Trendy:
Kulinárske zábavné programy nás učia variť

redakcia, 17. augusta 2012     10 minút čítania

Sledujete kuchárske televízne programy?

Na Vareche sme už zopár ráz rozoberali rôzne kuchárske programy. Jednému sa viac páčia tie cestopisné, ďalší zas nedá dopustiť na obľúbeného Jamieho Olivera, vďaka ktorému sme mnohí začali rozlišovať rozdiel medzi originálmi a napodobeninami jedál.

Mnohí z týchto kuchárov sa vďaka programom stali hviezdami. Ich zásluhou sa pokúšajú variť aj tí, čo nikdy predtým varešku v ruke nedržali. Tí, čo vydržali, prežili aj prvé nezdary, nenechali sa odradiť a jedlo povýšili na niečo viac, než prostriedok na zasýtenie hladného žalúdka.

Televízia je mocný fenomén, vďaka nej si môžeme pripraviť napríklad medium steak podľa Gordona Ramseyho, najčokoládovejšie muffiny na svete podľa Nigelly, či francúzske delikatesy a la Julia Child.
V dnešnom článku sme si vzali na paškál zahraničné kuchárske hviezdy.



Jamie a jeho čarovná záhradka


Foto: TASR

Jamie Oliver.


Azda najznámejším šéfkuchárom z televízie je práve typický Angličan Jamie Oliver. Mnohí renomovaní šéfkuchári mu pomaly nevedia prísť na meno a nepovažujú ho práve za priekopníka v oblasti kulinárie. Jedno mu však nemožno odoprieť. Naučil mnohých ľudí po celom svete, aké dôležité je pri varení používať kvalitné ingrediencie, a tiež to, že kvôli príprave chutnej večere nemusíte v kuchyni stráviť dlhé hodiny.

Je radosť pozerať, s akou chuťou Jamie vytvára svoje pokrmy. Vysvetľuje, aké je dôležité nakupovať čerstvé a kvalitné suroviny, vďaka ktorým chutia jedlá o poznanie lepšie. Počas dlhých rokov trvania jeho show sme mali možnosť sledovať, ako sa oženil s manželkou Jules, aj ako sa narodili jeho malé červenolíce anglické detváky.

Za obdiv stojí aj jeho záhradka, kam si počas varenia odbieha natrhať čerstvé bylinky, zeleninu, alebo ovocie. Vždy sa mu podarí z nej „vyčarovať“ niečo úžasné. Pamätáte si na pôvabné mini patizóniky, ktoré surové nakrájal na tenulinké pásiky a použil ich do šalátu? Alebo krásne fialové špargle, ktoré si pestuje v drevených „hrantíkoch“?

Dnes už má svoju malú bylinkovú záhradku každý správny kuchár, ak už nie v záhradke, tak aspoň v malom kvetináči na okne. Jamie vydal niekoľko kuchárskych kníh aj DVD, ktoré sa tešia mimoriadnej obľube v radoch kuchárskych nadšencov.

Rachel Allen učí variť rodiny


Foto: www.rachelallen.co.uk

Rachel Allen.


Obľúbená írska kuchárka sa učila variť na Ballymaloejskej škole varenia, kde neskôr aj sama vyučovala. Človek by si povedal, že jej profesionálne smerovanie sa bude uberať úplne iným smerom, obaja rodičia sa totiž venovali obchodovaniu. Rachel sa však vymykala z tohto rodinného modelu, a vďaka jej zanietenosti o ňu prejavila záujem aj televízia.

Úspešný kuchársky program Rachel´s Favourite Food vysielali nielen v jej rodnom Írsku, ale obľube sa tešil aj v Austrálii, či v Taliansku. Vydanie kuchárskych kníh na seba nenechalo dlho čakať, jej popularita stále narastala. Pribudli programy Rachel Allen: Bake!, a momentálne patrí medzi populárne aj jej program, kde učí variť celé rodiny.

Do varenia je tu zapojená naozaj celá rodina. Otcovia prichádzajú na to, aké môže byť varenie zaujímavé, a deti zas, aké môže byť zábavné. Zisťujú, že ich obľúbené polotovary si môžu pripraviť celkom jednoducho a rýchlo v domácom prostredí z čerstvých surovín. Je podnetné sledovať, ako otcovia rodiny nachádzajú lásku k vareniu, ktoré po dlhé roky nechávali len na svojej krajšej polovičke.

Skúšali ste už niektorý z Racheliných receptov na koláč alebo tortu? V jej podaní to vyzerá ozaj jednoducho, ale najmä lákavo. Možno sa vám doma nepodarí len tak ledabolo „nacápať“ krém na tortu, aby vyzerala „akože“ nedbalo, ale zároveň bola krásne ozdobená, ako to robí ona. Netreba však zúfať, hlavné je, že to skúsite a všetkým bude chutiť.

Keith Floyd bol Keith Richards v kuchyni


Foto: www.floydonline.co.uk

Keith Floyd.


Dovolíme si malú paralelu, obaja umelci s rovnakým menom a obaja Angličania, nám totiž pripomínajú toho druhého, každý však na svojom poli pôsobenia. Tak ako geniálny Keith Richards so svojím nedbalým vzhľadom trápil na pódiu svoju gitaru, takisto tak trochu zanedbaný Keith Floyd bol majstrom varechy na svojich potulkách svetom. Jeho pojazdnú kuchyňu dokázal rozložiť úplne hocikde, či už na úpätí skaly v burácajúcom vetre, alebo v morskej plytčine, kde si počas varenia ochladzoval nohy.

Nedbalý vzhľad vyvažoval kulinárskymi dobrotami a najmä hektolitrami vína, na ktoré existovala jedna mierka. Lepšie povedaná žiadna. Do pokrmov ho lial priamo z fľaše, ak bolo málo, tak aj z vlastného pohára. V jeho programoch nás previedol mnohými krajinami, priblížil nám miestne obľúbené pochúťky a zvyky vo varení.

Pôvodným povolaním novinár a neskôr aj člen armády začal s varením experimentovať práve v armáde. Kým sa však stal známou osobnosťou, prešiel si takmer všetkými pomocnými kuchárskymi prácami. Umýval riady, čistil zeleninu, pracoval aj ako barman. Neskôr sa stal majiteľom viacerých reštaurácií a obchodníkom s jeho obľúbeným vínom, ktoré do Anglicka dovážal s Francúzska.

Vďaka televíznemu programu Floyd na rybách sa stal známym, potom nasledovali ďalšie diely kulinárskeho seriálu, ktorý sa nakrúcal po celom svete. Neobišiel Indiu, Afriku, Stredomorie, Španielsko, či Francúzsko. Jeho cestopisy vyšli na DVD aj knižne, a tešia sa veľkej popularite.

Nigella a jej nočné maškrtenie


Foto: Shutterstock

Nigella Lawson.


Ďaľšou zo zástupu anglických známych kuchárov je sympatická Nigella Lawson. Jej pokrmom maškrtníci len ťažko odolávajú. Aj u nás na Vareche mnohí z vás prepadli jej čaru a tak tu nájdete mnoho receptov pripravených podľa jej návodov. Čokoládové chrumkavé koláčiky od Nigelly, Flan, či Lievance podľa Nigelly, alebo jej Pečené bravčové rebierka.

Niet divu, keď svojich divákov a čitateľov priam nabáda pustiť sa úžasných dobrôt, ktoré vypeká a vyvára. Aj obyčajný šalát z cukrového hrášku a avokáda vyzerá v jej podaní neodolateľne. Jej nočné vyjedanie chladničky v mnohých z nás evokuje pocit, že si to raz za čas môžeme dovoliť aj my. Nehovoriac o porciách, ktoré dokáže pred kamerou sama sporiadať!

Desať lievancov naskladaných vzorne na sebe, výdatne poliate javorovým sirupom. A ona neváha zaboriť vidličku do vrchného lievanca , pomalým presným ťahom odkrojiť z tej hory sacharidov a napchať si tú obrovskú porciu do úst.... Nezabudne sa vyoblizovať, žmurknúť na kameru a prehlásiť, že večerné maškrtenie stojí sa to.

Nigella pochádza z váženej rodiny, jej otec sa pohyboval vo vysokej politike, matkina rodina vlastnila významný podnik, ktorý sa okrem iného venoval aj podnikaniu v oblasti gastronómie. Kariéru známej kuchárky odštartovalo jej pôsobenie v žurnalistike, kde sa venovala aj recenziám reštaurácií. Jej prvá kniha How to eat – Ako jesť, na seba nenechala dlho čakať. Predalo sa z nej viac ako 300-tisíc výtlačkov . Dnes knihy a DVD s jej programom patria medzi najpredávanejšie v danom segmente.

Julia Child by sa dožila stovky


Foto: SITA

Julia Child.


Meno tejto kuchárskej priekopníčky nespomíname náhodou, 15. augusta by sa totiž dožila 100 rokov. Nedávno nakrútený film Julie & Julia s Meryl Streepovou v hlavnej úlohe, ktorý je pohľadom aj do jej života, ju pomohol spoznať nadšencom varenia aj v iných krajinách, nielen v domácej Amerike, kde bola dlhé roky kuchárskou hviezdou. Rodáčka z Kalifornie učila v televízii Američanov, ako pripravovať v pohodlí domova skvosty francúzskej kuchyne.

Plánovaná kariéra v armáde jej nevyšla, bola totiž príliš vysoká – merala 188 cm. Popri práci v Úrade strategických služieb bola často vyslaná na pracovné cesty do zahraničia. Na jednej z nich spoznala na Srí Lanke svojho manžela Paula Cushinga Childa. Neskôr, už ako manželia, spolu žili nejakú dobu v Paríži, kde si Julia s radosťou vychutnávala miestne kulinárske pochúťky.

Začala sa zaujímať podrobne o prípravu francúzskych jedál, absolvovala renomovanú školu varenia Le Cordon Bleu. Priateľstvo so Simone Beckovou rozpútalo vlnu príprav ich spoločného projektu – Francúzskej kuchárskej knihy pre Američanov - Mastering the Art of French Cooking. Počas dlhých rokov príprav tejto publikácie sa borili s mnohými prekážkami, nakoniec sa však podarilo knihu s veľkým úspechom vydať.

A to už bol len krôčik k vysielaniu vlastného kuchárskeho programu. Ten sa tešil mimoriadnemu úspechu, a vraví sa, že zmenil tak trochu jednotvárny pohľad Američanov na každodenné varenie. Jej snaha bola odmenená mnohými oceneniami, mimo iných aj cenou Emmy Award za vzdelávací program. Jej kniha sa žiaľ v slovenskom ani v českom jazyku kúpiť nedá, preto nám zostáva len dúfať, že sa nájde vydavateľstvo, ktoré to pre nás všetkých urobí.

Tiež máte radi kuchárske programy so známymi kuchármi? Ktorého z nich máte najradšej?



Zdroj: wikipedia, www.floydonline.co.uk, www.rachelallen.co.uk




Diskusia k článku

hannah22
...všetkých, u každého sa dá niečo pochytit a priučiť, Nigella je očarujúca, vie s chuťou jesť a jej večierky sú inšpirujúce, Jamie šikovný mladík so schopnosťou pútavo o jedle hovoriť, pritom variť, aj s jeho úctihodnou snahou naučil ľudí varitˇ zeleninu a milovatˇ a používať bylinky .... mohla by som pokračovať , jednoducho programy o varení dokážu vzdelávať,pobaviť a je to pre mňa zdroj inšpirácie aj zábavy.... skoro ako dobrá detektívka.... :))
marianne69
ale programy o vareni maju skvele vsetci z tychto menovanych:-) do jedneho ich mam rada a pozerala som kazdeho z nich...
niniatko
občas pozriem niečo, keď nato natrafím, veľmi sa mi páčia Nigelline recept, dokonca tu mám aj dva od nej, Jamieho zase až tak moc nemusím, Juliu Child príliš nepoznám, no viem, že som videla film o nej (Julie&Julia)
michsamant
Pekny clanok, vsetkym okrem Floyda mam rada :) Folyda som sledovala v castiach, ked varil v Indii a bolo mi zle, ked som videla ako nici tolke suroviny, ako to hazde jedno na druhe bez mierky, len aby ukazal ako to za sebou ide do hrnca, ale bez toho, aby to chutilo. Neverim, ze to co uvaril bolo jedle :)) Rachel Allen je skvela na kolaciky. Nigella je sexy domaca pani. Jamie je sikovny a Julia je Julia :) Mam rada Madhur Jaffrey napriklad, ale tychto programov je uz tolko, ze clovek si nevie vybrat oblubeneho. Vsetko si rada pozriem, vsade sa da nieco priucit. Dakujem za clanok :)
broni
:o) Od Jamieho som sa naučila používať mažiar a čerstvé prísady (vlastný vanilkový cukor) ... od Julie tuk a hlavne maslo :o) ... od Nigelly okrem veľa čokoládových dobrôt, aj chuť do prípravy jedál pre iných :o) ... a tak ďalej :o)
babav
Na otazku ci sledujem kucharske TV programy mozem odpovedat: ano,ano...a casto.U nas mame velky vyber .Kazdu pol hodinu ...cely den ...ina kulinarska hviezda vari svoje speciality na Food Network .Mame si z coho vybrat .G.Ramsey a J.Oliver maju vlastne shows ,v pravom zmysle slova ;-)
sjuz
Rada asi pozriem programy o varení, najviac milujem cestovateľské gastronomické dokumenty.Veľmi rada pozerám program Na chalupe ja šop svojou zeleninou, kde sa nechávam inšpirovať úžasnými zeleninovými jedlami, no samozrejme aj mäsitymi. Hugh Fearnley Whittingstal ma krásnu záhradku :-) a skvelé nápady.
xenoclea
"Obľúbeného Jamieho Olivera, vďaka ktorému sme mnohí začali rozlišovať rozdiel medzi originálmi a napodobeninami jedál"?! Napriek vsetkej mojej ucte a sympatii k vareche, J.O. nevari originaly jedal, ale nim upravene, zjednodusene a casto aj zhovadene verzie (najcastejsie) stredozemnej kuchyne. Jeho jedla su napodobneniny napodobnenin, ale verim tomu, ze v porovnani s klasickou anglickou kuchynou su to delikatesy. K Nigelle radsej nepoviem nic, lebo budem za "kritizujucu osobu, ktora zatial nepridala ani jeden recept" a navyse ju mam rada.
gourmand
nigella je v prvom rade veľmi zmyselná, mám jej knihy, ale nevarím podľa nej. Jamie je klasický angličan, za lopatku tymiánu a rozmarýnu do všetkého, double cream do dezertov, žiadna diétka, na druhej strane iste sa zaslúžil o rozšírenie obzoru mnohých ľudí aj u nás. Je to už klasik. Mne osobne sa páči skromný Rick Stein, skúste dvd alebo knihu French Odyssey a Raymond Blanc.
zdezda
aaaaano pozerám rada a často programy o varení až tak, že už rodine leziem s tým na nervy, tak mi kúpili do kuchyne malú telku :-)))






 



TOPlist