Trendy:
5 korenín, ktoré pomáhajú na dobré trávenie

janaa, 10. januára 2013     5 minút čítania

Aj obyčajné kuchynské koreniny sa dajú použiť ako prvá pomoc pri problémoch s trávením.


Foto: Shutterstock


Prehnali ste to na rodinnej oslave alebo cez nejaké sviatky s jedlom a teraz vás trochu trápi trávenie a je vám ťažko? Nemusíte hneď chodiť do lekárne, rýchlu a účinnú prvú pomoc nájdete aj u vás doma. Tam, kde by ste to možno najmenej čakali - vo vašej komore a kuchyni. Siahnite teda do svojich kuchynských zásob korenín a uvarte si úplne jednoduchý a dobrý čaj na trávenie z toho, čo nájdete doma.


Foto: Shutterstock



Rasca
Rasca lúčna (Carum carvi L.)
Rasca patrí celkom určite medzi najrozšírenejšie a asi aj najobľúbenejšie korenie sveta. V Európe sa používa už od 13. storočia a pravdepodobne patrí k najstarším koreninám používaným na starom kontinente. Je obľúbeným prostriedkom na povzbudenie chuti do jedla a na posilnenie žalúdka, hlavne u detí a chorých so slabým žalúdkom. Asi najznámejšia je rascová polievka, ktorú s obľubou varievali už naše babičky. Trochu menej známy je rascový čaj, ktorý pripravíte veľmi jednoducho - 1/2 čajovej lyžičky rasce dajte do šálky, zalejte vriacou vodou a nechajte vylúhovať asi 5 minút. Rascový čaj pijeme teplý .

Aníz
Bedrovník aníz (Pimpinella anisum L.)
Toto korenie je hneď po rasci jedno z najstarších a najrozšírenejších korenín. Egypťania ho používali už v staroveku. V našich končinách sa s anízom stretávame najčastejšie v období Vianoc, pretože toto korenie je zvyčajne súčasťou perníkového korenia. Okrem výraznej chuti má tiež liečivé účinky. Uľahčuje kašeľ, urýchľuje trávenie a podporuje chuť k jedlu. Čaj z anízu sa môže užívať aj pri miernych otravách jedlom a ako doplnok pitného režimu pri hnačkách. A odporúča sa aj dojčiacim matkám pri nedostatočnej tvorbe materského mlieka. Pripravíte si ho veľmi jednoducho, podobne ako rascový čaj.


Foto: Shutterstock


Fenikel
Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare)
Feniklové semeno bolo ako korenina aj liečivo veľmi obľúbené napríklad už u starých Číňanov, Arabov, Egypťanov, Grékov i Rimanov. Do strednej Európy ho priniesli mnísi v stredoveku a často sa uvádzal v herbároch ako zložka rôznych čajov. Feniklové semienka sa už po stáročia požívajú ako liečivo na povzbudenie chuti do jedla a ako prírodný liek pri tráviacich problémoch. Feniklové semená sú súčasťou hlavne rôznych čajov pre deti a pre dojčiace matky (zvyšujú tvorbu mlieka). V čajovinách sa fenikel s obľubou kombinuje s anízom a rascou.



Foto: Shutterstock


Majorán
Majorán záhradný (Majorana hortensis M.)
Majorán patrí tiež medzi najstaršie a najobľúbenejšie korenie. Pre svoju vynikajúcu arómu je jeho použitie rozšírené po celom svete. No len málokto vie, že majorán je aj liečivé korenie. Majorán povzbudzuje chuť do jedla, posilňuje a upokojuje žalúdok, preto sa primiešava aj do liečivých čajov.



Foto: Shutterstock



Zázvor
Zázvor obecný (Zingiber officinale R.)
Veľmi obľúbným domácim liekom na žalúdočnú nevoľnosť je aj zázvor, po slovensky ďumbier. V Číne ho používali už niekoľko storočí pred naším letopočtom a v stredoveku mal významnú úlohu v obchode s korením. Zázvor vynikajúco posilňuje žalúdok, zlepšuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Zázvorový čaj si môžete pripraviť aj zo sušeného zázvoru, ktorý sa v našich končinách používa hlavne ako korenie, ale pamätajte na to, že je oveľa silnejší ako čerstvý zázvor, takže na čaj stačí naozaj iba štipka. Veľa ďalších zaujímavých a poučných informácií o zázvore si môžete prečítať aj v článku Zázrak menom zázvor alebo si môžete pozrieť Infografiku - Zázračný zázvor.





Diskusia k článku

macakika
to zazvorove pivo je vyborne :)vela ladu a citron ale ma 4 prcenta alkoholu
mijaita
Majoránkový, silný odvar když se jeden přecpe, nebo je jakkoliv težko, je naprosto spolehlivy. Do 20 min úleva. Kolik let to používám, nikdy nezklame!
denyany
zázvorové pivo je fajn, aj čaj mám rada, ale majoránkový odvar som ešte nepila. ale až sa vyskytne príležitosť, vyskúšam.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Môj manžel dáva zázvor nastrúhaný do vínovice. Nechá odstáť cca týždeň, precedí a užívame pri žalúdočných ťažkostiach. Za jeden stačí a si fit.
gastronom
majoranka , ak ma clovek problem so spanim , staci vypit salku caju , majoranka ukludnuje
horalka66
mne kedysi jedna zdravotná sestra poradila piť pri kašli majoránkový čaj a veru pomáha,len je chutovo nič moc :-)
gabusa
mám odskúšané proti prekysleniu žalúdka, kurkumu a fenikel (zomletý)v pomere 2:1 na špičku noža , poradil mi to švagor a zaberá to rýchlo
nejedla22
Hm, a nebolo by tam niečo proti chuti do jedla? Alebo aspoň na zahnanie hladu?
A nechápem, prečo by sme nemohli používať slovenský názov ĎUMBIER!
rajnica
nejedla - na Vareche a poriadne po slovensky? To sa asi od sáčkových a pomazánkovych varešiek nedožijeme.
almur
gabusa-prosím čo je to "kurkumu",často mávam kyselinu žaludočnú.´dakujem za prípadnú odpoveď
gabusa
almur- myslím, že nadia56 vám dala vyborné stránky o kurkume ,tiež jej za ne moc ďakujem
hltavec
@nadia56 a nemáš na tých týpkov z uterákmi na hlave nejaký kontakt?? myslím osobne či ich poznáš
nadia56
@ hltavec , pridala som len recept na tzv. zlate mlieko a adresovala som ho pre @ @ almur,
kontakty na konkretne osoby si musis pozhanat na nejakej inej adrese
danka21
Ja intuitivne davsm do vsetkej váry vela rasce aj majoranky. A milujem cesnak. Su to vsetko dobre veci pretravenie.
olga42
Ja každé ráno spolu s raňajkami jedávam strúčik cesnaku,vyskušajte-






 



TOPlist