Svetové kuchyne:
Grécka kuchyňa – vitajte v krajine rozmanitých chutí

Autor hlavného textu: Maraki, spracovala: Andrea Červenková, 25. júna 2016     6 minút čítania

V našom seriáli o svetových kuchyniach dnes píše naša Varecháčka Maraki, ktorá žije v Grécku už 9 rokov.


Foto: Maraki

Aténska Akropola.


Grécko je krajina s bohatou históriou a úžasnou stredomorskou kuchyňou, v ktorej sa spájajú rozmanité chute. Bohatou na rôzne chute bola už starogrécka kuchyňa, ktorá položila základy ostatným svetovým kuchyniam.

V Grécku žijem deväť rokov a za tento čas som si zvykla na grécky spôsob života a grécku kuchyňu.

Pre Grékov je jedlo významnou súčasťou života. Sú rodinne a spoločensky založení, radi si zájdu na jedlo do tradičných miestnych taverien, ktoré sa tiež nesú v rodinnom duchu. Radi sa zabávajú pri dobrej hudbe, tanci a jedle.


Foto: Maraki

Tyrópsomo – slaná buchta plnená fetou a olivami.


Ráno, cestou do práce, si zájdu kúpiť raňajky do typických obchodíkov alebo pekární. Tradičnou pochúťkou je tzv. bugatsa – sladká pochúťka z lístkového cesta plnená vanilkovým pudingom, posypaná cukrom a škoricou. Veľmi obľúbenými sú aj kulúria – podobné našim praclíkom – posypané sezamom a tyrópsomo – slaná buchta plnená fetou a olivami. Vynikajúce a mimochodom moje obľúbené sú typické grécke pity plnené rôznymi plnkami: spanakopita – slaná pita plnená špenátom a feta syrom; tyropita – syrová pita; kolokythopita – slaná pita s cuketovou plnkou a mnohé iné. Cuketová pita sa môže pripraviť aj na sladko, kedy obsahuje okrem iného aj vlašské orechy a škoricu.


Foto: Maraki

Kolokythopita – slaná pita s cuketovou plnkou.


Cesto na pitu je veľmi jednoduché – hlavnými ingredienciami sú múka, voda, soľ a olej.

Hlavné jedlá


Foto: Maraki

Musaka z baklažánov a mletého mäsa.


Typickým gréckym jedlom je grilované jahňacie alebo kozie mäso. Moja najobľúbenejšia je tradičná grécka musaka – baklažány zapečené s mletým mäsom a bešamelom. V gréckych reštauráciách podávajú musaku, ktorá obsahuje okrem baklažánov aj zemiaky. Pôvodná, tradičná musaka zemiaky neobsahuje. Grécke gazdinky často k baklažánom pridávajú aj cukety.
Medzi ostatné typické jedlá patrí pastitsio – jedlo podobné musake, ale namiesto baklažánov obsahuje hrubé makaróny; dolmadakia – vínne listy plnené mäsom a ryžou; juvarlakia – mäsovo – ryžové guľky s omáčkou z citrónu a vajíčok; a mnohé iné. Gréci ku hlavným jedlám podávajú rôzne čerstvé šaláty, často v kombinácii s pravým gréckym jogurtom.


Foto: Maraki

Pastitsio - zapekané makaróny.


Gréci si veľmi radi zájdu s rodinou a priateľmi do miestnych taverien na neskorú večeru. Hlavne počas víkendov si popri jedení môžete vychutnať aj živú hudbu. Po dobrej večeri ľudia tancujú a veselia sa do skorého rána.

Podávajú sa rôzne grilované špeciality podľa želania zákazníkov; varené jedlá, napr. kohút na víne, sudzukakia – pochúťka z mletého mäsa s rajčinovou omáčkou; varené mäso, najmä teľacie, kozie, jahňacie, podávané napr. aj s domácimi cestovinami tzv. chilopites.

Samozrejme nesmie chýbať typické tzatziky – jogurt s cesnakom a uhorkou, k tomu kvalitné vínko alebo tsipuro.

Tsipurádiko a ouzeri


Foto: Maraki

Mezédes – drobné chuťovky podávané ako predjedlo.


V letných mesiacoch je úžasné vychutnať si jedlo a popri tom sa započúvať do šumiacich vĺn mora v tzv. tsipurádikách alebo ouzeri.

Tieto typické taverničky podávajú tsipuro (destilát z hrozna s anízom alebo bez) alebo ouzo (druh anízového alkoholického nápoja s pridaním napr. feniklu, koriandru a pod.).

K alkoholu sú podávané tzv. mezédes (chuťovky), väčšinou pripravené z morských plodov.


Foto: Maraki

Vyprážané kalamáre.


Všeobecne sú mezédes podávané na začiatku ako predjedlo a medzi obľúbené patria aj garidosaláta – krevetový šalát; chtapódi – chobotnička; rôzne keftédes – mäsové, cuketové, baklažánové a majú guľatý tvar; saganaki – smažený tvrdý syr obalený v múke alebo feta zapečená s paradajkami a paprikami.


Foto: Maraki

Grécke jemistá – zapekané paradajky plnené ochutenou ryžou a podávané s syrom feta.


V gréckych tavernách je zvykom, ako pozornosť podniku, priniesť hosťom po jedle zákusok.

V druhej časti článku od Maraki o gréckej kuchyni si môžete prečítať o gréckych gastronomických zvykoch a tradíciach:





Tradičné grécke recepty nájdete tu:

Grécka kuchyňa





Diskusia k článku

afataga
@Maraki (28.6.2016 08:55)

ak nebudem musiet jest slezinu z barana omotanu crevom, tak prijimam :-)
tinca
@maraki na tie praclíky sme chodili veľmi mi chutili. Keď som bola v Grécku,tak bolo 42°C v tieni. Na akropole sme boli pod dáždnikmi,v taške fľaše s vodou a do ulíc sme vychádzali až vnoci. Pri mori na Rodose už bolo fajn.






 



TOPlist