Trendy:
Čo jesť, aby sme sa vyhli typickým jesenným ochoreniam

Andrea Červenková, 20. novembra 2013     9 minút čítania

Aj keď je tohtoročná jeseň zatiaľ celkom vľúdna, je celkom možné, že náš imunitný systém nezvládne prechod z príjemného tepla do chladných zimných dní. Vyzbrojme sa teda prírodnými liekmi a navarme si z nich niečo zdravé a zároveň chutné.


Cesnak



Cesnak posilňuje imunitný systém, účinný je pri chrípke, prechladnutí, infekčných ochoreniach, katarových zápaloch, črevných zápaloch či črevnej hnačke, vyrovnáva krvný tlak, Má vysoký obsah vitamín C, vitamínov skupiny B, vápnik, železo, magnézium.











Zázvor



Zázvor sa už tradične používal pri tradičnej čínskej medicíne. Okrem iných pozitív pomáha pri zápale priedušiek a zápale pľúc. Zvyšuje imunitu, má protizápalové účinky, podporuje tvorbu žalúdočných štiav, a tým zlepšuje trávenie.











Mäsová polievka



Domáca mäsová polievka je skvelým pohladením pre dušu, no vďaka vysokému obsahu zinku i protizápalovému účinku osvedčeným domácim liekom proti chrípke.











Smrekové ihličie



Pri problémoch s prieduškami si môžete pripraviť sirup práve zo smreka, ktorý je výborný pri ochorení všetkých dýchacích ciest, pri kašli i prechladnutí. Inhalačný odvar je vhodný pri astme a iných ochoreniam dýchacích ciest.







Citrón



Citróny sú bohatým zdrojom chemických zlúčenín posilňujúcich obranyschopnosť organizmu, cievy, napomáhajúcich uzdraveniu kože a tiež brániť niektorým bunkovým zmenám vedúcim napr. k rakovine.











Med



Je overené, že med lieči väčšinu ochorení, je účinný pri rekonvalescencii po ťažkých chorobách a operáciách, pri chorobách srdca, pečene, obličiek, žalúdka a čriev, pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest, pri zmiernení, nervovej vyčerpanosti, únavy, nespavosti, účinkuje ako antibiotikum, ochraňuje pokožku, využíva sa v oftalmológii.











Hliva



Výskum hlivy ustricovej ukázal, že hliva ustricová pôsobí pozitívne na náš imunitný systém a zvyšuje jeho aktivitu. Výskumy poukázali aj na priaznivé účinky hlivy ustricovej pri liečbe ekzémov, kožných alergií, hemoroidov, kŕčových žíl a nádorových ochorení. Hliva tiež pozitívne vplýva na náš krvný tlak, ochorenia srdca, cievnej sústavy a na znižovanie hladiny cholesterol. Môžeme ju taktiež využiť aj ako prírodné antibiotikum.












A ak by nič z toho nechutilo, v každej situácii určite prídu vhod:









Zdroj: Internet
Foto: Shutterstock




Diskusia k článku







 



TOPlist