Fedor Malík:
Kačica na pive

Fedor Malík, 7. júla 2015     2 minúty čítania

V polovici júna som strávil pár dní v čarovnom kraji poľského Podkarpatska. Cestoval som za poľským vínom a objavil som tam poľské pivo.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Dobré poľské pivo. Pivo známych i menej známych značiek. Pivo vyrobené z jačmenného sladu, ale aj pivo pšeničné. To druhé mi chutilo akosi viac. Na rozdiel od toho nemeckého kvasinkového Weizenbier, toto bolo číre a obilne voňavé... V reštaurácii hotela Visavis v Lanciute podávali fúru miestnych špecialít. Stačilo si len vybrať. Roman Mysliwiec, guru poľských vinárov, mi poradil. A poradil mi dobre.

Kačicu na pive som nikdy nemal na tanieri. Jesť som ju začal s nedôverou a dojedol som ju s nadšením. Pripravte si ju k nedeľnému obedu. Potrebujete menšiu kačicu, dve hrste koreňovej zeleniny, štvrť kila údeného bravčového bôčika, veľkú cibuľu, čierne korenie, bobkový list, dve lyžičky tymianu a pol litra pšeničného piva. Nakrájaný bôčik opražíme na cibuli a prelejeme ním kačicu na pekáči. Najprv ju pečieme pri vyššom ohni, teplotu potom znížime a do pekáča pridáme zeleninu a pivo. Kačica pod pokrievkou mäkne a kuchyňou sa ťahajú príjemné vône. Výpek zahustíme kyslou smotanou a kačaciu dobrotu podávame so zemiakovou knedľou.

Nuž a do pohára si nalejeme „orosené“. Akože inak, pšeničné...



Diskusia k článku

slappo
super,polske pivo je tiez spicka........................
kuchticka
Neviem si dost dobre prdstavit kacicu v smotanovej omacke a k tomu zemiakove knedle. ???






 



TOPlist