Varenie

Zdravšie pečenie

jeannezv - bez fotkyjeannezv, 26. októbra 2018

Ahojte všetci. Blížia sa Vianoce a preto som si prišla po radu. Keďže potrebujem zredukovať hmotnosť a zároveň sa nechcem vzdať tradičných vianočných dobrôt (veď mnohé z nich sa fakt robia len na Vianoce), chcem poprosiť vás skúsených varecháchov a varecháčky o rady:
1. môžem bielu hladkú múku aspoň z časti nahradiť špaldovou alebo si mám na svoje tradičné pečenie hľadať nové recepty, kde je originál špadlová múka?
2. biely cukor môžem nahradiť trstinovým v presne takom istom množstve alebo menej - viac?
3. trstinový cukor som si kúpila aj mletý, čiže práškový - je to tak dobre alebo si mám radšej mlieť?
ďakujem všetkým

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Ja už pár rokov všetko pečiem len zo špaldovej múky podľa osvedčených receptov. Ale tu nájdeš aj recepty zo špaldovej. Túto múku ostať aj bielu, aj celozrnnú, hladkú, polohrubú, hrubú.....môžeš časť bielej nahradiť celozrnnou, napríklad do vanilkových rožtekov, alebo tam, kde idú aj orechy. Ale napríklad do lineckých koliesok nie, ak ich chceš mať pekné hladké a žlté.
Môžeš použiť aj ražnú múku, napríklad do perníkov, aj s ňou nahradiť asi tretinu inej múky v ostatných pečivách. Výsledok bude ale trochu tmavší.
Dobrá je aj mandľová múka, tekvicová.....len tam už sú potom iné chute.
Špaldová alebo ražná múka však majú podobnú kalorickú hodnotu, ako pšeničná.

Trstinový cukor môžeš použiť presne tak, ako biely, koľko je v recepte, aj práškový.
Z tekutých sladidiel sa dá použiť melasa, med, jačmenná sladenka - tam, kde ide tekuté sladenie.
Ale všetky majú približne rovnaké kalorie, ako obyčajný cukor, akurát nie sú rafinované.
Ak chceš obmedziť kalórie, tak použi brezový cukor, alebo stéviu v prášku.
Ja používam brezový cukor, sladivosť aj hmotnosť má ako obyčajný cukor, ale má oveľa menej kalórií, a oveľa nižší GI ako biely cukor. Je dosť hrubý, tak si ho meliem na práškový v sekáčiku. Brezový sa ale nedá použiť do kysnutého cesta, nevykysne. Pri väčších množstvách môže mať laxatívne účinky, a je jedovatý pre mačky a psov - ževraj.
Stévia ako práškový cukor - tá nemá žiadne kalórie, ale tam treba pridať cca 15% cukru, ináč je samotná stévia nahorkastá.
mirop
cukor kludne nahrad hnedym, ale so spaldovou mukou to nebude chutit dobre, alebo aspon nie tak, ako ma... najlepsie by bolo uzit si Vianoce a zacat redukovat po nich :)
1x mitzy
mirop
a ano pozor, hnedy cukor ma uplne rovnaku kaloricku hodnotu ako biely... ako sa hovori nieje zle alebo nezdrave jedlo, len pozor na porcie...
1x julica
bubaya
@Mirop (26.10.2018 17:17)

To počujem prvý raz, a za 5 rokov, čo pečiem zo špaldovej múky a iných cukrov, ako repného, sa ešte nikto nesťažoval. Jediný rozdiel je, že potrebuje pri kváskovom chlebe menej vody, ako pšeničná.
mirop
@Bubaya (26.10.2018 17:39)

co pocujes prvy raz? Proste podla mna cuktovi si ma clovek uzit take ako ma byt, je to raz do roka, so spaldovou mukou to nieje ono... ale pouzivam ju tiez na chlieb a pecivo, nic proti nej nemam
radost
...a ja mám načítané odkiaľsi-že zmenou múky..cukru-nezmeníš pri rovnakom apetíte nič-čo sa týka chudnutia..
buď si vychutnáš sviatky dľa tradície vašej rodinnej-alebo vynechaj jedenie sladkostí..
záleží-čo uprednostníš..
ak sa budeš triezvo stravovať po celý rok-pár dní na konci roka ťa určite nezmení k horšiemu tak-žeby si to potom nezvládla..
želám pokoj v duši..:-)
bubaya
@Mirop (26.10.2018 18:49)

