Fedor Malík:
Gaštanová roláda

Fedor Malík, 11. decembra 2018     3 minúty čítania

Deň pred prvou adventnou nedeľou, presne v sobotu prvého decembra, sa Modra prebudila pod bielou prikrývkou.



Nebola to tučná duchna, skôr taký ľahký letný paplón. Zopár centimetrov bielej zimnej krásy. Na sánkovačku to ešte nebolo, no dôvodov na detskú radosť bolo habadej. Ulice, stráne i blízke vinice výskali deťmi a malí aj väčší snehuliaci rástli ako huby po daždi.

Pokoj doľahol aj na moju dušu. V záhrade som to stihol na poslednú chvíľu. Ešte pred snehom som vykopal zo zeme poslednú koreňovú zeleninu, červené i biele muškáty. Obral a pozbieral som už hniličkové mišpule a dal ich do „kvásku".

Hrabanie trávnika mi dalo najviac zabrať. Najmä pod našimi troma stromami jedlých gaštanov. Nebolo ich málo ani veľa. Neboli veľké a neboli ani malé. Bola ich však plná debnička. Utieral som si pot na tvári a zároveň tuho rozmýšľal, ako ich spracovať. Rozhodne ich nebudem piecť, uvarím ich! A tak sa aj stane. Bude to pár dní pred Vianocami a ja sa pred rodinou „vytiahnem" s gaštanovou roládou mojej babky a praprababky mojich vnukov. Ona, naša babka a praprababka Rózka, nebola príliš zdatnou kuchárkou, ale tú gaštanovú roládu, tú „uměla".

Napred musíte gaštany olúpať z vonkajšej šupy. Potom ich treba dobre povariť a za horúca šúpať z tej vnútornej. Tá je zarezaná hlboko do plodu, ten sa drobí a teplá gaštanová hmota sa vám lepí na prsty. Lúpať a čistiť gaštany bola za našich detských čias takmer trestanecká robota. Ani dnes sa do toho nebude nikomu chcieť. Budem to musieť urobiť sám. Za pár hodín to však zvládnem. Nuž a potom to už pôjde zľahka.

Ošúpané gaštany pomeliem, zhomogenizujem s trochou kondenzovaného mlieka a práškového cukru, pridám niekoľko kvapiek rumu pre dobrú vôňu. Masu rovnomerne rozotriem na mokrú utierku, potriem – opäť rovnomerne, čokoládovou plnkou. Tú si vopred pripravím z masla, cukru a zo strúhanej čokolády. Všetko to opatrne zviniem do úhľadnej rolády, ktorú zabalím do alobalu a uložím na deň, dva, tri do chladničky. Gaštanovú roládu podávam so šľahačkou a s horúcim šípkovým čajom. Dospelí majú nárok i na kalištek ľadového vína. Najlepšie – moku od Mira Petrecha alebo Mirka Duda...



Diskusia k článku

tiginko
robím presne takú istú roládu (namiesto kondenzovaného mlieka používam smotanu na šľahanie), je to jeden z našich rodinných pokladov






 



TOPlist