Zavára z Vás niekto chren?

37 komentárov
  • frezia68, 25. októbra 2010 o 16:50
    Chcela by som zavariť chren ako prílohu napr. k údenému......Mám predstavu,ale ešte som nezavárala.Máte niekto recept,či skúsenosti?Záhradku nemám,že by som si vyrýľovala,tak som kúpila na trhu a chcem dať do fľašiek od výživy.Ďakujem!


  • julica, 25. októbra 2010 o 17:05
    Ja áno, práve pred dvoma týždňami som naložila niekoľko fliaš. Naložila je to správne slovo, pretože chren netreba zavárať, sterilizovať, má totiž nejaké špeciálne látky, ktoré zabraňujú kazeniu, preto sa pridáva aj do iných zaváranín - ako stabilizátor. Ja som ho jednoducho (no, ono to vôbec jednoduché nebolo, ešte aj pes ušiel z kuchyne a slzili mu oči) nastrúhala dala do stelilných fliaš a zaliala vychladnutým sladkokyslým nálevom. Vychladnutým preto, aby sa uchovali vitamíny. To je všetko. :)


  • ernest, 25. októbra 2010 o 18:02
    Ano ano na toto si môj nos aj oči jasne spomínajú kedysi som otcovi pomáhál ,len otec do toho pridával aj postrúhané jablčka (inak to bol ekrazit ) zalial sladkokyslým nálevom a sterilizoval iba na krátko aby chytilo viečko.Stúhal to na kuchynskom robotovy iba na takom na štvorčeky popresekovanom rotačnom plechu (noži) aby bol jemný.


  • alena45, 25. októbra 2010 o 19:42
    a neskúsili ste ho pomlieť na mäsovom mlynčeku ? Môj sused Maďar veľmi chváli chren s majonézou. Už som niekde ten recept videla, keď ho nájdem, hneď ho sem dám.


  • frezia68, 25. októbra 2010 o 19:54
    Ďakujem @julica aj @ernest ,takto som si predstavovala.


  • frezia68, 25. októbra 2010 o 19:58
    @alena45 : na mäsovom mlynčeku tie výpary by som nezniesla,lebo oči mám veľmi citlivé,tiež robím na robote.A s tou majonézou pridaj-poteší.Ale tiež si myslím,že majonézu môžem pridať dodatočne,podľa použitia.....alebo polovicu tak a 5O% s majonézou?Teda nemusím sterilizovať.....a to som chcela.


  • alena45, 25. októbra 2010 o 20:22
    Frézia, asi si budeš musieť poradiť, nenašla som ten recept, hoci by som krk za to dala, že som si ho niekde uložila.


  • frezia68, 25. októbra 2010 o 21:21
    @alenka45 : nevadí,ďakujem za snahu,to vieš,že si poradím,veď nie som dnešná :-))))))


  • sovka62, 25. októbra 2010 o 21:43
    Strúhate chren na robote? Raz som dostala od priateľky dve igelitky plné chrenu (inak kupujem dva-tri korene) a rozhodla som sa ho spracovať na mojej šikovnej ETE. Išlo to troch horšie ako keď som srúhala zemiaky, ale išlo. Keďže chrenu bolo naozaj veľa a misa do ktorej padal bola nepriehľadná, zastavila som robot, trochu nadvihla vrchnák a strčila som k nemu hlavu, aby som do misy videla. V tom momente som vdýchla tie chrenové výpary. Teda, som astmatik, o nemožnosti nadýchnuť sa viem svoje, ale toto bolo oveľa horšie. Naozaj som si myslela, že je po mne. Ani neviem, ako som sa dostala na balkón, tak som konečne začala kašľať a ako tak som sa spamätala. Takže odvtedy už len pekne ručne a to na čerstvom vzduchu, na balkóne alebo terase, aj keď je mínus 10.


  • frezia68, 25. októbra 2010 o 21:49
    @sovka :ďakujem za skúsenosť,ale ja som vycvičená.Čistím na balkóne,strúham na robote a sledujem koľko,Potom idem s robotom nas balkón,tam otvorím a utekám dnu.......až keď sa trocha vyvetrá,potom upravujem s natiahnutými rukami.........:-)))


  • zasterka, 25. októbra 2010 o 21:59
    @julica , chcem sa opýtať: minulý rok som tiež skúšala zavárať chren, nastrúhala som ho, naložila do fliaš, zaliala sladkokyslým nálevom a sterilizovala krátko, ale ten sterilizovaný chren neštípal, a ten tvoj nesterilizovaný štípe? vieš, v tom je jeho čaro :-)))


  • furdica, 25. októbra 2010 o 22:03
    presne tak chren len vonku čistime a struhame a len sladkokysli nalev nič viac .s majonezou len pred konzumaciou, čerstve treba mat, nechat chren trocha odtiest z nalevu a pridat podla chuti a hustoty majonezu je to vyborna vec ani tolko neštipe potom


  • julica, 25. októbra 2010 o 22:48
    Sovka, tak toto isté som spravila aj ja :)
    Po precitnutí z tohto šoku som však zistila, že pomletý robotom stále nie je taký jemný ako postrúhaný, takže som vyhrnula rukávy a dala sa do pomalšieho utrpenia.
    Zasterka, ja som ten chren vôbec nesterilizovala, len som flaše poriadne vyčistila a "dezinfikovala" v mikrovlnke. Chren sa vôbec nekazí, ak by nebol zaliaty, asi by splesnel, ale zaliaty si pekne hovie a veru štípe. Varením to stráca, takže preto tento môj postup. Ak sa mi niektorá z fliaš v budúcnosti pokazí, dám vedieť, zatiaľ sú v absolútnom poriadku.


  • evanaaa, 26. októbra 2010 o 01:05
    Ja som predminulý rok strúhala chren do fľaštičiek, ale neviem prečo mi zhnedol, ani vôňu nemal dobrú, už sa nepamätám, ako som ho robila, ale nakoniec som všetko vyhodila. Teraz nám zas známy priniesol pár koreňov, neviem, či sa mám odhodlať. V akom pomere sa robí ten nálev? ( ja len so sladidlom).


  • isa, 26. októbra 2010 o 07:23
    Chren očistím,nakrájam na drobno,dám do mixera,pridám troška prevarenej vody a rozmixujem,pridám citronovú šťavu a rozmixované jablká.Naplním poháre od výživy,zaviečkujem,skladujem v chladničke.


  • sjuz, 26. októbra 2010 o 08:05
    u nás chren strúha manžel, ale tá vôňa potom po celom dome...:)
    Ja som zvyknutá ho zalievať mäsovým vývarov, plus ocot. Tak to robili moji rodičia a tak to robím aj ja:)


  • frezia68, 26. októbra 2010 o 08:29
    @sjuz :to som ešte nepočula a štípe dobre?Teraz som sem nakukla,lebo chcem dnes robiť.......


  • frezia68, 26. októbra 2010 o 08:29
    Ďakujem za príspevky všetkým,idem strúhať :-)))


  • benko, 26. októbra 2010 o 09:02
    Super diskusia! Vďaka všetkým. V sobotu idem na to.


  • julica, 26. októbra 2010 o 10:26
    Evanaa, ja som to zalievala nálevom, čo mi ešte zvýšil od uhoriek a chren je akurát :)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 26. októbra 2010 o 10:34
    Teraz trochu "uhnem" z diskusie, mám tip ako na chrenový smrad :-) . Na starom byte sme mali síce nádhernú kúpeľňu, ale zúfalo vyriešené vetranie - čiže žiadne. Pravidelne sa mi objavovala pleseň na stenách a strope a tak som ju vždy odstraňovala sprejovým savom. Asi každý vie, aký je savo ekrazit. Proti smradu a výparom som sa vždy vyzbrojila dcérinými šnorchlovacími okuliarmi, na ústa masku z lekárne a na seba pršiplášť - taký igelitový, čo vždy "vyfasujeme" na veľkých koncertoch keď prší (naposledy som takto zničila jeden z logom radia O3 :-)). Pri chrene postačia okuliare a maska... Škoda že nemám fotku z týchto akcií, dala by som si ju na profil :-)))


  • frezia68, 26. októbra 2010 o 11:11
    Minule som tu dala recept na chrenovú omáčku a vtedy som použila rušku,ktorú som dostala od rodiny proti chrípke a veľké slnečné okuliare,lebo oči plačú proti mojej vôli :-))) a keby len vtedy plakali,ale aj 2 dni červené...chren má silu.Ale keby ho niekto fetoval keď má zapchatý nos,zaručene by začal voľne dýchať.Len to neberte ako recept......:-)))


  • gittka, 26. októbra 2010 o 15:23
    tak ako @sjuz aj ja zalievam čerstvo postrúhaný chren mäsovým vývarom.tak to robil môj otec a tak to robím aj ja.je výborný a super štípe...


  • frezia68, 26. októbra 2010 o 16:00
    Ďakujem-vyskúšam :-)))


  • sracz, 26. októbra 2010 o 17:59
    S chrenom mám mnoho desaťročné skúsenosti, lebo strašne "birujem"; zbožňujem priam masochisticky! Dokonca aj samotné jeho čistenie a strúhanie. "Vozgrím, soplím, smarkám", tečú mi slzy i sliny, ale mravčenie na nosnej sliznici a "jasnovidno" vo všetkých troch pároch sínusov ma ukája na úrovni "Kam až utri" ! Smoklím, stonám, chrochkám, ale je mi fasa! Chren môžem na všetky možné i nemožné spôsoby! A fest! A čerstvý! A mocno ekrazitový! Ďurko Maliňák, manžel mojej kamarátky, vynikajúcej kuchárky a spoluškorpiónky, zároveň sused Ježibabky1 z Amurskej, chodieval ku nám na oblievačky a ako "výslužku" si s úsmevom na tvári vždy rád odnášal jednu_dve Fľaše, mojej varenej cvikly s chrenom. Nikdy ma nezabudol podpichnúť: Ferku a ešte tvoju hovädziu polievku, alebo kosťovicu, ale takú vriacu a ešte trošku (kuščik zohrac) prihriať! Ja som sa chren naučil zavárať, aj keď najradšej ho mám čerstvo nastrúhaný (k údeninám, v omáčke, so šľahačkou do šunkových závitkov, ....) ešte na La Franconi v Bratislave, od mamky jedného z mojich spolužiakov. Tak ako Sjuz_ik a Gittka zaliaty silným mäsovým vývarom. Tu ho zalievam so silno koncentrovaným vývarom z veľkého kapúna! Ale aj tak fľaše držím v chladničke. Bars fajne!


