaj. K zloženiu rôznych pseudo ovocných štiav, sladených nápojov a podobne si stačí prečítať zadnú etiketu. A viete, čo nalejete svojmu potomkovi do fľašky.

Vyvážené zloženie jedla dodá nielen energiu na náročný deň v škole, ale postupne odovzdávate svojmu dieťaťu veľmi dôležitú informáciu – ako sa správne stravovať v dospelosti. Rovnako to môže výrazne ovplyvniť jeho zdravotný stav. Tiež to nie je na zahodenie...


Foto: Shutterstock.com

Baklažánová nátierka


• baklažán 2 ks
• limeta 1 - 2 polievkové lyžice
• rímska rasca 1 čl
• chilli paprička 1 ks
• cesnak 1 strúčik
• šalotka 1 malá
• čerstvá petržlenová vňať
• čierne korenie
• olivový olej 2 lyžice
• soľ, korenie

Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho nad rozpálený gril (resp. otvorený oheň). Opečieme ho z každej strany, stačí 4 - 5 minút. Následne ho dáme do predhriatej rúry na 230 - 240°C a pečieme ho asi 30 minút. Potom ho narežeme a jednoducho olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme ho do misy, pridáme 2 - 3 lyžice tahini, osolíme, pridáme rímsku rascu, kúsok posekanej chilli papričky, cesnak a šalotku. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, limetovú šťavu, olivový olej, okoreníme a dôkladne premiešame.


Foto: Shutterstock.com

Tahini - sezamová pasta:


• biele sezamové semienka 100 g
• olivový olej podľa potreby

Na panvici prehrejeme sezamové semienka, potom ich dáme do mixéru. Prilejeme olivový olej a dôkladne rozmixujeme, až kým nevznikne hladká pasta. Prelejeme do misy, necháme odstáť. Olej vystúpi hore a dolu ostane hustá pasta.

Chlebové placky


• hladká múka 3 hrnčeky
• hustý smotanový biely jogurt 2 plné lyžice
• vajce 1 ks
• kryštálový cukor 1/2 lyžice
• prášok do pečiva 1 lyžica
• ghee 3 plné lyžice (alebo pretavené maslo)
• soľ
• voda 1 hrnček

Zo surovín vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme chvíľku odpočinúť. Cesto si rozdelíme na malé bochníčky, necháme opäť trošku odpočinúť. Potom ho natiahneme do tvaru štvorca a plníme plnkou:

Plnka:


• červená cibuľa 1 - 2 ks
• koriandrová vňať
• zelená dlhá chilli paprička 1 ks
• koriander
• nastrúhaný čerstvý zázvor 1/2 lyžičky
• rímska rasca 1/4 lyžičky
• soľ štipka

Cibuľu nakrájame na kolieska, natrháme čerstvý koriander. Pristrúhame zázvor, osolíme, okoreníme. Rímsku rascu orestujeme na panvici (bez oleja) a pridáme do misky. Premiešame prstami a plníme cesto. Preložíme, cesto znovu natiahneme a plnku zavrieme do cesta. Panvicu potrieme maslom a placky pomaly opekáme z oboch strán. Zakaždým, keď placku otočíme, potrieme ju maslom.

Jaroslav Žídek

ambasádor seriálu

Pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.




Diskusia k článku

methi
Vyborne, presne takto stravujem moje deti a varim denne. Plus samozrejme nejaka ta nasa slovenska klasika obcas. Pekny clanok aj recepty.
arctida
Pán Žídek je pre mňa naozajstný "CHEF" kuchár!
Myslím, že sem prídem častejšie, tu nájdem nejaké inšpirácie, aj keď som vegetariánka, ba skoro vegánka.
Ďakujem za článok!






 



TOPlist