Zdravá výživa

Zdrave zakusky....

babav - fotkababav, 25. septembra 2014

Myslite si ,ze je vhodne pouzit v nazve receptov na sladkosti (zakusky ,
dorty,kolace ,...) "zdravy"? Nemam v umysle kritizovat ,ale podla mojho nazoru to nie je spravne ,aj ked je recept dobry a pecivo chutne .

@zareaguj


Diskusia k téme

katka78
Tiež to vnímam podobne. Pre mňa je totiž zdravý "zákusok" možno tak jabĺčko. Aj to nie všetky ;-) Pri koláčoch, zákuskoch a sladkostiach, kde je napr. klasický cukor nahradený zdravšou alternatívou, biela múka napr. pohánkovou a pod. by som osobne volila skôr slovko "zdravší", než "zdravý". V zásade s tým problém nemám, len ja by som to nazvala inak.
kukulienka71
mne všade pri jedlách, kde sa použije slovo "zdravý" príde na rozum zdravotný stav toho jedla:-)) keď už, tak zdraviu prospešný. Ma to skôr odradí otvoriť recept, ak to vidím:-( a pri zákuskoch dupľovane...
kukulienka71
@kakao , musím ti oponovať, názov jedla má v krátkosti vystihovať charakter(zloženie, chuť, konzistenciu, pôvod apod.) jedla. Veď sme predsa kultivovaní práve kvôli tomu, že vieme správne pomenovať všetko okolo seba. Ak ti poviem Viedenský rezeň, určite vieš (teda predpokladám), o čo sa jedná. Ak názov jedla ešte nie je zaužívaný, známy a dáva ho autor svojmu dielu sám, tiež je dobre, ak ho vie čo najstručnejšie a najlepšie predstaviť, aby ostatní vedeli, čo to asi bude. Veľakrát nesprávny názov zavádza, pri čítaní zloženia, postupu prípravy alebo pôvodu sa príde na to, že to ani nie je to jedlo, ktoré figuruje v názve!:-) Práve vtedy totiž prichádzajú spomínané spory. Takže, podľa mňa, je veľmi dôležité pomenovanie jedla, nemenej dôležité ako výsledok, preto by sme mali pri jeho uvádzaní byť čo najpresnejší, aby nedošlo k nedorozumeniam.
Mám pocit, že niekto akoby nechcel prijať to, čo by malo viesť k lepšiemu, aby sme sa zdokonaľovali.
eraserhead
@babav zdravý by mal byť osožný zdraviu čo väčšine zákuskov nie je, ale vieš že na mojom milovanom slovensku je všetko inak ako v civilizovanom svete a za zdravé a diétne jedlá sa vydávajú psychedelické pajedlá pripravené zo všemožných komerčných dohnusovadiel

@kaka o možno si práve kachličkoval a nepostrehol si že doba
boľševikov ☭ ktorí tak radi "mazali" je už preč a žijeme v hnusnom komerčnom svete ktorý na tomto ochotníckom webe žije iba z predanej reklamy a musí strpieť všetko čo sa neprieči
 goo.gl/di8dGR...

a ja tam nikde nenachádzam zmienku o tom že sa nemôžu riešiť názvy receptov,
a ak nechce byť niekto konfrontovaný s iným názorom nech sa prejavom toho svojho na verejnosti radšej zdrží
jerica
@babav , súhlasím s tebou, ked mi lekár povie mali by ste si dať ovocie, je to pre vás zdravé, ale nikdy nepovie, mali by ste jesť zdravé zákusky a podobne, preto si myslím, aj pri názvoch by sme sa mali držať skôr presnému pomenovaniu, alebo si prečítajte, opakovanie príspevku :-) hlavne pre neskôr registrovaných :-)
 varecha.pravda.sk/diskusie/mozno-je-dobre-vediet-nazvy-je...
nuura
@kukulienka , hovori sa : ,,aky clovek, taka rec,,! Este si zabudla povedat: ,,Bingo,, pred tym ,,viem, kto si:-D. Ach, zabudla som, ze tento tyzden mas tyzden badania! Uz som to tu kdesi videla. Z Teba by mali isto radost v ktorejkolvek ,,spiclovacej,, kancelarii.
babidka
Pri nazvoch dezerov mi pridomok /?/ "zdravy" ani tak nevadi :-) O tom, co pre mna symbolizuje pojem "zdravie, zdravy" predsa rozhodujem iba ja sama.
Jedna varechacka odovodnila slovo zdravy v svojom recepte ktory obsahoval slahacku aj cukor takto :" ,,zdrava?"...muka...spaldova,
slahacka...myslim, ze zdravsia ako tuk (hera..) v klasickom strudlovom ceste,cukor...hnedy, trstinovy:o)"....Nuz , tiez nazor :-)
Mam vo svojej KK niekolko dezertov ktore su podla mojho nazoru "akoze -zdrave" ci "zdravsie" alebo dokonca "dietne". Napr.
 varecha.pravda.sk/recepty/zdrava-rolada-z-mandlovej-muky-...
- ktora obsahuje sice 6 vajicok, mandlovu muku a prasok z agave ale pre mna je velmi prijatelna , lebo neosahuje maslo ani cukor :-)
Dalsi  varecha.pravda.sk/recepty/avokadovo-cokoladove-fitness-ko...
ktore su z avokada , kakaa a 3 lyzic cukru . No , neupecte si ich , ked po zjedeni mate pocit ze to je to prave pre uspokojenie vasich chutok na nieco sladke , cokoladove a ...neskodlive !
Je to vzdy velmi relativne :-) Diabetik nemoze cukor ale ma pocit ze ked je kolacik bez cukru a ten je nahradeny cimkolvek inym , jemu neuskodi ...Clovek s vysokou hladinou "zleho" cholesterolu by nemal jest tuky a uz vobec nie v kombinacii s cukrom- ale ked si da avokado v kombinacii s orechami , nepovazuje to za hriech.
Zdrave je teda to , co JA nepovazujem za ....nezdave :-)
nuura
@kukulienka , poslednykrat, aby si to uz konecne pochopila. Reagovala som na Tvoj komentar v tejto diskusii. Ty mi nebudes urcovat k comu sa mam vyjadrovat. Vyjadrila som sa k tomu, k comu som sa chcela vyjadrit. Podla komentarov na vareche dnes mas viacero tem rozdiskutovanych co som si vsimla pod receptami. Asi nemas najlepsi den. Zakladatel diskusie moze kludne moje komentare zmazat.
kukulienka71
Všetky tvoje dnešné komentáre v tejto diskusii, @nuura , beriem ako osobný útok, úplne konkrétne tu vyťahuješ len moju osobu, môj recept, hoci aj iní sa vyjadrili v tom duchu, ako ja. Ťaháš sem svoje domnienky o mojom týždni, dni...to sem absolútne nepatrí. Reagovala som na tvoje útoky, brániť sa hádam môžem? ty si napadla mňa, nie opačne:-) neurčujem, čo máš a nemáš, len som skonštatovala, že si svoj názor k diskusnej téme nevyjadrila. @babav , máš právo vymazať všetky komentáre, ktoré sa netýkajú diskusie.
dominika118
no podľa mna aj zákusok môže byť zdravý.. pokiaľ by neobsahoval nič čo by zbytočne dráždilo inzulín.. čiže muka..akakolvek, cukor akýkolvek a pod.
pacinka
@babav nič nemaž, nech si každý urobí úsudok. Písala som to už včera. Tiež ľudia popísali všeličo a potom hneď to chceli mazať. Načo? Raz to napísali, nech si za tým stoja :-)
lianka
Ja si tiež myslím, že keď nie je pečivo presladené, premastené a sú v ňom zdravé suroviny /mak, orechy, ovocie.../ tak sa dá hovoriť o zdravom pečive. Lebo priznajme si, z času na čas každému dôjde chuť na sladké a je rozdiel či niekto zje 1-2 zákusky alebo 5 dkg čokolády alebo napolitánky. Je to môj názor.
sovka62
Ak mám napísať pravdu, keď vidím v názve zákusku "zdravý", prebehnem len recept len zhruba. Zväčša to totiž je "zdravé" na úkor kvality, chuti. A ak si už dám zákusok, chcem dobrý, určite ma nezabije, veď ich nejem každý deň a určite nezjem pol plechu.
smajliqa
@sovka62 úplne súhlasím. nečítala som síce všetky príspevky, ale ak si už niekto otvorí recept na zákusok, tak predpokladám, že si chce na ňom pochutnať- teda aj zhrešiť.
a pre mňa je aj bravčová masť zdravá. veď je!!!
keď je niečo diétne, ešte neznamená, že je to zdravé.
lidia3
musím sa na tom všetkom len smiať,ste ako malé deti
katka78
@lidia3 nechápem, čo je smiešne a už vôbec nie detinské na tom, ak niekto diskutuje na určitú tému a vymieňa si názory s ostatnými. Obzvlášť vtedy, ak to väčšina z nich robí kultivovane.
pipnat
možno by bolo vhodné urobiť "kolonku" nízkokalorické jedlá....:)
smajliqa
@pipnat
tu je potom otázka, či má vôbec väčšina z prispievajúcich potuchy o tom, čo je nízkokalorické.
lebo aj s tým som sa tu stretla. že diétne jedlo, a pritom keď som pozrela zloženie, tak mi behal mráz po chrbte.
pipnat
@smajliga , vlastne máš pravdu...málokto vie presne čo je diétne, nízkokalorické a zdravé...nuž, neostáva nič iné len nahliadnnuť do receptu a posúdiť podľa toho:)
martinaraw
No také raw dezerty a sladké dobroty napríklad môžu byť zdravé - veď sú tepelne neupravené, neobsahujú lepok, bez cukru - čo je tam nezdravé? Napr. ľadová čokoláda s goji:  www.ezopress.sk/2015/06/raw-ladova-cokolada-s-goji-a-ko...
alebo: Makovo-brusnicové guľôčky:  www.ezopress.sk/2015/03/rychle-raw-makovo-brusnicove-gu...
a dokonca Zdravá zmrzlina!:  www.ezopress.sk/2014/06/zdrava-bananova-cokoladova-a-in...