Fedor Malík:
Bryndzové chuťovky

Fedor Malík, 19. mája 2015     2 minúty čítania

Tapas sú fenoménom španielskej kuchyne, španielskej pohostinnosti. Ide o malé chlebíky, hrianky či chuťovky, ktoré sa pripravujú na tisíce spôsobov.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Španieli ich milujú a uctievajú. Každoročne dokonca usporadúvajú národné majstrovstvá v pripravovaní týchto pochúťok. Španielskym tapas centrom je Valladolid, hlavné mesto provincie Castilla y León. Každý deň sa tam konajú tapas túry. Prechádzky za vôňami a chuťami tapas pokladov.

Jednu z nich som nedávno absolvoval aj ja. Nazreli sme do zopár barov a zostali sme v tom najlepšom. V bare La Tasquita. Kuchyňa prepojená s dlhým barovým pultom, množstvo ľudí, bystrí čašníci, úžasné tapasové chute. Tapasy od výmyslu sveta.

S bravčovým, hovädzím, teľacím i jahňacím mäskom. Tapasy s morskými potvorami, lososom, treskou, plátkami chobotnice. Tapasy jogurtové, tvarohové, syrové. Jeden z nich som skúsil a ožil som. Inšpirácia.

O pár dní budú „otvorené pivnice“ pod Malými Karpatmi a my hosťom pripravíme bryndzový tapas! Plátky čerstvej bagetky s maslovo-bryndzovou nátierkou. Bryndzový tapas posypaný pažítkou a poprášený údenou mletou paprikou. To tu ešte nebolo! Modranský tapas s modranským zeleným muškátom. Príďte...



Diskusia k článku

kuchticka
Zailbohu, dostavit sa nemozem, ale budem si predstavovat ako chuti bryndza a udena spanielska paprika.
namiesto bryndze si musim naserviovat urcity druh greckeho syra feta, ktory trochu bryndzu pipomina.
venusa
A nielen v Španielsku. Toto sa robievalo už so staršieho domáce chleba upečeného v peci na bukovom dreve. Boli síce váčšie podľa dnešného gusta, ale tiež sa natierali všetkým možným, čo doma bolo. Niekedy na sucho opečené v trúbe, alebo na panvnici obaľované vo vajíčku a potom sa na chlebík pridávala šunka, postrúhaný syr a ak sa vmestilo, aj tenko nakrájaná zeleninka a zavŕšilo sa posypom pažítky a petrželovej vňati. Bola to síce riadna bomba, ale raz za čas neuškodila.
Mám rada takéto kúsky z rôzneho druhu obložené od výmyslu sveta. Rýchle a praktické a navyše po výberu chuti každému, čo ľúbi.
No keď bryndzové, tak najlepšie sú s čerstvým pečivom, to je fakt. A veĺmi pasuje na čerstvej bagatke aj tá údená bryndza.






 



TOPlist