Fedor Malík:
Diétna grilovačka

Fedor Malík, 15. júla 2014     2 minúty čítania

Leto v znamení grilovačiek je v plnom prúde. Rozvoniava to medzi domami, na lúkach, v ovocných sadoch, pri horských potokoch.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Grilujú sa mäsiská, rybacina, syry, zelenina. Zbiehajú sa slinky dospelým, dospievajúcim i deťom. Spomínam deti a viem, že pri grilovaní treba s nimi opatrne. Predsa len, citlivé detské žalúdky treba šanovať. Je navyše nebezpečné ich zaťažovať ťažkými „dymovými“ substrátmi...

Uvedomil som si to i minulú sobotu. Bola u nás menšia rodinná oslava a boli prítomní i moji štyria vnuci. Hugo, Max, Paľko a Adamko. Všetci mäsko obľubujú, ale nevedia, že nie je až také zdravé. Nariadil som preto diétnu grilovačku. Pozháňal som zeleninu od výmyslu sveta. Hralo to farbami. Žltá, biela i zelená cuketa. Čierne, červené i žlté paradajky, papriky štyroch farieb, čierny baklažán. Biela i zelená špargľa, mladé fazuľové struky. Nuž a aby to nebolo len o zelenine, na grile sa ocitlo i tofu, teľacie párky a vlastnoručne pripravené plátky kukuričnej polenty.

Grilovalo sa „elektricky“, nie nad pahrebou. Nový elektrický gril bol v záruke a fungoval na jednotku. Diétne dobroty voňali i chutili. Bolo ich však treba čímsi zapiť. I dospelí sa prispôsobili deťom. Limonáda z kvetov bazy s mätou a plátkami vlastných citrónov chutila všetkým. Po západe slnka vnuci zaspali a dospeláci si mohli načať i fľašku zeleného muškátu...



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik -zeleny muskat- toto vinko som nikdy neochutnala, a zaujimala by ma jeho chut. K akemu inemu, mne dostupnemu bych ho mohla asi prirovnat? Ja viem, ze od vas odpoved nedostanem (skoda!), ale vie niekti z varechacov?






 



TOPlist