Fedor Malík:
Diétna paradajková

Fedor Malík, 8. apríla 2015     2 minúty čítania

Šesť pôstnych týždňov pominulo. Prichádzajú veľkonočné sviatky. Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Bujaré hodovanie štartujeme však až na šibačkový pondelok. Tých pár dní pred ním by sme sa mali ešte správať ako striedmi jedáci. Veď ide skutočne o veľké kresťanské sviatky.

Zelený štvrtok bude už tradične so špenátom, s vajíčkom a varenými zemiakmi. Na Veľký piatok to bude ešte o niečo striedmejšie. Zamýšľate sa už dlhší čas, čo sa ocitne na tanieri. Špekuloval som aj ja a nakoniec som urobil chybu, že som svoj recept nekonzultoval s našou pani farárkou. Je vraj dobrá kuchárka a navyše aj tolerantná. Možno bude variť podľa nás.

Pripravíme si veľkonočnú paradajkovú polievku. Na čerstvé paradajky si musíme počkať do leta, preto si zatiaľ vystačíme aj s pretlakom. Najlepšie talianskym. Dôverujem mu, veď Apeniny sú kráľovstvom tohto peruánskeho čuda. Preto bude mať celý recept taliansky rukopis. Do zápražky s jemne nakrájanou a do zlatista opečenou cibuľkou pridáme pol kila pretlaku a trocha vody. Vareška v kastróle kmitá a vôňa je neutrálna. Základ polievky treba zlepšiť. Mám to už odskúšané. Pridám ešte konzervu lúpaných paradajok, dve čajové lyžičky kapár, štipku korenia, tymianu a za hrsť cuketových kociek. Cuketa polievku náramne zlepší. Celé to uvediem do varu a pred servírovaním ešte posypem jemne nakrájanou čerstvou bazalkou.

Tanier ešte dozdobím kyslou smotanou a sušenou paradajkou. Žiadna ryža, žiadne cestoviny. Taká diétna, južná, talianska paradajková. Je chutná a robí dobre na duši aj na tele.



Diskusia k článku

venusa
Tá nemá chybu. Paradajková polievka akosi zmizla a stačilo by trochu ju maličko inovovať. Postrúhaný syr vytisol cestoviny, tiež dobrá kombinácia a hojne posypať niečím zeleným.
annan
Až sa mi slinky zbiehajú,tak pekne je tá polievočka opísaná.Určite ju vyskúšam, len musím počkať na cuketu.
tinca
cuketa áno môže byť,ale kapari??
venusa
Treba skusit, tiez s na nu chystam. Kapari nie len do martini su dobre, prave pre ich nahorklu chut v tej paradajkovej mozu byt zaujimave. Staci len trosku, ci to bude chutit. Mne ano, mam ich rada.
bezinka
Robievam paradajkovú polievku s mozzarelou a domácou nastruhanou
cestovinkou a nasekanou bazalkou. Ráda ju mám osladenú štipkou cukru...






 



TOPlist