Mám v rodine dvoch ľudí, ktorí netolerujú pšenicu a mlieko, a nechcú /nemôžu sacharózu, ani fruktózu. Špaldu v menšom množstve tolerujú. Takže ak chcem, aby si dve deti užili na Vianoce, a aj inokedy, cukroví, alebo nejaké koláče, tak halt musím piecť z iných múk a cukrov. A taká pilná zas nie som, aby som varila a piekla všetko dvojmo. Čo sa kalorickej hodnoty iných múk a cukrov týka, napísala som o nich v prvom príspevku. :)
julica
Ja cukor uberám, snažím sa nekupovať trstinový, lebo mi vadí, že musel precestovať pol planéty len preto, aby som ja chvíľu prežúvala v klame, že žujem/žijem zdravšie. Vo všetkých receptoch cukor uberám na polovicu - a aj tak sa mi zdá výsledok častokrát prisladký. Skús si vyberať recepty, kde nejde hruda masla, keď už, tak veľa orechov (hoci sú tiež tučné). A najlepšie je nenapiecť tak veľa, že potom treba dojedať až do troch kráľov :)
babidka
Nerob si zbytocne iluzie .Ani jedno z tvojich rieseni - nic neriesi a neprinasa.Bohuzial.Spaldovou mukou mozes uplne nahradit psenicnu.V ponuke je ich dost.Ale kaloricku hodnotu nezmenis.Cukor repkovy ci trstinovy , biely aj nerafinovany je vzdy iba cukor s rovnakou kalorickou hodnotou.Pomoze iba jedine - obmedzit mnozstvo sladkosti ci kolacov, obmedzit vyprazane jedla a namiesto sedenia za stolom ist na prechadzky alebo sportovat .Ked si to spocitas , tak dospejes vlastne k jedinemu rieseniu.A to : Vianoce su iba raz do roka!Tak si ich uzivaj tak ako mas rada.A ked nic neprezenies - nemusis ani pribrat.A s redukciou vahy ...ked sa budes snazit cely rok , tak ta jedny Vianoce nepolozia:-)
marienka44
@Bubaya (26.10.2018 16:54)
Kde kupuješ brezový cukor, čiže xylitol? Trstinový cukor má tolko kalórií ako sacharóza a je tiez skodlivý. hlavne pre diabetikov.

bubaya
@Marienka44 (28.10.2018 20:09)

Mávajú v kauflande v B.Bystrici, alebo v zdravej výžive Slniečko. Raz som objednala v lekárni Pilulka, tam je za cca 8 euro kilo, dobrá cena.
stefik
No podla mna keď tie dobroty a koláče budeš jest len a len na vianoce tak si možeš dopriať čo len chceš. Len ten zvišok roka by si mala doriešit. Tie kila neprišli len za vianoce, treba zmeniť stravovanie ako celok.
1x finczi
janea
Ja som piekla z tmavej spaldovej muky a ta nam nechutila. Ale bledu spaldovu davam vsade, je to c. 630, ta chuti ako biela muka, vobec nepoznat rozdiel, resp. nam chuti ovela lepsie, nez biela. :) Aj chlieb, ci knedle robim len z tej.
jeannezv
ďakujem vám všetkým, dievčatá, aj chlapci, veľmi veľmi pekne...
chovanka
Tiež som chcela piecť zdravo, do lineckého som dala brezový cukor , špaldovú múku a namiesto masla Alsan tuk , kúpený v predajni so zdravou výživou, nedalo sa to zmiesiť, hodila som to do koša, teraz pečiem , ako káže recept, akurát uberám cukor
bubaya
@Chovanka (27.11.2018 21:04)
Tiež pečiem linecké, ale dávam maslo, brezový cukor pomletý a preosiaty, lebo ináč je hrubý, a špaldovú múku len hladkú bielu, nie celozrnnú. Zatiaľ som s tým nemala problém, cesto sa dobre spracovalo,aj vyvaľkalo a vykrajovalo. Ak ťa to neodradí, nabudúce skús koka keksíky, s tými som začínala, a sú výborné. Ja pečiem takto, lebo musím, nie aby som šetrila kalórie.
 varecha.pravda.sk/recepty/koka-susienky-100-original-/588...
saraotal
ked pečiete na plechu, alebo v čomkolvek, tak dno natierate niečim, alebo davate papier?
finczi
@Saraotal (4.12.2018 21:19)

Ako kedy... väčšinou používam papier na pečenie, ale niekedy vytriem plech maslom, herou, masťou - podľa toho, čo pečiem.