Fedor Malík:
Červená grilovačka

Fedor Malík, 28. júla 2015     2 minúty čítania

Grilovanie (vraj) umožňuje šetrnejšiu prípravu potravín ako klasické vyprážanie alebo pečenie.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Nuž neviem, vzdelaním som chemický inžinier, takže názory s inou societou sa môžu rôzniť... Mnohí ľudia však na grilovanie nedajú dopustiť. Rozžeravené drevné uhlie, sálajúca horúčava a empyreumaticky voňavé mäso ženú zmysly do nepríčetna. Tento druh grilovania mi však nesedí. Ak, tak „elektrická“ grilovačka...

Tej fandí aj moja rodina. Vnuci majú radi grilovanú hydinu, dospelí bravčové a my seniori na dôchodku holdujeme, neuškŕňajte sa, zelenine. Mám jeden recept, ktorý vám predstavím. Ide o grilovanú koreňovú zeleninu s červenou repou. Beta vulgaris, ľudovo cvikla, je známa už od stredoveku. Mnohým nechutí, je však zdravá. Obsahuje betalaíny, ktoré sú účinné na cievy starcov. Poďme teda na to, dôchodcovia...

Cviklu, mrkvu, zeler, paštrnák, petržlen i mrkvu nakrájame na plátky a krátko povaríme. Zeleninu potom osušíme a naukladáme na gril, trochu osolíme, pokoreníme, pokvapkáme olejom a raz obrátime. Za pár minút je hotovo. Cviklou zafarbenú zeleninu napichujeme na vidličku a „labužírujeme“. Do pohára si nalejeme niečo naše, niečo originálne. Najlepšie suchý modrý portugal z Orešian. Z Dolných alebo aj Horných...



Diskusia k článku

venusa
Pekné podané, ako vždy. Každého časom (možno) prejde dymové a uprednostní zdravšie aj tú zeleniku.
kuchticka
Modry Portugal nie je lacne vinko a pre moj vkus a chut prima.

Len si neviem predstavit obracat na grile drobno nakrajanu korenovu zeleninu. Cviklu milujem ako aj vsetku ostatnu zeleninu.
hubata
Mne tiež škodia malé kúsky..... tak radšej grilujem veľké.






 



TOPlist