Fedor Malík:
Líčka na víne

Fedor Malík, 26. mája 2015     2 minúty čítania

Po dvoch rokoch som opäť navštívil Kastíliu. Bolo príjemne teplo a jar bola v rozpuku.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Hotel vo Valladolide bol prítulný a jeho reštaurácia ponúkala skvelú španielsku kuchyňu. Čo na tom, že to boli väčšinou ryby a iné plody mora. Za tie roky som si už zvykol... Predsa len, po troch dňoch rybieho stravovania som si objednal bravčové. Šéfk uchár Alonso sa pousmial a prevravel: „Prinesiem vám bravčové líčka na červenom víne.“ O pol hodiny boli na stole.

Priťahovali oči, cvičili nos a rozplývali sa v papuľke. Boli pripravené na tymiane a podávali sa s plátkami zemiakov, ktoré boli zapracované v pokrme. Veľmi zjednodušene, taký kastílsky guláš... Čosi podobné pred rokmi robieval i môj priateľ, známy slovenský kuchár Jožko Rybár. Nevaril len doma, ale čaroval i v cudzine. Osaku, Londýn i Montreal udivoval slovenskými špecialitami. Bravčové líčka na našej frankovke patrili k jeho top ponuke. Dobre si pamätám, neboli však na tymiane. Jožko miloval majoránok. Rybárove líčka sa podávali s haluškami a nalievala sa k nim frankovka z račianskeho družstva.

V tom čase nemala široko–ďaleko páru. Popíjali ju na ústrednom výbore strany, pili ju i štamgasti v bratislavských viechach... Všetko sa pominulo, i Jožko už nie je medzi nami. Tak mu venujme aspoň spomienku. „Líčkovú“ spomienku na majoránku.



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik , skoro monolog k priatelovmu odchodu.
Frankovku u nas nedostanem, ale zaujimalo by ma ktore cervene s inym nazvom sa mu moze trochu chutou priblizit. ???
Frankovu som mala rada.
hubata
Skoda aj nasich jedal aj nasich dobrych vin. Vsetko co bolo dobrw a nase sme si dali vziat a opicime sa aj cidzimi vinami a slovensky clovek nema pracu.... Kolko taky napriklad limbassky vinohrad uzivi ludi...
ziegelfeld1968
@hubata
Lebo EU potrebovala zničiť slovenské poľnohospodárstvo O tom to celé je. Ty si Záhoráčka, určite poznáš Borský Svätý Jur. Tu bol obrovský sad v ktorom sa pestovalo ovocie a za komunistov a chvíľu aj po nich sa ovocím zásobovala Bratislava, Morava. Potom sa sad sprivatizoval, privatizér išiel do konkurzu, lebo obchody nemali záujem o slovenské jablká, čerešne, slivky, radšej kupovali lacnejšie západné produkty. Nebol už odbyt, sad upadal. Cigáni a bieli Cigáni ho začali devastovať, plody ktoré narástli aj bez opatere neoberali ale lámali celé haluze a dnes je celý sad splanírovaný a v obchodoch si kupujeme už na pohľad otrasné umelé zelené jablká z Holandska alebo o niečo lepšie vyzerajúce jablká z Nemecka. Pán profesor Hričovský , zanietený ovocinár by pohľade na tú spúšť trpko zaplakal. Prijatie žobrákov z východnej Európy do EU bolo len preto, aby Západ mal kde umiestniť svoje poľnohospodárske prebytky. Dúfam, že si moje politické školenie mužstva, aké sme mali na vojne dočítala do konca.
zolik
aj ja som docitala. je to velmi smutna realita.
kuchticka
Skutocne smutne a pravdive Kde ake urodne polia sa zastavali velkoobchodmi zo zapadu a Slovaci, ktori mavalai dost svojej urody teraz musia brat odpadky zo zapadu Len ten ich BUZINES prosparuje .
Aky paradox!!!
tinca
Ísť za líčkami do Španielska? Veď si ich uvarím aj na Slovensku a aké chcem, hovädzie, bravčové, teľacie aj červených kvalitných vín je na trhu dostatok. Ja používam Cabernet.Neviem o čom mal byť ten článok. Zdieľam názor @kuchticka a darmo čakáš na odpoveď pán Malík len prispieva, ale NEODPOVEDÁ!
ziegelfeld1968
@kuchti čka
Máš pravdu s tými úrodnými poliami. Ja som Bratislavčan a roky som jazdil vedľa polí na ktorých družstvo za socializmu pestovalo poľnohospodárske produkty. Dnes tam stojí nejaký pri...ný Bor Mall (sorry za výraz) a minule som čítal ako pozýali deti na nejakú akciu samozrejme nie deti ale hlavne ich rodičov aby tam minuli nejaký ten groš. Jedno náboženstvo schválne ho nebudem menovať učí ako zničiť kresťanov. Treba sa zmocniť ich pôdy, lesov lebo to je najväčšie bohatstvo každého národa. A my sme si zlikvidovali ornú pôdu, postavili sme tam opachy a raz deti nás detí nás budú zato raz preklínať, lebo z takého Bor Mallu sa nenajedia. Obávam sa že takto dopadne Slovesnko aj s vodou, ktorá už teraz začína byť strategickou surovinou. A ďakujem všetkým ktorí súhlasili s mojim príspevkom. Normálni ľudia to chápu, len to nechápu tí politici ktorí zapredali Slovensko zlatému teľaťu zo Západu. Nie som komunista naopak antikomunista ale bohužiaľ takáto je realita.
katka78
To je tak @ziegelfeld1968 , keď v tomto Malom Absurdistane kompetentní riešia koľko slovenskej hudby sa má povinne hrať v rádiách, namiesto toho, aby sa radšej pozreli koľko slovenských produktov je v obchodoch. A tak je to v tejto krajinke kam len oko dozrie, nie len s poľnohospodárstvom.
mirop
Nakoniec ste ich teda nejedol? Alebo to vy mate tu "papulku"?






 



TOPlist