Jablko:
Pre zdravie i krásu

Andrea Červenková, 25. septembra 2015     12 minút čítania

Jablko je v našich krajoch asi najbežnejšie ovocie. Sladké i kyslé, zelené i červené, šťavnaté i sypké, lesklé i zvráskavené. Jablková sezóna je v plnom prúde, tak sa dajme do chrúmania.


Foto: Shutterstock


Jabloň v jednej rodine s ružou



Jabloň patrí spolu s ružou, jahodou, hruškou, malinou či slivkou do čeľade Rosaceae – ružovitých rastlín a plody – jablká zaraďujeme medzi malvice. Pochádza z oblasti Strednej Ázie a západnej Číny, kde by ste jej divoko rastúceho predka, Malus sieversii, našli ešte dnes. Jeho plody sú však menšie a kyslejšie ako súčasné moderné jablká.

Existuje približne 10 tisíc rôznych druhov odrôd jabĺk, ktoré sa pestujú na celom svete. Ich karbonizovaná zvyšky boli archeológmi nájdené v prehistorických obydliach vo Švajčiarsku, ktoré sa datujú do doby železnej. Je tiež dokázané, že už počas doby kamennej sa jablká v Európe jablká jedli a konzervovali krájaním a sušením na slnku.

Jablko – vitamínová bomba



V angličtine je známe príslovie An apple a day keeps the doctor away – jedno jablko denne namiesto doktora. V čase, keď toto príslovie vzniklo, starí Angličania iste nemali prístup k moderným nutričným tabuľkám. No dnes už vieme, že jablká sú bohaté na mnohé vitamíny a stopové prvky, vďaka čomu dokážu organizmus regenerovať a očisťovať. Okrem zdraviu prospešného vitamínu C a vitamínov skupiny B, draslíka a a vápnika, obsahuje aj pektíny, čo je skupina polysacharidov, ktoré redukujú množstvo cholesterolu v krvi.


Foto: Shutterstock


Rozprávkové jablko



Jablko by ste tiež našli ako súčasť mnohých rozprávkových a mytologických príbehov. Zrejme najznámejší je kresťanský príbeh o Adamovi a Eve, ktorá v raji odtrhla jablko a spolu s Adamom ho zjedli, za čo boli z raja vyhostení. Keďže na Blízkom východe sa jablone nevyskytovali, pravdepodobne sa jednalo o iný plod. Výraz jablko sa dostal zrejme až do latinského prekladu biblie ako slovná hračka (malum = jablko / malus = zlý).

Ani rozprávky by sa bez jabĺčok nezaobišli. Napríklad len taká Snehulienka, ak by si neodhryzla z otráveného jablka, žila by so siedmymi trpaslíkmi celkom nudný život, až kým by nepomreli. Alebo zakliatu pannu Beronu, ktorá chodila každú noc oberať zlaté jablká, by z pazúrov zlej ježibaby nevyslobodil švárny princ. No a čo by to bol kráľ bez jednej z kráľovských insígnií – jablka v pravej ruke. I najslávnejší grécky hrdina Herakles, ktorému mykénsky kráľ Eurystheus uložil ako jednu z úloh priniesť tri zlaté jablká zo záhrady Hesperidiek, by sa bez splnenia tejto úlohy nevymanil zo služby pre kráľa.

I v slovanskej mytológii zohrávalo jablko dôležitú úlohu. Medzi najvýznamnejšie svadobné dary našich predkov bolo vzájomné si podarovanie jablka zdobeného malými sviečkami alebo peniazmi. Tento obrad obsahoval v sebe akt plodnosti a predstavu afrodiziaka. V Dalmácii a v Slavónii bolo darovanie jablka také dôležité, že po nich dostali pomenovanie celé zásnuby (jabuka). Darované ozdobené jablko bolo ešte v minulom storočí na Slovensku znakom lásky: Červené jabĺčko v oblôčku mám, koho ja milujem, tomu ho dám... alebo Pred bučkom, za bučkom mala jedna dve, jabĺčka červené sľúbila ich mne... Pri štedrovečernom stole si ešte dodnes prekrojujeme jabĺčko na polovicu, aby sme si vyveštili, aký rok nás čaká.


Foto: Shutterstock


Jablko – súčasť ľudskej histórie



No a bez toho, aby pod stromom driemajúcemu Isaacovi Newtonovi padlo jablko na hlavu, by sme možno dodnes nemali definovaný gravitačný zákon.

Zaujímavý je príbeh istého Jonathana Chapmana známeho tiež ako Johnny Appleseed (Ján Jadierko), ktorý sa na prelome 18.a 19. storočia preslávil najmä tým, že na americkom divokom západe sadil a štepil jablone a zakladal ovocné škôlky. Vďaka svojmu ľudskému prístupu k ľuďom a prírode sa stal legendou už počas svojho života medzi bielymi osadníkmi i domorodými Indiánmi.

Vráťme sa však do súčasnosti. Ak do internetového vyhľadávača zadáte heslo „apple“, niet pochýb, že sa väčšina z vyše 3 miliárd nájdených stránok bude točiť okolo technologického giganta firmy Apple Inc. Keď v roku 1976 jej zakladateľ Steve Jobs, ktorý bol známy svojimi pravidelnými ovocno-zeleninovými očistnými kúrami, hľadal pre svoju novovzniknutú firmu meno, práve sa vrátil z brigády na jednej jablkovej farme. A meno najznámejšej značky sveta bolo na svete.


Foto: Shutterstock


Jablko na tisíc spôsobov



Vďaka svojmu skvelému dužinatému plodu majú jablká široké využitie.
Z jablkovej šťavy sa dá vyrobiť množstvo skvelých alkoholických i nealkoholických nápojov: jablkový džús, jablkový mušt, cider (nízkoalkoholický perlivý nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčnej šťavy), calvados (destilát pálený z jablkového vína), jablkové víno, jablkový ocot a jablkový olej (lisovaný z jablkových semienok).

Poznáme množstvo receptov na jablká v rôznom oblečení:
















Jablká môžu vďaka kreativite kuchárov dostávať rôzne tvary:
















Veľmi obľúbené sú hlavne v plackovitej forme:
















Samozrejme nesmieme zabudnúť na klasické jablkové dezerty:
















Aj za hranicami Slovenska sú dezerty z jabĺk veľmi obľúbené:
















Jablká sa hodia i k mäsu:
















Obľúbené sú i zavárané:
















Atraktívne i pre vyznávačov zdravej výživy:


















Zdroj:
www.wikipedia.org
www.snn.sk




Diskusia k článku

dorisa
Jablko by malo byť každodennou súčasťou stravy Slovákov.
haji
Jablka miluji! Každý recept z jablek je úžasný!






 



TOPlist