Sedmokráska obyčajná (Bellis perennis)


Foto: Tatiana Plešová
Liečivá bylinka, ktorú niektorí ľudia vnímajú ako nevítanú burinu
Sedmokráska je dobre známa trváca bylina, ktorej stonka dorastá do výšky 3 - 15 cm. Listy vytvárajú prízemnú ružicu. Plodom je nažka. Kvety sa objavujú od februára – novembra. Pričom jazykovité lupienky majú bielu alebo slabo ružovú farbu. Sedmokrásku by sme našli rásť prakticky všade vo voľnej prírode. Taktiež sa bežne vyskytuje v trávnikoch, kde ju niektorí ľudia vnímajú ako nevítanú burinu.

Sedmokráska sa vyskytuje po celej Európe, nájdeme ju rásť v nížinách aj alpínskych polohách a to predovšetkým na lúkach, pasienkoch, poľných cestách a okrajov lesov. Jej liečebné účinky boli známe už minulosti, využívala sa pri liečbe rán a chorobách dýchacích ciest. Droga obsahuje: saponíny, silicu, flavonoidy, slizovité látky, triesloviny, horčiny a farbivá.

Vyznačuje sa odhlieňujúcimi a sťahujúcimi účinkami. Tie sa využívajú pri kataroch dýchacích ciest a na uľahčenie odkašlávania. Používa sa aj pri žalúdočných a črevných kataroch. Z drogy sedmokrásky je možné pripraviť obklady a kúpele. Pomáhajú na krvácajúce rany a potláčajú kožné zápalové procesy.

Sedmokráska si získala svoju pozornosť a stala sa tak pomerne bežnou ozdobou nejednej okrasnej záhrady. Na takýto účel sa používajú plnokveté formy, ktoré však nemajú liečivé účinky.

Recepty so sedmokráskami:



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 08:00

Diskusia k článku

marianne - fotkamarianne 3. marca 2016 o 20:33

Tak tento serial o bylinkach je pre mna prijemnym prekvapenim, to sa mi bude pacit, ak budete pokracovat. Uprimne mi to tu chybalo. Velmi rada ich zbieram, pestujem, stale o nich nieco studujem, ak mam cas.
@zareaguj

marianne - fotkamarianne 3. marca 2016 o 20:38

Inak tuto sedmikrásku pouzivaju aj dekoracne v parkoch, hradoch, zamkoch a zahradach v Anglicku, ako vypln na kameninovych schodoch. Krasne to ukaze, ale maju tam asi nejaku specialnu slachtenu odrodu, lebo su mohutnejsie a sfarbene do ruzova.. Ale je to nadhera, ked kvitnu...
@zareaguj

marianne - fotkamarianne 3. marca 2016 o 20:38

Inak tuto sedmikrásku pouzivaju aj dekoracne v parkoch, hradoch, zamkoch a zahradach v Anglicku, ako vypln na kameninovych schodoch. Krasne to ukaze, ale maju tam asi nejaku specialnu slachtenu odrodu, lebo su mohutnejsie a sfarbene do ruzova.. Ale je to nadhera, ked kvitnu...
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:54

@Marianne (3.3.2016 20:38)

Pani Marianne, veľmi pekne ďakujem za milý a povzbudzujúci komentár. Dobre mi padol, potom čo som mala možnosť si od pani Gabriele prečítať na moju adresu. Budem veľmi rada, keď sa podelíte o svoje skúsenosti. Pre mňa sú rastliny môj život, veľa rastlín pestujem.....
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:55

@Marianne (3.3.2016 20:38)

Ja pestujem taký šľachtený druh, lupene majú ružový nádych a je ich podstatne viac. Semiačka sa dajú bežne kúpiť.
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:56



@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:57



@zareaguj

používateľ nemá avatarradost 4. marca 2016 o 20:25

@Vanilka
to ty si autorka info o rastlinkách tu..??veľmi vítam..my sme tiež bylinkári-pre svoju potrebu..keď boli deti malé-často choré-začali sme sa zaujímať o čaje..tinktúry..výluhy..a zostalo nám to podnes-to už ťaháme k 70tke...
milujeme prírodu..mnohé bylinky pestujem..ďalšie zbierame v terene..
teraz nám je potešením krmenie vtáčikov-sýkorky sú vďačnejšie za slnečnicu-než v zime..keď nasypeme-tak prilietajú v krdľoch..sedia klbká na stromoch v okolí-a priletia si uchmatnúť v plachosti svoje semienko..radosť pozerať..

zanedlho začnú prvé jarné bylinky..

okrem úžitku pre telesné zdravie..i duša sa lieči..
pozdravujem..
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 5. marca 2016 o 14:51

@Radost (4.3.2016 20:25)

Áno som to ja Vanilka je autorka, prezývku mám podľa mojej obľúbenej vanilky. Veľmi pekne ďakujem za privítanie. Pre mňa sú rastliny môj život. Venujem sa im už niekoľko rokov. Zaujímajú ma ako aj exotické, taj divo rastúce rastliny. Všetky fotky si robím sama. Informácie čerpám z odborných kníh. Budem veľmi rada, ak sa ľudia podelia o svoje skúsenosti, prípadne doplnia informácie. Celé roky sa snažím šíriť osvetu v tomto smere. Ide mi hlavne o to, aby ľudia boli viac vnímaví a všímaví k našej flóre. Rastliny sú vzácne a x rokov sú súčasťou prírody. Bolo mi tu vytknuté, prečo uvádzam aj jedovaté rastliny. Osobne si myslím, že je to veľmi dôležité. Veľmi ľahko môže nastať zámena a obzvlášť deti majú tendenciu všetko ochutnávať. Preto je dôležité ľudí informovať. A to nehovorím ešte o vzácnych a chránených rastlinách. Vytvoriť herbár je veľká drina. Nie sú tu publikované ešte všetky články. Robila som na nich takmer dva roky. Ja osobne doma pestujem bylinky. Síce rastliny z prírody priamo nezbieram, ale veľmi ma zaujímajú. Takže sa už teším, kedy znova vybehnem do lesa a spravím nové foto. Ja si z detstva tiež pamätám niektoré druhy, napr. kysličku....o skoroceli sa hovorilo, že list z neho zastavuje krvácanie. Obľúbený je aj repík. Viem, že sa používa aj dubová kôra.
@zareaguj

marianne - fotkamarianne 5. marca 2016 o 15:54

@vanilka92 to je presne ona, je nadherna, ja tu schodovu fotku niekde mam, pohladam a preskenujem.
@zareaguj

používateľ nemá avatarveronikkka 5. marca 2016 o 16:01

dakujem za tvoje krásne príspevky. rada sa dozviem, čo som dosiaľ nevedela. veľmi užitočné zaujímavé čítanie a vzdelávanie.
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 5. marca 2016 o 16:36

@Veronikkka (5.3.2016 16:01)

Veľmi pekne ďakujem a veľmi ma to teší. Práve som sa vrátila z prechádzky, ale zatiaľ u nás ešte nič nekvitne. Chcela som spraviť nové foto, tak nabudúce sa hádam už podarí.
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 5. marca 2016 o 16:38

@Marianne (5.3.2016 15:54)

Ďakujem, teším sa a som zvedavá.
@zareaguj


Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist