Trendy:
Šípky – krásne a liečivé zároveň

Andrea Červenková, 16. novembra 2014     11 minút čítania

V tomto čase neskorej jesene by sme už v prírode ťažko hľadali nejakú liečivú bylinku. Snáď jediná, ktorá nás očarúva aj v tomto období, je šípka.


Foto: Shutterstock


Stručne z histórie liečivých rastlín

Rastliny boli dôležitým zdrojom obživy už od praveku, vďaka čomu sa ich ľudia postupne naučili rozpoznávať. Vyvarovali sa nejedlých a jedovatých, jedlé využívali ako potravu a krmivo pre domáce zvieratá, u ďalších vybadali ich liečivé účinky. Už starí Sumeri, Asýrčania či Egypťania vedeli vo svojej medicíne využívať liečivé rastliny. Antickí lekári, ku ktorým patril aj Hippokrates, položili vo svojich spisoch základ vedeckého posudzovania rastlín. Liečivé rastliny sa na našom území začali vo veľkom pestovať až v stredoveku, najmä v kláštorných záhradách, odkiaľ sa šírili do vidieckych záhrad a zámockých parkov. K rozširovaniu znalostí o liečivých rastlinách prispel aj rozvoj kníhtlače, vďaka čomu sa rozšírili herbáre. V dnešnej dobe farmaceutický priemysel využíva liečivé rastliny ako surovinu pri vyše polovici svojich produktov.

Návrat k prírodnej medicíne


Foto: Shutterstock


V poslednom období sú ľudia presýtení klasickými liečebnými postupmi. Preto siahajú k rôznym alternatívnym medicínam a liečivám, nastáva boom ľudového liečiteľstva. Odjakživa boli populárne všelijaké babské rady a domáce recepty na rôzne neduhy. Ale pozor, iba skúsený fytoterapeut vie dobre naordinovať liečivé rastliny pri vážnejších ochoreniach. Aj bylinky vedia mať silné účinky a kto si nie je istý, nemal by to s nimi preháňať. Dlhodobé užívanie alebo vysoké dávky niektorých byliniek môžu viac uškodi, ako pomôcť. Niekto by si mohol povedať: však je to len bylinka. Ale aj bylinky vedia svojou účinnosťou prekvapiť.

O šípkovej ruži


Foto: Shutterstock


Šípky sú plody ruže šípkovej (Rosa canina) – kríka, ktorý dorastá do výšky 1,5 až 3 metre. Zaujímavosťou je, že sa dožíva až niekoľko sto rokov. Je to málo náročná drevina, ktorá sa rozšírila z Ázie a v súčasnosti rastie takmer po celej Európe. Okrem ruže šípkovej rastie u nás až 24 druhov rodu ruža. Zaujímavá je napríklad ruža roľná, ktorej plody – šípky sú guľaté, malé a suché, ruža bedrovníkolistá, ktorej šípky sú guľovité čierne alebo ruža vráskavá, ktorej šípky sú najväčšie z celého rodu – dosahujú veľkosť až 2 cm. Hovorí sa, že ruža má tŕne, ale správne by sme mali hovoriť o ostňoch – tie sa totiž ľahko oddeľujú od stonky, na rozdiel od tŕňov, ktoré sú drevnaté. Šípová ruža má svoje uplatnenie aj v záhradníctvach, kde sa využíva ako podpník na šľachtenie záhradných ruží.

Zber a sušenie


Foto: Shutterstock


Na zber šípok si nájdeme lokalitu, ktorá nie je prašná a vyberieme si deň bez dažďa. Ideálne je zbierať šípky v septembri a októbri, kedy sú plody ešte tvrdé, nie sú prezreté, zmrznuté – teda čierne alebo mazľavé. Čím dlhšie sú šípky na koreni, tým obsahujú menej vitamínu C, o ktorý vlastne pri šípkach ide. Sušia sa celé, nepoškodené plody buď pomaly na čistej podložke, na vzdušnom mieste, no nie na slnku. Alebo sa dajú sušiť v rúre, prípadne sušičke, ideálne pri teplote od 10˚C do 35˚C, keďže takéto sušenie zachová v šípkach najviac vitamínu C. Dobre usušené šípky sú oranžovej až červenej farby, majú ovocnú vôňu, mierne trpkú chuť a nesmú zostať mäkké ani lepkavé. Suchá šípka je krehká a mala by sa dať ľahko rozdrviť. Skladujeme ich v dobre tesniacej tmavej suchej nádobe najdlhšie 1 rok, keďže ich vitamínová hodnota je po tomto čase už mizivá.

Čo sa v nich ukrýva


Foto: Shutterstock


Šípky sú okrem vysokého obsahu vitamínu C bohaté aj na karotén, vitamíny B1, B2, E, D, K a provitamín A, ďalej na pektíny, triesloviny, ovocné kyseliny a silice.

Používajú sa pri ochoreniach, kde treba zabezpečiť vitamín C. Jeho obsah varom čajového nápoja dlhším ako 10 minút ako aj státím už hotového nápoja klesá. Pri chrípkovom ochorení sa odporúča vypiť 2 – 3 šálky tohto čaju denne. Jeho užívanie sa odporúča i pri problémoch s močovými cestami, krvotvorbou či stolicou.


Foto: Shutterstock


Šípky sú nielen liečivé, ale aj krásne na pohľad. Často bývajú súčasťou jesenných alebo zimných kvetinových aranžmánov a vencov. Potešia náš pohľad, aj keď ich necháme na kríku, kde svietia ako rubíny. Navyše si takto na nich pochutia vtáky, ktoré ich s obľubou vyhľadávajú ako pochúťku.

V ľudovom liečiteľstve sa okrem plodov – šípok používali aj kvety, korene a niekde dokonca i hálky vznikajúce na listoch kríkov šípovej ruže (hálky sú útvary, ktoré vznikajú na rastlinách pôsobením látok produkovaných iným organizmom, ktorým môže byť hmyz, huba, baktéria alebo roztoč). Okvetné lístky slúžili ako preháňadlo, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a používa sa dodnes, hlavne na výrobu mydiel a parfumov. Z ružových lupienkov sa destiláciou vyrába ružová voda, ktorú môžeme ochutnať najmä v orientálnej kuchyni a jej typických sladkostiach, ako je turecký med, chalva alebo baklava.


Foto: Shutterstock


Na Vareche sa už o šípkach neraz diskutovalo, zaujímavé informácie o zbere, sušení a použití šípok nájdete napríklad v týchto diskusiách:

Sušenie šípok
Šípky
Šípkový pretlak



Foto: Shutterstock


Používať sa môžu čerstvé i sušené šípky. Pripraviť si z nich môžeme:

omáčky k mäsu


























alebo na sladko






džemy





















víno











a nesmieme zabudnúť ani na vynikajúci šípkový čaj








Zdroj:
pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/bylinky/sipky-kedy-su-najzdravsie.html
najmama.aktuality.sk/clanok/223649/sipky-zazrak-plny-vitaminu-c/
J. Krejča a kol.: Z našej prírody




Diskusia k článku







 



TOPlist