  • frezia68, 26. októbra 2010 o 21:28
    @sr ácz:Ďakujem!


  • rybarik2, 27. októbra 2010 o 00:17
    S chrenom už nemám žiadne starosti, očistený dám v sáčku do mrazničky a potom zmrazený postruhám na robote na struháku ako na zemiakové placky. Je to za pár minút a bez plaču. Potom ešte jabĺčka je hotovo. Trošku citrónovej šťavy alebo rozpustenej
    kyseliny citrónovej, premiešam dám do pohárov a odložím do chladničky. Skúšala som aj sterilizovať, ale nebolo to také dobré ako surové. Vydrží aj niekoľko týždňov. Najradšej to jedia k párkom alebo k údenému mäsu.


  • frezia68, 27. októbra 2010 o 10:58
    @ryb árik,chcela by som na celú zimu.....v mrazničke koľko chren vydrží? Ďakujem,nemám skúsenosť v tom.


  • julica, 27. októbra 2010 o 12:58
    Rybarik, to som uz skusala, chren nestipal oci, ale ani v ustach tak ako cerstvy. O vitaminoch nehovoriac. Chren totiz milujeme aj vdaka jeho ucinkom


  • rybarik2, 28. októbra 2010 o 11:54
    Ja neviem, ale keď som otvorila kryt tak som mala dosť, rýchlo som postrúhaný chren preložila do pohára a zavrela bol taký silný ako by som práve čistila. Dokonca som raz zabudla kúsok v mrazáku a aj ten bol dobrý. O vitamínoch sa nehádam, tých bolo asi menej ale silu mal dobrú. Koľko vydrží v chladničke?
    Ja ho mám aj 3-4 mesiace a nestráca na chuti. Zrovna som ochutnala, aby som neklamala a je dobrý. Nemám dobrú skúsenosť len s čístým chrenom . Ten mi časom zhnedol a zdrevenel nebol chutný, tak ho viac nerobím. A kupovaný
    sa mi tiež nepáči, kúpila som extra silný a mohlo to jesť aj dieťa.
    Tak zostávam pri svojom recepte.


  • voz12, 15. novembra 2010 o 21:51
    Aj ja sa prikláňam k k rybarikovi2,lebo tiež chren mrazím,ale už postrúhaný.Vložím do mikroténového sáčku,urobím tenkú placku a dám do mrazáku.Keď treba,odlomím koľko chcem a ostatné dám naspät do mraziaka.


  • mmiro, 14. apríla 2012 o 16:59
    Neviete ako si mozem vypestovat chren? nejake semena alebo nieco take?? Zijem v spanielsku a nikde som ho zatial nevidel. Ak ma niekto nejake skusenosti s pestovanim budem vdacny.


  • jac37, 14. apríla 2012 o 17:20
    Přátelé mám zkušenosti s chřenem bez zavařování. Kořen jen zabalím do vlhkého hadříku a dám do igelitového sáčku. Takto pak uložím do chladničky kde mi vydrží i déle než rok. Když pak potřebuji tak uloupo z kořene jen ten kouzsek a nastrouhám, tím mám jen stále čerstvý. Zbytek kořene zase zabalím a dám do ledničky.


  • ubka, 19. mája 2012 o 18:18
    @mmiro cren sa relatívne rýchlo a dobre rozmnožuje, stačí, ak si kúpiš v obchode koreň chrenu a manočíš ho celý do vody aspoň cez noc, potom udrežeš z hornej strany cca 2 cm a položíš na zeminu, budeš držať vo vlhku, chrenu sa dobre darí vo vlhších pôdach, po asi týždi uvidíš, že rašia lístky a potom to prenes do záhrady, kde to zasadíš do zeme. Samozrejme v tom roku úrodu mať nebudeš, ale je možné, že ak sa Ti chren uchytí budeš mať problém ho likvidovať :-))


  • hella02, 28. septembra 2013 o 19:20
    tak ja ho strúham dnes, s prestávkami a našla som taký recept, že 450g strúhaného alebo mixovaného chrenu, 40g kryšt.cukru, 10g soli, 100ml slnečnicového oleja, 100ml octu a 350ml prevarenej vychladenej vody zmiešať, do pohárov, nesterilizovať. uskladniť v tme a chlade. Tak to vyskúšam takto.


  • lelo, 16. marca 2014 o 14:18
    moja rada pri štipani. dajte robot pod digestor a zapnite. ziadny problem so štípanim. :)


  • frezia68, 17. marca 2014 o 06:02
    @lelo :ďakujem za radu,možná že niekto využije :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 30/2014: Rajčinová kuchárka Rajčinová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 25. júla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist