Fedor Malík:
Gallina freda

Fedor Malík, 20. januára 2015     2 minúty čítania

V nezvyklom čase, už začiatkom roka, som sa rozhodol svoje okrúhle narodeniny pripomenúť si v cudzom svete. Na čerstvom vzduchu, v teple, v prostredí pre mňa neznámych ľudí.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Odcestoval som na Sardíniu. Ubytoval som sa v slušnom hoteli a túlal sa uličkami Alghera, ktoré pamätajú stáročia. Prehŕňal som sa v obchodíkoch plných umenia i gýčov, vyzul som si topánky a behal po bielom piesku rozľahlých pláží. Bolo mi dobre a prišiel som i na iné myšlienky. Sem-tam sa ozval hlad a bolo to treba riešiť.

Sardínska ponuka bola bohatá. Miestne reštaurácie ponúkali morské potvory, obrovský výber syrov i mäsa. Neviem prečo, dal som však prednosť hydine. V ten posledný deň pobytu som si v špinavej putike Ambulau na Via Petrarca objednal Gallina freda.

Studenú sliepku, jedno mŕtve zvieratko zošijete hrubou niťou a povaríte s mrkvou, cibuľou, petržlenom a hrsťou sušených paradajok na „strednom“ ohni dobrú hodinku. Až potom pridáte soľ, korenie a necháte ešte hodinu variť. Sliepku potom vyberiete na veľký tanier a posypete lístkami myrty. Mäsko dostane úžasnú vôňu a keď chladne, nalejte si pohár mladého vína. Najlepšie autochtónne Vermentino di Sardegna. Svieže kyselinky, nevýrazná aróma, mierne horkastý chvostík. Také podobné našej véčeeske...



Diskusia k článku

venusa
A čo s tým vývarom, kde tie sušené paradajky ho ešte viac zvýraznia ? Tiež takto ohlodávame varenú sliepku, len ju nezašívam :-) Aký je v tom rozdiel ? I stom veku sa žiada osláviť podobne a takto.
hubata
Tiež ste ma sklamal p. Malík ...... aj keď varené kura posypete myrtou, aj tak je to pre mňa len suché mäso vytiahnuté z kuracej polievky ofarbenej sušenými paradajkami. Vaše recepty z Pezinsko-Modranského regiónu nemajú chybu, tie si hneď kopírujem do KK, ale toto teda NIE!
tinca
No trepať sa na Sardíniu na zašitú sliepku mi pripadá uletené. Ak niekam cestujem tak ochutnám niečo výnimočné,národné. Ale skvelú sliepku si pripravím aj doma a ešte aj s polievkou






 



TOPlist