Kvalitné jedlo je dôležité aj na jeseň

P.R., 21. októbra 2016     6 minút čítania

Dni sa nám pomaly krátia, teploty klesajú, za oknami často bubnuje dážď, a v takomto čase je vždy dobré trochu pookriať na duši. Jednou z možností, ako zrelaxovať a zároveň načerpať nové sily, je stráviť pár chvíľ pri dobrom jedle. Ruku na srdce – koho z vás nepoteší kvalitné jedlo?



Prečo by sme pri jeho hľadaní nemali obísť predajne Starý Otec, sme sa porozprávali s Jankou Bagiovou, ktorá má u Starého Otca na starosti výber sortimentu.

Prečo by sme teda pri hľadaní dobrého jedla nemali obísť vaše predajne?

Dôvodov je hneď niekoľko. Predovšetkým je to preto, lebo my v otázke kvalitných potravín nemáme radi kompromisy. Preto sme sa pred viac ako štyrmi rokmi rozhodli ísť síce ťažšou, ale zaujímavejšou cestou. Začali sme predávať výhradne slovenské produkty od malých a stredných dodávateľov, lebo tí sú podľa nás nositeľmi tej skutočnej kvality, za ktorú často ručia svojim vlastným menom. A na tých produktoch je to jednoducho poznať. Ich chuť a vôňa je celkom odlišná od produktov, ktoré obvykle dostanete v bežných obchodoch.

Ak by sme sa pozreli podrobnejšie na jednotlivé kategórie produktov, je niečo typické, čo by sme vedeli o nich povedať?

Ak mám byť konkrétna, napríklad mäsové produkty u nás začínajú na 85%-nom podiele mäsa a neobsahujú žiadnu múku, sóju, stabilizátory ani emulgátory. Všetky okrem žemľových krvavničiek sú preto vhodné aj pre celiatikov. Ak hovoríme povedzme o bryndzi, hovoríme o 100% nepasterizovanej ovčej bryndzi a nie o zmesiach s kravskou hrudkou. U nás nenájdete šťavy z koncentrátu, ani dopekané pečivo. Džemy sú pripravované klasickým odparovaním v kotli. A je toho ďaleko viac. Aj po štyroch rokoch existencie máme latku nastavenú rovnako vysoko, ako na začiatku. Nikto sa nemôže pochváliť tak prísnymi kritériami na prídavné látky, ako práve my. O našom úsilí svedčí aj to, že počas existencie Starého Otca sme odmietli cez dvesto produktov len z toho dôvodu, že obsahovali prídavné látky, ktoré neboli v súlade s našimi predstavami. Jednoducho povedané, štyri roky sa snažíme predávať ľuďom vysoko kvalitné produkty, ktoré môžu konzumovať bez obáv alebo ich bez obáv dať svojim deťom. Dvanásť predajní vybudovaných v Bratislave za štyri roky je snáď dôkazom toho, že sa nám to darí.

Máme tu jeseň, čo zo svojho sortimentu by ste asi najviac odporučili našim čitateľom?

Ťažiskovým sortimentom v tomto období sa stávajú mäsové produkty – šunky, klobásy, jaterničky, slanina. Povedzme si hneď na začiatku, že kvôli absolútnemu dohľadu nad kvalitou našich produktov sme postavili vlastnú mäsovýrobu, ktorá vyrába produkty výlučne len pre Starého Otca. Ak máte radi šunku, určite by som doporučila našu bravčovú dusenú šunku s 95% obsahom mäsa, prípadne pre priaznivcov hydinovej šunky našu morčaciu, vyrobenú výhradne z morčacieho mäsa.

V našej vlastnej mäsovýrobe si vyrábame aj vlastné klobásy. Či už sú to čerstvé, vhodné na varenie alebo pečenie, alebo sušené, kde sme vyšli v ústrety milovníkom všetkých druhov pikantnosti – vyrábame ich jemné, jemne pikantné aj diabolské. Ak radšej dávate prednosť vlastnej príprave pokrmov, dokážeme vám vyjsť v ústrety mimoriadne kvalitným mäsom – či už je to hovädzie, bravčové, kuracie alebo napríklad skvelá ryba.

Určite by som ešte na jeseň nevynechala naše výborné jaterničky, úžasnú voňavú slaninku, či párky zo skutočného mäsa – žiadne zvyšky, žiaden separát, žiadna múka, či sója. Ich chuť je neporovnateľná s bežnými párkami. K nim špaldový alebo ražný chlebík z našej pekárne. Keď už sme pri tej našej pekárni, mimoriadne úspešné sú medzi našimi zákazníkmi pekárenské výrobky z tzv. domáceho radu – čiže produkty vyrábané v malých množstvách úplne rovnako, ako by ste si ich piekli doma – či už sú to makové alebo orechové rožteky, mrkvové šatôčky plnené slivkovým lekvárom, perníčky.

Okrem toho máme v ponuke aj jedinečné plnotučné mlieko, typické slovenské syry, 100% ovčiu nepasterizovanú bryndzu, vajíčka z voľného chovu, chrumkavé praclíky, široký výber domácich cestovín, ručne varené džemy, pivo, víno, - skrátka milovníci dobrého jedla a pitia si u nás určite prídu na svoje.
Čo dobré nájdu u vás zákazníci pred Vianocami?

S blížiacimi sa Vianocami samozrejme stúpne dopyt po tradičných produktoch na zimu ako sú med, alebo jeho tekutá forma medovina. Tradičné sú sušené hríby, údené mäsá (karé, stehno, krkovička) a čerstvé klobásy nielen do kapustnice, kvasená kapusta, oblátky, tradičné linecké pečivo – to všetko a ďalšie stovky produktov nájdete v 12 predajniach Starý Otec po celej Bratislave – stačí zájsť na našu stránku www.staryotec.sk, kde nájdete ich zoznam. Tak si viete nájsť toho vášho Starého Otca podľa adresy zamestnania či bydliska.










 



TOPlist