Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale)


Foto: Tatiana Plešová
Krásna, ale nebezpečná asi takto stručne by sa dala opísať Jesienka. Patrí totiž do skupiny silne jedovatých rastlín.

Jesienka predstavuje trvácu rastlinu s podzemkom. Vyznačuje sa šupinatou hľuzou. Lievikovité a dlhé kvety sa objavujú v mesiacoch august – október. Kopijovité listy vyrastajú z hľuzy v jarnom období. Listy vytvárajú ružicu, uprostred nej je umiestnený plod. Plodom je tobolka.

Jesienku by sme našli rásť po celej Európe. Obľubuje vlhké lúky a pasienky. V celej rastline je obsiahnutý jedovatý alkaloid kolchicín. Uplatnenie nachádza v šľachtení rastlín. Semená sú zrelé v lete, obsahujú veľa tuku, triesloviny a cukor.

Jesienka nie je nebezpečná len človeka, ale taktiež aj pre zvieratá. Preto nie je vhodná ani ako krmivo. Požitie kvetov alebo prípadne semien, môže viesť k smrti. Pri otrave sa objavujú tieto príznaky: krvavá hnačka, kŕče, ochrnutie celého tela, slinenie a dávenie.



Tatiana Plešová, Varecha.sk, 3. marca 2016 o 05:30

Diskusia k článku

používateľ nemá avatargabriele 3. marca 2016 o 17:39

preco davate do herbara liecivych rastlin prave takuto bylinu, ktora moze navodit vazne zdravotne problemy?...je skutocne nebezpecna!...podobne kopytnik a sadec konopac nie su na bezne pouzivanie a nepatria do ruk laikov...
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 17:39

@Gabriele (3.3.2016 17:39)

Pani Gabriele, nikde som nenapísala, že rastliny patria do rúk laikov. Iba som upozornila na prípadné nebezpečenstvá a práve preto sem dávam aj jedovaté rastliny, aby si ľudia dávali pri zbere pozor. To čo uvádzam ako liečivé účinky do platí pre oblasť farmácie a medicíny. Výborná kniha je veľký atlas liečivých rastlín, kde je všetko krásne vysvetlené ako aj jedy môžu byť vynikajúce medikamenty, kde sa správne dávkujú. Len tak mimochodom, obsah jedov v rastlinách nie rovnaký,závisí od niekoľkých činiteľov napr. od denného času, intenzity látkovej premeny.....
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 20:03

@Vanilka92 (4.3.2016 17:39)

Pani Gabriele, vôbec ma nepoznáte ani ja Vás. Tak by som Vás, chcela veľmi pekne poprosiť, aby ste nabudúce vážili svoje slová a neurážali ľudí, ktorých ani nepoznáte. Ten mail, čo ste napísali do redakcie, tak z toho som fakt mala dosť. Trochu prisilná káva. Zjavne ste veľmi veľká odborníčka a ak máte nejaké publikované články alebo prípadne ste napísali knihu veľmi rada si ju prečítam. Ak si myslíte, že máte toľko skúsenosti ako sama prezentujte, tak Vám nič nebráni, aby ste vytvorili vlastný herbár iba "liečivých rastlín".
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 4. marca 2016 o 20:13

@Vanilka92 (4.3.2016 20:03)

Pani Gabriele, pri Vašich názoroch, som musela rozmýšľať. Vám potom očividne musí vadiť aj atlas húb, v ktorom sú uvedené aj jedovaté huby. Podľa Vášho názoru by mal existovať iba atlas s jedlými hubami a atlas s rastlinami, ktoré neškodia. Ako sa hovorí všetko treba s mierou a platí to aj pri rastlinách.
@zareaguj

bubaya - fotkabubaya 19. marca 2016 o 23:19

Neviem, čo tu riešite, milé dámy. V prvom riadku je napísané:

Krásna, ale nebezpečná asi takto stručne by sa dala opísať Jesienka. Patrí totiž do skupiny silne jedovatých rastlín.

Aj pre čitateľa, ktorý preletí očami text a nečíta dôkladne, toto hneď udrie do očú. Nikde nie je ani zmienky o tom, že sa jesienka a účinná látka kolchicín používa v liečiteľstve. Hoci sa používa, ale skôr v homeopatii, v alopatii veľmi obmedzene.
Hranica medzi jedovatosťou a liečebnými účinkami je často veľmi tenká, čo je pre jedného terapeutická dávka, môže byť pre druhého smrť. Napríklad akonitín - viete, že prilbica modrá ktorú máte mnohé v záhradách, je jednou z najjedovatejších rastlín? Pritom aconitum napellus je jedným z najpoužívanejších liekov v homeopatii. Takže s tým, čo je liečivé a čo je jedovaté to nie je také jednoznačné. Vezmite si paralen, po jednej tabletke vám môžu odísť obličky a skončíte na dialýze. A napriek tomu o paralene nikto nehovorí ako o jede.
@zareaguj

používateľ nemá avatarvanilka92 21. apríla 2016 o 23:13

@Bubaya (19.3.2016 23:19)
Ďakujem za Váš komentár. Myslím si, že ste to dobre napísali. Ja som preto reagovala a toľko to riešila, pretože ja som autorka článkov. Rastlinám sa venujem už niekoľko rokov.
@zareaguj

používateľ nemá avatarkushoo 3. júna 2021 o 11:15

Dobry clanok ale o jesienke na.mna kratky,jej vyuzitie je velke.
Jesienka je moja srdcovka. Rastie tam kde nechodia traktory,kosacky,nakolko cibulka je krehka a mechanizmy ju nicia. Raritou je,ze najprv je plod a semiacka ktore cez dutu stonku padnu dolu do cibulky a na jesen mame kvet. Pre kone je nebezpecny aj samotny list ale kozy zvladaju aj cele tobolky,listy v sene dlho ostavaju zelene a pre kozy je to v zime delikatesa. Jedovata je aj kuchynska sol uz 3polievkove lyzice su smrtelne a v obchodoch sa kupuje na kila. . Jedovaty neznamena zly ale skratka silny. Kedysi sa jedovatym hovorilo .skratka "silne"
@zareaguj


Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo


Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist