Mrkva obyčajná (Daucus carota L)


Foto: Tatiana Plešová
Mrkva obyčajná predstavuje dvojročnú kultúrnu bylinu. Vyznačuje sa vretenovitým koreňom červenej farby. V prvom roku sa objavuje prízemná ružica listov. V druhom roku z koreňa vyrastajú štetinato chlpaté olistené byle, ktoré dorastajú do výšky 30 -100 cm. Biele kvety sú usporiadané v okolíkoch, objavujú sa v mesiacoch júl – október. Plody sú dvojnažky, dĺžku dosahujú asi do 4 mm.


Nepestovaný druh sa vyskytuje po celej Európe ako burina. Našli by sme ju rásť predovšetkým na lúkach, svahoch, násypoch a pri cestách.

V záhradách a na poliach sa môžeme stretnúť s rôznymi kultivarmi, dlhým, valcovitým alebo prípadne okrúhlym koreňom.

Význam mrkvy v liečebnej praxi



Mrkva je bežne pestovanou poľnohospodárskou plodinou. Táto koreňová zelenina (pestovaná) má veľa kultivarov. Tieto kultivary môžu mať koreň buď: okrúhly, valcovitý alebo dlhý.

Predmetom zberu je dozretý koreň, ktorého obsah tvorí provitamín retinolu (vitamín A) a vitamíny zo skupiny B (tiamín a riboflavín). Mrkva okrem uvedeného obsahuje taktiež aj cukor, silicu, pektíny a farbivá. Mrkva ako taká má priaznivý účinok na ľudský organizmus, okrem už dobre známej skutočnosti, že má vplyv na ostrosť videnia, napomáha aj v boji črevným parazitom. A taktiež aj pozitívne pôsobí na vylučovanie moču.

V kuchyni má mrkva široké využitie. Dá sa použiť ako aj v surovom stave, ale taktiež je vhodná a tepelné spracovanie. Okrem iného sa z nej pripravuje aj šťava, ktorá priaznivo ovplyvňuje pracovný výkon. A to tým, že pomáha pamäti a vytrvalosti.

Recepty s mrkvou:



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 07:30

Diskusia k článku



Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist