Fedor Malík:
Kopaničiarska karmina

Fedor Malík, 23. decembra 2014     2 minúty čítania

Karmina s karom nemá nič spoločné. Na kopaniciach je karmina zabíjačkovou hostinou.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Je to udalosť, je to zážitok. Rodina, susedia, priatelia a napokon i pán farár s manželkou. Začína sa „hrjatým“ a navečer sa končí zabíjačkovou kapustou, pečeným mäsom, pečenými jaderničkami (nie jaterničkami!) a krvavničkami.

Rozumný gazda svinku zabíja pár dní pred Vianocami. Odloží si tie najchutnejšie kúsky mäsa na sviatky a potom ich náležite pripraví na vianočný stôl. Na Starej Myjave, v Podbranči, v Lubine i na Košariskách vedia pripraviť skvelú pečenú krkovičku a rebierka. Najlepšie recepty na roládu z pliecka zase pochádzajú z Brestovca, Podkylavy a Prietrže...

Do prerastenej krkovičky zapracujte napred zmes soli, čierneho korenia a rasce. Mäso prešpikujte hojne cesnakom a prudko opečte na masti. Potom pridajte nahrubo nakrájanú cibuľu, mäso oblievajte výpekom a pečte domäkka – dochrumkava... Podobne pripravíte i zrolované a vykostené pliecko. Opäť soľ, korenie, rasca, cesnak, cibuľa. Pliecko však nepodlievame vodou, ale suchým bielym vínom. Najlepšie modranským. Praktizoval to už pred rokmi nezabudnuteľný sváko Ragan...



Diskusia k článku

hubata
Ej, ej - ale pochybujem že by kopanyčáre pili víno: legálne či nelegálne pália predsa kopanyčársku slivovicu ...... šak majú sady plné slivek!
kuchticka
@hubata akosi sa vyznas v kopaniciarskych zvykoch. Na kopaniciach vela vino nepoznaji, iba slivovicu alebo palenku (doma spravene nieco)
Pan Malik je hold na vinko, ved je professional.
radost
@hubat á
predsa tu sa pije "hrjatô" a vínom podlieva mäsko..píše autor..
a-neviem ako kde-no u nás sady slivkové miznú-slivky mrú..bohužiaľ..teda-nám žiaľ..
hubata
Mali sme tam kamaráta, volal sa tak írečito po kopanyčársky: Škarítka my sme sa od neho ochotne naučili všetkému zlému aj dobrému, ale štamperlík s vínom som u neho nevidela hehe ......






 



TOPlist