Varenie

Zbytky vianočných oplátok

mimika6535 - bez fotkymimika6535, 30. decembra 2017

Ahojte, mam strasne vela vianocnych oplatkov, ktore sa nestihnu minut... lebo aj ja som robila a plus moja stara mama mi darovala dalsich neviem kolko a chcem sa vas spytat, ci neviete o nejakom recepte, kde sa trebars nalamu oplatku, alebo nieco co sa z nich da spravit ??? Dikeees

@zareaguj


Diskusia k téme

dvorka
Ja som robila šľahačkovo - kokosové guľky s mandľou. Do vyšľahanej šľahačky som zamiešala kokos a pomleté oplátky (ja som dávala tortové) toľko, aby bola masa dobre tvarovateľná. Nesmie byť ani príliš mäkká, ani tvrdá - rozpadavá. Taká akurát. Urobila som guľku, do nej vsunula olúpanú mandľu a nakoniec som obalila v kokose. Niečo na spôsob "rafaelo guliek". Mne cukor nechýbal. Ale môže sa dať trochu práškového, alebo vanilkového.
babkaancika
@Mimika6535 a to nedokážete schrúmať? Ja pečiem každý rok na tisíce kusov, aj oplátky, aj pre klientov, aj pre rodinu. A to, čo nezjeme hneď, vydrží v sucho prostredí dlho, my ich "dorážame" niekedy aj do konca januára. Trubičky len tak, lebo sú sladké a chrumkavé samé o sebe a rovné oplátky si polievame medom a keď máme chuť, nakrájame cesnak na tenučké plátky a dáme na ten med . V tomto ročnom období plného kašľu a zápalu priedušiek je to ako liek.




45678
@Mimika6535

Juj...zlato,asi najrozumnejšie ich bude popapat,alebo pohostiť návštevu,tak ako radi babkaanicka ,lebo tieto oblátky sa v každej vlhkej surovine premenia na bezcenné blato.Su inej konzistencie ako tortove a to by bola škoda .
cuketa
Niekoľko - cca 5 - 6 spájam čokoládovou polevou, zaťažím a po stuhnutí krájam na trojuholníky. Výborný pišinger.
evanaaa
@Mimika6535 , dobre ti radí aj @Cuketa , prípadne si pomeľ nadrobno oriešky, zmiešaj s medom, alebo s niečim ako nutela, ap., natri po dva kusy a zlep, budeš mať kúpeľné oplátky.....
haji
@Cuketa (30.12.2017 18:15)
I tento recept by mohl jít - pravda, bude to trochu větší babračka, ale půjde to:  varecha.pravda.sk/recepty/cokolada-fotorecept/21413-recep...

 varecha.pravda.sk/recepty/oblatkova-salama-s-kandizovanym...

V úplně největší nouzi potlačit, pomlet a užívat jako směs s moukou do koláčov - z litého těsta.
Podle mého by tuto "mouku" šlo přidat i do karamelu s ořechy - griláže a natřít na další oblátky.
bubaya
Ja ti z duše závidím, my sme tohto roku od nikoho nedostali ani jednu jedinú. Mali sme len jeden balíček kupovaných.
babkaancika
Bubaya, to si neviem predstaviť.Keď som bola štvorročná, pamätám si, že sme išli s plnými kuframi, košmi vlakom na Centrálne trhovisko do Bratislavy s mamou, babkou a dedkom. To je moja najstaršia spomienka na časy, keď sme bývali ešte u babičky a každý deň sa piekli oplátky ešte na starej forme, ktorá sa vkladala do šporáka . A tam som prvýkrát videla stôl, na ktorom boli naukladané pomaranče a ja som si myslela, že sú to oranžové loptičky. Mama vzala jeden pomaranč do ruky, olúpala kúsok kôry a povedala, aby som zatvorila oči. A ja som pocítila pod nosom nádhernú vôňu. Dodnes si to dobre pamätám. Odvtedy každý rok pred Vianocami sa nakupovala múka, vajíčka, cukor, všade voňalo vanilkou a v izbe sa plnili velikánske krabice oplátkami. a Tak je to dodnes, babička a ani moja maminka už nie sú medzi nami, ale vo všetkom, čo ma naučili, pokračujem ja.... a premýšľam : Bude niekto aj po mne plniť krabice voňavými oplátkami?
babkaancika
2014.... keď sa dívam na tento obrázok, cítim znova vanilku a počujem mamu, ako nášmu Alanovi hovorí:" aj tebe ostane neboj sa, len si pekne ľahni a vydrž..." To sme boli u nej na návšteve a niesla som jej navarený obed. Tento rok som si na to všetko spomenula, keď som piekla v mojej kuchyni a Alan si potajomky ľahol pod stôl a ja som mu povedala :" neboj, aj tebe sa ujde.."


bubaya
@Babkaancika (30.12.2017 20:57)

A možno bude, práve ten, od koho by si to nečakala. Švagrov brat, 35 ročný chalan, pečie oblátky, aj slané aj orechové, a robí také dobré šuhajdy s višňou, že by aj hociktorej varecháčke padli sánky. Krásne píšeš, Anička.
babkaancika
je to" rídžbek", takmer deväťročné chlapčisko už so šedivejúcou bradou. Ale je to super povaha, flegmatik jak vyšívaný, a veľká škoda, že nevie čítať a písať, lebo o palacinkách by napísal možno aj nejakú básničku. Palacinka je preňho droga, keď ich pečiem, nepohne sa odomňa a hoci sa nerád šmajchluje, dokáže sa ku mne pritúliť , len aby som nejakú pustila jemu rovno do huby.