Fedor Malík:
Gašparovičove pajgle

Fedor Malík, 4. septembra 2012     2 minúty čítania

Teplota sa šplhala k štyridsiatke.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Kukuričné polia boli zoschnuté, tabak predčasne žltol aj červené „lubenice“ a žlté „dinje“ na poliach boli akési pomenšie. Klimatizácia v aute nefungovala.

Našťastie zo Starej Pazovy bolo do Golubinci len dve desiatky kilometrov. V strede dediny sme zabočili doprava a o chvíľu sme zastavili pred domom majstra Gašparoviča. Pred cukrárňou „Maestro Nikola“. Pozri recepty na tému Babičkine koláčiky Nikola tu žije prácou, tvorí a patrí k tým najlepším cukrárom v krajine. Vyučil sa v Belehrade a lásku k zákuskom zdedil po starej mame Cecilii. Oči by ste otvárali, čo všetko dokáže!

Robí 43 druhov tort a tá najväčšia mala cez dvesto kilogramov! „Maestro“ kúzli zákusky veľké i malé, čokoládové, ovocné, orechové, kokosové, medové i šľahačkové. Ovláda i recepty na makové a orechové bratislavské rožky, ktoré majú prívlastok „prezburg“.

Tieto prešporské rožky vyrába v klasickej podobe, ale aj v tvare pajglov. Pajgle sú jednoducho rovné, rovnučké, plnené tyčinky. Podľa Nikolu majú vraj stavovskú hrdosť a chutia oveľa, oveľa lepšie.

Ich najlepším spoločníkom na stole je dobré talianske preso a voňavé, akurátne vyzreté víno. Nikola nefilozofuje, Nikola koná. Otvára fľašu vína. „Iločki Traminac“. Ročník 2008. Všetci sa usmievame a Nikola „víťazí“.

Prešporské pajgle miznú z taniera. Tramín je dopitý. Ďakujeme, majstre, ešte sa tu niekedy zastavíme...




Diskusia k článku

kuchticka
Ten tramin a pajgle bych si dala s velkou chutou, ale kto ich ponukne (u nas)?.






 



TOPlist