Varenie

žemle

mitzy - fotkamitzy, 19. marca 2017

Varecháči, ktorí ste zbehlí v kvasenom pečive: Potrebovala by som radu. Skúsila som upiecť kysnuté žemle podľa receptu. Ale nenakysli mi dobre. Chutili dobre, no niekde som urobila chybu zjavne, aj keď som sa držala receptu - žemle nenarástli, ostali akoby ubité. Cesto som mala so zemiakmi. Aké sú vaše triky a tipy? Také základné, osvedčené. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

vanilka111
Ahoj Mitzy, včera aj dnes som piekla kváskové rožky. Včera prvý pokus a dnes pre veľký úspech repríza. Piekla som s pšeničným kváskom, nakoľko sa mi zdá, že s ražným je všetko také chlebové. A ja som chcela rožky a nie chlieb. Rožky sú výborné, voňavé ( voňajú,akoby boli posypané pred pečením syrom,ale nie sú). Pravdepodobne si cesto málo vypracovala, alebo si mu dala málo času. Mne ho spracúva robot 15minút a nechala som cesto 6 hodín v mise pod igelitom. Bolo pekne nakysnuté, jemné a hebké ako vata. Vytvarovala som rožky a v zaparenej vlažnej rúre boli skoro hodinu a pol a potom som ich upiekla potreté osoleným vajcom. Na 240 stupňov. Cca 12minút. Kvásku musíš dať čas, žije si svojím životom :-)
1x mitzy
sovka62
To, že boli ťažké, bolo spôsobené zemiakmi, ktoré si pridala do cesta. Vtedy je pečivo také hutnejšie a menej pružné. Ja som už veľa razy piekla podľa tohoto receptu a výsledok bol vždy výborný, akurát som po vyskúšaní pridávala a niečo viac tekutiny, cesto sa mi zdalo husté a žemle s prídavkom tekutiny boli kyprejšie. Ak chceš, vyskúšaj.

 varecha.pravda.sk/recepty/domace-maslove-zemle-s-mliekom-...
mitzy
@Vanilka111 & @Sovka62 ďakujem veľmi pekne. Asi bude chyba aj v čase aj záťaži zemiakov. V recepte bolo 200g zemiakov (sladkých batátov) a 150g hladkej múky kombinovanej z pohánkovovej a kukuričnej. Musím teda ten recept odskúšať znovu niekedy a dopriať im čas a asi dám i viac múky. Lebo ja som si ich predstavovala také nadýchané a boli to skôr také koláčiky. Celkom sýte. Toto sú ony.
babidka
Ked pridas zemiaky , pohankovu aj kukuricnu muku do cesta/neobsahuju lepok/ , nemozes cakat ze pecivo bude lahke a nadychane .Skus experimentovat - skus pridat viac tekutiny alebo psenicnej muky . Cim ma cesto v sebe viac lepku , tym je lahsie .
Po dlhorocnych skusenostiach s pecenim chleba a rozneho peciva som prisla k tomu , ze pridlhe miesenie asi nebude to prave .Cim som dlhsie miesila , tym to cesto bolo take pevnejsie , hustejsie .Nebolo vobec zle , ale nebolo to take lahucke cesto ako som chcela ja . Tak som zacala pozorne citat vsetky knihy o peceni chleba , navstevovat stranky ktore sa tomu venuju a skusala a skusala . Niektori naozaj renomovani pekari mi moju skusenost potvrdili ...cim dlhsie a intenzivnejsie miesis , tym je to cesto pevnejsie a pruznejsie ...ale nie nadychane a lahke . Je to skor taky chlebik a pecivo "nemeckeho typu" ako lahke a chrumkave francuzske a talianske pecivo a chlieb .Skor treba dat tomu cestu cas a nechat ho radsej kysnut v chladnejsom prostredi ale o to dlhsie .
Takze skusat ,skusat, skusat...Vela stastia !
mitzy
@Babidka (19.3.2017 20:31) Ďakujem Ti veľmi pekne! Toto je ďalšia cenná rada! No veď sme si s drahým vraveli, že žemle sú dosť "hipsterské" ;) No teda, máš môj obdiv za tvoje bádania v pečení. Budem skúšať a experimentovať určite. Mám teraz doma tekvicu, našla som tu krásny recept od @Palokuchki a chcem vyskúšať. Ešte som našla aj zemiakové žemle od @Dvorka takže pôjdem po týchto dvoch receptoch najbližšie.
@RedakciaVarecha : prosím, prosím opravte mi slovíčko "osvečené" bije mi to do očí, pomýlila som sa-čo už ,)

vanilka111
...a asi sme sa trochu aj nerozumeli v tom, aké pečivo si vlastne piekla, či kvasené s kváskom, alebo kysnuté s kvasnicami. Aj v tom je obrovský rozdiel v čase prípravy a kysnutia. Veľa šťastia! :-)
1x mitzy
mitzy
@Redakcia ďakujem :)
@Vanilka111 nevadí, pre mňa každá rada dobrá, či na kysnuté či kváskové, ďakujem, že si sa zapojila si diskusie. Ten kvások ma láka tiež.

gabona1
Obdivujem vás, že viete piecť kysnuté pečivo, ja sa už ani nepokúšam, mne to proste nikdy nevyšlo.