Fedor Malík:
Čierne kurča

Fedor Malík, 12. apríla 2016     2 minúty čítania

Cestou z Bystrice som sa zastavil v Kolíňanoch. Je to malebná maďarsko-slovenská obec len kúsok nahor od Nitry.



Jar bola v rozpuku a Ambrózova záhrada bola už vzorne pokopaná. I vinič na pergole vyviazaný. Marhule začali kvitnúť a záhony narcisov slniečkovali pri chodníku. S Ambrózom sa bolo treba porozprávať. Veď po roku opäť tu spoločne organizujeme miestnu výstavu vína. Okoštovali sme to vlaňajšie i predvlaňajšie. Jedno bolo chutnejšie ako druhé...

Pani domu sa na nás usmievala a čítala nám z očí. „Páni, čosi vám prinesiem,“ zaštebotala. O chvíľu bola na stole tamojšia špecialita. Čierne kurča po kolíňansky. Chutilo mi, bolo to fajnové. Skúsme si to i my.

Kurča rozdelíme na menšie časti. Z trtolu, krídel a koží pripravíme silný vývar. Na dno pekáča poukladáme plátky údenej slaniny a na ne rozvrstvíme kilo kvasenej červenej kapusty. Na kapustu naložíme kúsky osoleného a okoreneného kurčaťa. A na kurča opäť položíme plátky slaniny. Hydinovú dobrotu podlejeme vývarom a čiernym pivom. Kurča pečieme v rúre necelú hodinku. Podávame ho ešte horúce a najlepšie s mladými zemiakmi.

Ak ich nezoženiete, dajte na Ambróza. K čiernemu kurčaťu vám odporúča biely maďarský chlieb. A všetku tú dobrotu zapíjajte čiernym pivom. Víno tentoraz vynechajte...



Diskusia k článku

manek380
Nesehnal jsem červené zelí, ale i s bílým to bylo dobré. :)


venusa
Tento rcp poznám a robím ako na fote. S červenou vyskúšam aj s pridaním toho piva. A maďarsky chlieb je dobrá voľba. Skúste aj halušky s kyslou červenou kapustou. Tiez trochu ine, zaujímavé.






 



TOPlist