Fedor Malík:
Grilovaná krkovička

Fedor Malík, 8. júla 2014     2 minúty čítania

Alinov otec bol mäsiar. Jeho syn však jeho remeslo nezdedil. Klobásu urobiť nevie, na mäso je však odborník.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Praktizujúci odborník a skvelý gurmán. Jeho „vídeňské šnicle“ sú známe v širokom okruhu jeho priateľov. Túto viedenskú špecialitu však vníma svojimi vlastnými zmyslami. Žiadna teľacina, žiadna morčacina. Nuž a bravčovina? Môže byť, tvrdí Alino. „Karmenádľa“, stehno i pliecko je možné na šnicel „schosnovať“. Najlepší rezeň je však podľa jeho slov z krkovičky!

Požiadal som učiteľku Božku, organizátorku našich letných grilovačiek, aby pozvala i Alina. A tak sa i stalo. Alino sa náležite pripravil a priniesol so sebou dobré kilo pácovanej krkovičky. Božka ju vyutierala bielym obrúskom ako detskú prdelku a hneď ju položila na gril. Alinovi zaiskrili oči, otvoril fľašu plzenského, ponalieval nám a zvyškom pokvapkal rezne krkovičky. Tá sa opekala pomaly a pri malom ohni dobrú polhodinku. Keď ste ju dali na tanier, rozvoniavala široko–ďaleko. Kto ako, jedla sa s horčicou, olivovým pestom aj ajvarom.

Nepilo sa víno, čapovalo sa, ako inak, vychladené plzenské z päťlitrového súdka. Grilovaná krkovička všetkým chutila a Alino sa vznášal v nebesiach. Konečne okolie presvedčil, že má vycibrený gastronomický vkus.



Diskusia k článku

braxi
grilovali ste krkovičku vcelku, alebo nakrájanú na šnicle?
elena
Môj otec taktiež zbožňoval a uznával len krkovičku. No a na tohoročné seredské hody som doma pripravila - fajnovú - jedna báseň.
kuchticka
@braxi , zrejme to bola naplatkovana krkovicka. Ja ju vsak u nas nedostanem kupit. Tuna porciruju vsetko maso inak ako v Europe a si stale na tol nemozem zvyknut.
hubata
... ale by som neprznila modranskú krkovičku talianskym pestom ..... Vo vinohradoch keď sa opeká tak len s cesnakom, cibuľou, paradajkami, paprikou, tekvičkami. Aj kyslé uhorky, alma paprika z minulého roka, ale v žiadnom prípade nie olivy. Olivy neééééé!






 



TOPlist