Fedor Malík:
Jablková pita

Fedor Malík, 22. júla 2014     2 minúty čítania

Syn sa chystal striekať chardonnay v hone Ingle. Musel som sa poponáhľať. V strede hektárovej vinice pri kamenici rastie statná letná jabloň. Má veľké tvrdé plody s ružovými škvrnkami.


Foto: Pravda - Robert Hüttner
Tú fajtu, by nespoznal ani profesor Hričovský! Tohto roku bol strom obsypaný plodmi v celej svojej korune... Vybehol som do vinice s dvoma drevenými debničkami. Po polhodine boli plné. Stihol som to akurát. Naložil som jablká na gumenú káričku a zbehol dolu Modrou.

Doma som jablká prebral, tie horšie očistil a nastrúhal. Cesto z polohrubej múky, masti, vajca, práškového cukru, droždia a mlieka bolo už pripravené. Rozdelil som ho na dve časti a vyvaľkal do veľkosti plechu. Na hrubou múkou vysypaný plech som uložil jeden plát cesta. Z postrúhaných jabĺk, práškového cukru, škorice a hrozienok som pripravil plnku. Tú som na hrubo rozotrel na cesto a prikryl ju druhým plátom. Jeho okraje som jemne zatlačil, vrch popichal vidličkou a chvíľu nechal koláč „podkysnúť“. Keď sa cesto usmievalo, plech som vložil do vyhriatej rúry.

Jablková pita po slabej hodinke rozvoniavala po celej kuchyni. Keď chladla, nakrájal som ju na úhľadné štvorce a posypal vanilkovým cukrom. Vnuci sa išli zadrhnúť...



Diskusia k článku

marika21
Si šikovný. Výborný jablkový koláčik. Keď sme boli deti mamina nám ho často piekla.






 



TOPlist