Fedor Malík:
Fazuľa nakyslo, krupičné rezance

Fedor Malík, 7. februára 2017     2 minúty čítania

V prvej polovici minulého storočia kraľovala v modranskej gastronómii pani Kletečková. Varila a piekla na svadbách, birmovkách, pripravovala dobroty i na katolíckej fare.



Skvelé slepačie polievky s koreňovou zeleninou a frkacúľami, sviečkovú na smotane, viedenské teľacie rezne, Sacherove torty. Vyučila sa a dlhé roky kuchárčila v starej Viedni. Tam odkukala kopu skvelých receptov, ktoré boli mozaikou nemeckej, českej, maďarskej i balkánskej kuchyne. Varila tam pre bohatých, poznala však i stravovacie zvyklosti viedenskej chudoby. Po tridsiatke sa vrátila pod Malé Karpaty a v Modre sa vydala. Dosť nešťastne. Muž ju opustil a ona sa plnými silami venovala kuchyni...

Spomenul som tých nebohatých a prinášam vám jednu ich dobrotu. Fazuľa nakyslo, krupičné rezance. Potrebujete pol kila fazule, 20 deka krupice, soľ, ocot, cukor, trochu múky, masť a široké rezance. Fazuľu si namočte, uvarte, zahustite zásmažkou. Potom ju dochuťte octom a cukrom na sladkokyslo. Krupicu nechajte „nabobtnať“ v mlieku a zlejte. Rozotrite ju na vymastený plech a v rúre opečte do jantárová.

Medzitým uvarte v osolenej vode rezance, preceďte ich a zamiešajte do nich krupicu. Do hlbokého taniera naložte kôpku fazule a pridajte krupičné rezance. Určite vám to bude „šmakovať“ po viedensky...



Diskusia k článku

zahra
Neobvykle, ale zaujimave. Vyskusam.
majsterka
poznám veľa receptov ale priznám sa s týmto som sa ešte nestretla
pivonka
Môj otec si rád dával do kyslej fazuľovej (so smotanou) polievky hrubé rezance, ale zo zemiakového cesta, bez krupice. Ako šúľance, ale sme ich nešúľali, iba krájali. Tie sme my jedli ako druhý chod s krupicou. Mohli sa aj na sladko, ale ja som ich mala radšej na slano. Bolo to veľmi chutné.
venusa
Dobrá kuchárka sa neopúšťa. Ale mna evokujú tie krupicove rezance. Nejedla som ich celu vecnosť. Fazuľova u nas len na kyslo a aspon kazdy druhy týžden. Uz som tu pokukovala na rezance s krupicou, no najlepšie budu s tou najhrubšou.






 



TOPlist