Zdravá výživa

Zmena múky

misladelka - fotkamisladelka, 16. mája 2016

Receptov na dobré koláčiky zo zdravších múk je stále málo. Keby som chcela v tradičných receptoch zmeniť hladkú múku na napr. špaldovú, môžem zmeniť 1:1 alebo bude lepší iný prepočet? Aké máte skúsenosti?
A rovnako, olej, ak dám namiesto slnečnicového kokosový, má byť 1:1?
Ďakujem za názory a skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

babidka
Kazde jedlo je ine a hlavne pri kolacoch by som bola opatrnejsia . Najprv skus muky miesat , napr. 2:1 v prospech hladkej muky . Ak budes spokojna, nabuduce skus pomer iny , napr. pol na pol. Sama uvidis ten rozdiel . Pri chlebe pouzivam vzdy aj muku spaldovu aj muku chlebovu . Aj muky od roznych vyrobcov su ine , ich kvalita je dost rozdielna .Neostava ti nic ine iba skusat :-)
katka78
Klasickú bielu pšeničnú múku (hladkú, polohrubú aj hrubú) JE možné zameniť za bielu špaldovú múku (hladkú, polohrubú, alebo hrubú) 1:1. Mám to vyskúšané hlavne pri chleboch, pečive, resp. kysnutom ceste, ale aj piškótovom, krehkom maslovom, pri medovníkoch atď. Často kvalitu cesta práve zlepší, lebo obsahuje viac lepku ako pšenica. Ak však budeš chcieť skúšať ražnú múku, celozrnné verzie múk, alebo špecifické druhy (napr. kukuričná, pohánková, cícerová, kokosová, maková, amarantová, gaštanová atď.), tam je to už rôzne a skôr sa pšeničná nahrádza len určitou ich časťou. Buď majú totiž špecifickú chuť, ktorá ti nemusí v danom koláči vyhovovať, alebo majú také kvalitatívne vlastnosti (málo lepku, žiadny lepok a pod.), že ti neumožnia, aby cesto držalo pokope, zachovalo požadovaný tvar atď. Univerzálna rada platiaca pre každý druh cesta a múky sa aplikovať nedá. Ideálne je pohľadať si konkrétne recepty z daných typov múk - nie je ich na internete zase až tak málo. Alebo skúšaj sama, určite nič nepokazíš ak budeš postupovať ako radí @babidka :-)
veronikkka
špaldová múka je tiež pšeničná múka,oveľa dlhšie známa ako múka z letnej pšenice a obsahuje lepok, ako každá pšeničná múka, presnejšie tzv. biela múka. lepok dostať v niektorých okolitých štátoch kúpiť aj sám o sebe a môže sa použiť s múkou v predpísanom množstve. ak smiem poradiť, pre základnú orientáciu je treba vedieť, že čím má múka vyššie označenie v typologii, tým vyšší má obsah lepku, napr, naša chlebová svetlá múka má označenie T 650. kým pšenica letná /siata/ je hlavnou chlebovinou, pšeničná múka biela s nižším obsahom lepku je vhodná na pečenie koláčov. Ražná múka je podobná pšeničnej múke, má však tenšie zrno, tmavšiu farbu múky ako pšeničná múka, avšak tiež obsahuje lepok, ale v menšej miere, je vhodná na pečenie tmavého chleba. našej chlebovej pšeničnej múke s označením T 650 v Nemecku a v Rakúsku zodpovedá pšeničná múka s označením W 450 - W 500. skrátene, čím vyššie označenie v type, tým vyšší obsah lepku. V Taliansku má názov Farina a iné delenie podľa obsahu lepku.
misladelka
@Katka78 (16.5.2016 16:36)

Máme malé bábo, kvôli nej chcem začať so zdravším pečením, kým jej doprajem sladké, aby sme už aj my boli naučení na nové chute.
Zatiaľ pečiem len zo špaldovej a pšeničnej celozrnnej :-)
rulik
bielu špaldovú bežne mením s bielou pšeničnou, s celozrnnou mi to nie celkom ide
dvorka
ja používam už len špaldovú múku. Ak pečiem chlieb alebo kysnuté pečivo, dávam tretinu hladkej špaldovej, tretinu celozrnnej špaldovej a tretinu ražnej alebo kukuričnej, podľa toho akú múku mám. Pri pečení piškótového cesta dávam hladkú špaldovú a len za lyžicu - dve celozrnnej špaldovej alebo kukuričnej múky. Kupujem aj polohrubú a hrubú špaldovú. Takže nie je problém. A vyhovuje aj mojej dcére, ktorá klasickú pšeničnú múku nemôže.
misladelka
@Dvorka (17.5.2016 07:53)

Môžem nejaký typ, kde kupujete múky a akej značky?
Ja mam zatiaľ len celozrnnú hladkú špaldovú.
marria64
Do koláčov dávam namiesto pšeničnej špaldovú múku. Zo začiatku som miešala v pomere 1:1, ale zistila som, že koláče sú takisto chutné a ešte naviac majú jemnú orieškovú chuť. V obchodoch dostať hladkú ako aj polohrubú špaldovú múku.Celozrnnú špaldovú múku nepridávam do koláčov/keď tak veľmi málo/,lebo sú potom hutnejšie. Na značke ani tak nezáleží, všetky sú chutné -BIOMILA dostať aj vo Fresh, ale mala som už aj od českého výrobcu v Kauflande a som spokojná.
katka78
@Misladelka (17.5.2016 09:30) u nás mávajú momentálne špaldové múky (celozrnné aj biele) v Moja samoška (značky Biomila a Kroner) a tiež v Kaufalnde (Mlyn PD-Sokolce). Ten Kaufland ich mal naposledy 6 typov - teda 3 biele (hladká, polohrubá, hrubá) a rovnako 3 celozrnné (hladká, polohrubá, hrubá). Nejaké špaldové majú zvyčajne aj v Tescu (Kuchenmeister a Laura mlyn) a v Bille (značku si nepamätám).
misladelka
Super, dámy, ďakujem za vaše skúsenosti a rady, budem skúšať všetky obľúbené recepty :-)
dvorka
Občas keď mám čas tak behám po obchodoch a skupuvávam múky. Vždy kúpim viac balíkov. Asi jednoduchšie by bolo si ich obejdnať cez internet, aj to sa dá, ale ešte som t nevyskúšala. Značky múk čo kupujem: Biomila a Küchenmeister.
didi1232
Chceš zmeniť druh múky za nejaký nový? Ja som takto urobila taktiež asi pred pár mesiacmi, pretože s predošlou som nebola 100% spokojná a rozhodla som sa vyskúšať niečo úplne nové, niečo úplne iné. Nakoniec som sa rozhodla pre  www.najtelo.com/product-category/bezlepkove-muky/...
a bolo to celkom zaujímavé rozhodnutie pre mňa samú. Chutí úplne inak ako bežná múka, teda aspoň mne to tak príde a zatiaľ mi to takto vyhovuje. Život je o zmenách nie. Myslím, že robí lepšie aj môjmu telu a mojim zdravotným problémom. Skús, možno ti zachutí.