Fedor Malík:
Cibuľkový tabbouleh

Fedor Malík, 17. januára 2017     2 minúty čítania

Často sa vraciam spomienkami na Blízky východ. Magnetizujúci kraj s bohatou históriou, dobrí ľudia, vyprahnutá zem, jedlá voňajúce orientálnym korením a olivovým olejom.



Jahňacina, hovädzina, kuracina. Žiadne prasiatko, žiaden alkohol. A sladké, presladké dezerty.

A ešte je tu čosi. Čosi ešte donedávna u nás nepoznané. Nebude to ryža a nebudú to ani cestoviny. Bude to kuskus a bulgur. Ten prvý je jemnejší a ten druhý hrubší. Oba však pochádzajú z lúpanej, predvarenej tvrdozrnnej pšenice (Triticum durum). Z tejto obilniny sa vyrábajú i semolinové špagety, makaróny, motýliky, rezance...

Skúsme objavovať iné chute. Skúsme zameniť ryžu za bulgur. Ten inak vonia i chutí. Má nižší glykemický index, viacej vlákniny a vonia po orieškoch.

Jeho príprava je prostá. Prepláchneme ho a v pomere 1:2 a varíme 12 – 15 minút v osolenej vode. Plameň zahasíme a bulgur necháme ešte chvíľku pod pokrievkou. Keď vychladne, pripravíme si z neho libanonský tabbouleh na cibuľkový spôsob.

Na oleji najskôr osmažíme vyrastenú vňať zo starej cibule, jednu nakrájanú paradajku a strúčik cesnaku. Zlatistú zeleninu osolíme, okoreníme a pridáme do nej ešte za hrsť opláchnutých konzervovaných strieborných cibuliek. Vo väčšej keramickej mise to zľahka zmiešame s bulgurom. Povrch pokrmu posypeme nasekanou vňaťou z čerstvého petržlenu.

Tabbouleh bude voňať a cibuľky budú chrumkať. Pivo či víno vylúčte. Sme predsa na Blízkom východe. Uvarte si a pochlipkávajte vlažný mätový čaj...



Diskusia k článku

kuchticka
Bulgur pouzivam pri vareni uz asi 6 rokov.. Dokonca je tu na Vareche moj recept na bulgurovu postnu veceru (asi spred 6.rokov).






 



TOPlist