Rôzne

Záhradkari, pomóc, nejaká čierna hnusoba mi žere pažítku a cesnak

afataga - fotkaafataga, 24. apríla 2019

Neviete niekto, čo to je, kde sa to vzalo a hlavne, ako sa mám toho zbaviť? Nikdy sme to tu nemali. Mala som krásnu pažítku asi 4 trsy a zopár cesnakov, skoro všetko je suché a bodkované, asi vajíčka. Skúšala som postrek jarovou vodou, nezabralo, dnes som pouzila vodný vysávač, ale za hodinu tam boli zas. Každá rada vítaná, chémiu ale nechcem, lebo potom by sme to nemohli jesť. Ďakujem vopred.

@zareaguj


Diskusia k téme

ivkamatko
Neviem síce, čo to môže byť, ale minulý rok mi všetky paradajky, papriky, tekvice zožrali slimáky - tie slizké bezdomovce. Skúšala som na nich všetko možné - aj škrupiny z vajíčok, aj pivo v pohári, proste kto čo poradil, ale neúspešne. Ale ja sa nevzdám, lebo všetky tieto plodiny budem sa snažiť dopestovať. Verím, že niekto poradí niečo účinné.
nephilim
@Ivkamatko Toto nebudú slimáky. Tie pažítku a cesnak nežerú. Na pivo, škrupiny, levanduľu a pod. sa vykašli. Nefunguje to. Kúp Mesurol/Metarex. Nasaď nechtíky. Aksamietnice/smraďošky.

@Afataga : Prvá reakcia máti po zhliadnutí fotiek: plameňomet. Hrabe sa v záhrade už -dsať rokov. Že by to mohli byť larvy fúzavky. Ale tam bez chémie neuspeješ. Ešte preštuduje skromnú zbierku cca 300tisíc záhrčasopisov.
elenas
Bez chémie je dobrý tabakový alebo cesnakovy postrek . Ale ak to žerie aj cesnak, tak neviem, skús tabakový:
"70 g tabaku povaríte asi 1 hodinu v 1,5 l vody. Odporúčame vám na varenie použiť starý hrniec a ak máte možnosť nerobiť to v kuchyni. Potom scedíte, pridáte trochu mazľavého mydla alebo prostriedku na riad (stačí pár kvapiek) a zriedite v pomere 1:1. Týmto roztokom potom postriekajte spodnú časť listov pomocou ručného mechanického rozprašovača. "
elenas
Podobajú sa na larvy váhavca jelšovitého. Taký kovovolesklý chrobák.
haji
Podle toho požeru listů typuju na chřestovníčka cibulového Lilioceris merdigera
 www.cesnek.cz/chrestovnicek-cibulovy...

 web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=37...

Zbavíš se ho eko - ruční sběr, zakrytí rostlin netkanou textílií.
A pokud to nebude chřestovníček, jistě je na fotkách stádium larvy nějakého brouka. Jste u lesa, tak se letos něco přemnožila a chutná i pažitka či česnek - zelené, šťavnaté krmenčko, ehm
Milá Afi, držím pěstě, ať se těch mazlíků rychle zbavíš.
haji
@Nephilim (24.4.2019 22:00)
Maminka je moudrá žena. Též mám někdy podobné chutě.
afataga
@Nephilim (24.4.2019 22:00)

Ze mati dakujem, jasne, ze som hladala na nete, ale nenasla som nic podobne.
afataga
@Elenas (24.4.2019 22:27)

Dakujem, ale to nebude ono, tie larvy vahavca su leskle, toto je matne. Ale ten tabak skusim, cesnakovy postrek som kedysi skusala na vosky, po viac nasobnej aplikacii pomohol, tu asi nema vyznam, ked im to chuti.
afataga
@Haji (25.4.2019 00:13)

Dakujem, miesto zberu pouzivame vysavac s vodnym filtrom :-), ale clovek povysava a za hodinu su tam zas, neviem, ci vyliezaju zo zeme, na to sme este neprisli. Tiez ma napadlo, ze su to larvy, ale larvy predsa nekladu vajicka. Potom tie cierne bodky by mohli byt ich exkrementy, myslim.
kvakac
Ja som raz mal čosi podobné. Použil som vyskoček do tlakovej nádoby a postriekal som tú háveď nech nie je smädná. A čuduj sa svete ony popadali. Pozbieral som to a na druhy deň som ešte zopár našiel a bol pokoj. A nech ma muchy zožerú ak klamem. Taká je alchýmia, ale nie je to chémia.
marianne
To máte za to, že tak poctivo plejete:-)) vážne, susedu išlo picnuť, že ona vyplela každú burinku, krásne tip-top, no radosť pozrieť a mala všetko požraté. Ja lajdák, čo večne nemá čas, všetko zarastené a úroda parádna, nestíhala som uhorky, cukety oberať, záhradky vedla seba sme mali...veď tá háveď musí niečo žrať, darmo som jej to vysvetľovala, keď im všetko vytrhá, tak sa napucujú jej šalátu, uhoriek, cukiet.....taká povaha, nedalo jej. skús drobné sklo rozbiť, dorežú sa..chémia nemá cenu, to kúpiš aj v Lídli:-)
haji
Tými "voltami" bych striekala po západe slnka. Inak z teho bude fakt plameňomet. Zhoraly by aj rostliny.
haji
Ještě jedna faktická poznámka: pokud máš po zahradě ještě pořád krmítka pro ptáčky "nacpaná" potravou - okamžitě zrušit. Ať mohou ptáčci ladně přejít na čerstvé přírodní proteinky!!
afataga
@Marianne (25.4.2019 12:27)

Toto je taka mala hriadka a je sucastou terasy, tu plejem, mam tam iba bylinky. Ostatne bude inde a tam to moc neprehanam, neboj :-). Sklo nie, lebo tu chodia aj hrabose a poranili by si pacicky. Vecer nastriekame, docitala som sa, ze aj ocot by mal pomoct.
afataga
@Haji (25.4.2019 13:24)

Uz krmitka nemam, ale tento hnus im nechuti, mozno je to kysle, nekostovala som.
1x haji
mathias
@Afataga
No neviem či ťa nepostihla karma tej 17-ročnej dievčiny z Detvy, ktorá pred rokmi dala na Varechu recept pod názvom Detvianske kura a ktorú si spolu s nejakou tebe podobnou "šéfkuchárkou" s logom žaby znosila pod čiernu zem. Tvoj problém by mal hravo odstrániť prípravok tra wekkks. ˇučinnosť je 100 %
Pekný deň

45678
Neviem kto mi to kedy poradil,ale už dlho polievam cesnak,cibuľu,pažítku ,petržlen a zeler roztokom sódy bikarbóny, 1PL na liter vody, pôvodne to bolo proti hrdzi listovej ,ale likviduje to aj háveď,vrátane drotovca a nepáči sa ani slimákom. @Afataga s tým octom zvážiť, ten sa dáva do zmesi na totálnu likvidáciu ocot/soľ/jar, účinkuje ako totálny herbicid....a vyskúšaj posypať mletou škoricou,je síce na mravce,ale nie je to chémia:-) držím ti palce,lebo to musí byť na š.t....nie :-)
zolik
Ja som pred par dnami zachranovala planty paradajok. Chytala ich pliesen. Vysypala som na ne, teda presnejsie na tu plesnivu zem okolo nich mletu skoricu. Zabralo. Ci by to zabralo aj na tu pliagu co mas na pazitke, neviem. Ale prajem ti aby si sa toho co najskor zbavila.
afataga
@45678 (25.4.2019 17:42)

Dakujem, s tym octom ma to nenapadlo, jarou som skusala, nepomohlo, no ja neviem, ci skorica, kedysi som ju skusala na mravce, ale nic si z nej nerobili, bude system pokus-omyl.
afataga
@Zolik (25.4.2019 18:03)

Skorica na plesen? Sranda, no hlavne, ze zabralo, dakujem. Mna este napadlo drvene chilli aj s korenim a posypat, teraz neviem, co skusit skor.
1x zolik
zolik
@Afataga
a keby si pomiesala skoricu s chilli a ciernym korenim? Mozno by im z tej kombinacie prislo aj zle a odtiahli by do certa.
Ja som minuly rok v zahrade zasypavala slimaky bezdomovce solou :-)
Tiez mame Bio Eko zahradu ako Ty. Budes informovat o priebehu likvidovania?
afataga
@Zolik (25.4.2019 19:50)

Tak som prave vysypala 200g sody, zajtra uvidime, ten tvoj napad tiez nie je na zahodenie :-), mozno aj to pride na rad, budem podavat spravy.
1x eluska
rulik
na niektoré škodce pomáha ešte žihľavový výluh-do vedra so studenou pridať poriadnu hrsť žihľavy a nechať aspoň 24 hod lúhovať a potom scedeným postriekať rastlinky(nie na slnku, skôr tak k večeru), nie som si istý, či sa po tom tabakovom postreku bude dať pre charakterictický zápach konzumovať, možno nakoniec aj tak skončíš pri nejakej chémii, ďalšia možnosť je priamo sa spýtať v záhradkárskej predajni u odborníkov(OBI, Hornbach...)
rulik
a na slimáky bezdomovcov údajne pomáha kávový lógr(bez cukru)
zolik
@Rulik
K tomu tabakovemu postreku - tiez som toho nazoru ako Ty. Urcite by som vyskusala pri kvetoch, ozdobnych krikoch atd., ale na nieco co sa ma konzumovat urcite nie.
K tomu kavovemu logru - my nim prihnojujeme stromy, ovocne kriky a aj jahody a trvalky. Tam potom ani ti bezdomovci nelezu, to mas pravdu. Nastastie mame dobre zdroje. Brat ma kamaratov kaviarnikov, za mesiac mame takto od nich aj za 2 furiky. Odporucam kazdemu kto ma ovocne stromy, ved kaviarnam je jedno ci to vyhodia, alebo v sacku niekomu 1-2 za tyzden daju. A ten je bez cukru a "smotanky".
Prajem Ti pekny vecer
ancicka
@Ivkamatko (24.4.2019 20:56) ,na slimaky,bezdomovcov pomôžu iba tieto činské kačky.Ja som tiež bola zúfala,ale min.rok som mala pokoj.Ešte aj mraveniska zničili.Tiež som skúšala všetko,solili sme,zberali,ale toto je najučinnejšie.





ancicka
@Ancicka (25.4.2019 20:29) ,na hornej foto iskajú a hľadajú slimáky a tu sú v plnej kráse.Celé leto ,až do jesene behali po záhrade ,no nenarobia škody na zelenine.na jeseň ked sme ryľovali,zasa zberali dáždovky.




zolik
@Ancicka Tvoj koment ma velmi velmi zaujal. Prosim Ta o viac infos. Si kupila 4 kusy? Kde? Na aku plochu pozemku? A kde si ich mala "ustajnene"? A na jesen ste ich potom "zachlostili"? Nesmej sa. Ja teraz sedim vo Svajci a koordinujem momentalne diane na Zahori ;-) Vcera v noci som sa vratila a az za 6 tyzdnov idem opät spät a to by som tie kacky likvidatorky bezdomovcov mohla zaobstarat. Dakujem Ti
paradis1
To su ale nejake blbe kačky. Normálna múdra kačka by záhradu mala rozdrbať tak, že majiteľka záhrady by si poplakala.
ancicka
@Paradis1 (25.4.2019 21:52)

Tak to sa myliš. To sú lnteligentne. Neplakala som. Ja som sa im tešila vid prvý obr hĺadaju slimaky.
ancicka
@Zolik (25.4.2019 21:06) My máme záhradu asi 6 árovu.Kúpili sme ich u nás na spiši vo Vrbove,okr. Kežmarok.je to nedaleko od nás.Na záhorí neviem,ale určite aj tam niekto chova na predaj.My sme ich mali v malom chlieviku na zahrade.Manžel im pozbijal malú budku a tam nocovali.Kým boli malé tak sme ich zatvarali,no potom ked podrastli už ani nie,lebo slimáky vyliezali včas ráno.
Určite si aj nejakého predajcu vygogliš.Sú miesta,kde sa chovatelia stretavajú a ponúkajú na predaj hydinu.
Ony tak isto ako obyčajné majú radi vodu a prikrmovať tiež ich musíš.V jeseni sne ich porezali a pochutnali si na fajnej kačacinke.
Ja som ich mala prvý raz,mne sa veľmi páčili.T.r. tiež ich budem mať.

zolik
@Ancicka
Velmi Ti dakujem. Budem googlovat. Vodu v blizkosti nemame, (sme na tzv. slovenskej Sahare. Piesok a piesok. Ale mame vybudovany Aquasystem) snad by to mohla vyriesit umela vodna nadrz. Prosim Ta, cim treba prikrmovat? A nesmej sa. Ja som dievca z mesta, ktore sa zalubilo do vidieka.
2010
@Afataga

Tiez som daco co som nevedel identifikovat.V kancelarii mi poradili, dat to do igelitoveho sacku, zalepit paskou a zobrat do zahradnickeho obchodu.
luss44
@Afataga vyskúšaj mleté čierne korenie do krhly s vodou a viac krát za deň poliať.. mne to zabralo predvlani na skočky, žrali mi ružičkový kel. Skúšala som aj tabakový výluh, nepomohol.. až to korenie, odvtedy ani jedna. Držím palce.
haji
@Zolik Indický běžec je fakt mazlík k pomilování. Užiteční a krásní ptáci, plní radosti, života, s apetýtem velkého italského zájezdu. Též přikládám odkaz - stránka o nich:  indickybezec.webnode.cz

Je tam i plno dobrých rad. Jasné, že kdo má prostor a chuť, může si je s láskou pořídit. Ostatní se mohou jen kochat na skle. Držím pěsti, ať se ti to podaří!
@2010 souhlas, ukázat vzorek odborníkovi. Šel by i učitel přírodopisu.
Ještě by se dalo tak, že vzít vzorek, dát do uzavřené nádoby se zajištěným dýcháním, potravou a čekat až se "vyklube" pravá podoba.
Potvory jedny huňaté, přemnožené, fujky! A potom, že ubývá hmyzu. Asi jenom některého. Afi, držím pěsti!
používateľ nemá avatar
ebi
ebi
@Ivkamatko (24.4.2019 20:56)

Ja sypem čierne korenie s usadeninou kavy a mam pokoj aj od maciek.
afataga
@Rulik (25.4.2019 20:06)

My tie zvysky z presovaru davame do kompostu, ale tak zopar uchranim a skusim.
afataga
@Zolik (25.4.2019 20:25)

Hlasenie: soda dost pomohla, rano uz boli iba 4 ks, ale zopar sa ich prestahovalo na petrzlen a matu, ale nic strasne, dufam, ze je to iba sezonna zalezitost, za par dni to prejde asi aj samo.
Dnes este nastupi tazky kaliber: chilli, korenie, kava a skorica.
2x zolik a 45678
afataga
@Rulik (25.4.2019 20:35)

Myslim, ze nie, aj ked je to podobne, podla googla to vyzera trochu inak, ale dik za snahu.
afataga
@2010 (26.4.2019 06:15)

Tiez ma to napadlo, ale ono je skoro jedno co to je, hlavne sa toho potrebujem zbavit a ked si predstavim tych odbornikov, pochybujem, ze nieco poradia, ked nevedia zodpovedat ani na lahsie otazky.
afataga
@Luss44 (26.4.2019 08:31)

Dakujem, podla mna netreba do krhly, iba obsypem, ved ma prsat.
zolik
@Haji (26.4.2019 10:43)
Dakujem. Zaujimava stranka.
Prajem Ti pekny den.


1x haji
haji
@Zolik (26.4.2019 11:26)
Rádo se stalo. Je to stránka sice už starší a ne moc aktivní, ale rady dobré. Je toho na netu víc, si jistě s radostí "zahrabeš".
Také přeji pěkné dny, plné lásky, radosti a hlavně zdraví!
45678
@Afataga (26.4.2019 10:59)

To som rada,že zabralo:-) mám to overené rokmi, zopakuj. takéto potvorky sa mi asi tri roky dozadu objavili na oleandroch a tiež sóda zabrala.
haji
@45678 (25.4.2019 17:42)
Tu sodu vyzkouším aj na moju milovanú svilušku na jehličnaně v květináči. Dostane jarní trénink. Už mě oblažuje několik let, odolává i chemii, potvorka. Pak podám hlášení. Díky za inspiraci!
ancicka
@Zolik (25.4.2019 23:37)

netreba im bovieakú veľku nádrž.Mali sme len vaničku s fúrika a asi na 3 miestach po záhrade v malých vedierkach vodu na pitie,menili sme každý druhý deň za čistú.radi sa vykúpaju.Radosť pozerať.
Zo začiatku kúpiš krmivo aj v obchode s krmivami a potom prikrmuješ pšenicou,šrotom,alebo môj kúpil 10 kg mech cestovin,uvaril a varené im dával.Oni sú tak inteligentné,že ked boli hladné a zbadali niekoho,tak gagotali.Inač ich ani nepočuť.
Viem,ze môžu sa chovať dlhšie,ale na zimu by ich bolo treba zatvoriť niekde do tepla,čo celé leto sú na záhrade,a ja už nemám priestor,lebo máme toho viacej a tak si aspoň pochutnáme.Teraz zasa máme malé a do jesene urobia dobrú službu.Pozdravujem.
1x zolik
zolik
@Ancicka
Dakujem velmi pekne za Tvoju odpoved. Vidim to tiez tak, ze na jesen pojdu zimovat do mrazaku. Vodu som uz vyriesila. Teraz riesim, kde poriesim kacky.
Este raz vdaka a prajem Ti pekne poobedie
afataga
Druhe hlasenie: dnes radiaklne riesenie - vsetku som ju zrezala, kto by to jedol po tej odpornej navsteve?
Urobila som do velkej misky zmes: kava, chilli, korenie, skorica a soda a bohato zasypala a na to som dala este trochu kompostu, snad uz bude pokoj, len som zvedava, ci ta pazitka vyrazi.
Inak ste sa tu pekne rozpisali, to je fajn, lebo ved na to je diskusia, aby sme si radili navzajom.
1x zolik
zolik
@Afataga
Jeej, tak milo ma uz tak davno nikto neoslovil. Az mi to chybalo. Synovia mi hovoria Drak. Ked chcu byt mili, tak som Dracik :-)
Neboj, pazitka vylezie. Urcite. Ved bude zvedava, ci uz tie potvory zmizli.
mitzy
@Zolik (26.4.2019 16:06)
Pažítka jednoducho nemá nádej. Ešte by som skúsila akupunktúru.
mitzy
@Kimlo (26.4.2019 16:31)
Pekná. A čo je to za ňou? Tiež si si to vypestoval? (Rozumej=nijak nerýpem, ale rada sa rýpem v zemi a nadšene sledujem iných pestovateľov. A keď som po sebe prečítala otázku, tak môže vyznieť ako trollovanie. Ale je to obyčajný tón otázky.) :)
zolik
@Mitzy
Akupunkturu? Prosim vysvetlit pazitkovu akupunkturu. Sa rada priucim. Na terase mam pazitku a mozno by ju tiez potrebovala. Idem odfotit, je taka trochu zdochnuta, ale nema potvory. Nie je taka ukazkova ako od @Kimlo , ale ani taka znetvorena ako od @Afataga
Idem fotit
kimlo
@Mitzy (26.4.2019 17:14)
To sú chilli papričky tabasco, boli zasadené ešte na jeseň minulého roka, fotka pazitky je z marca. Papričky odvtedy zakvitli a mali pár plodov, to len tak na okrasu
1x mitzy
haji
@Kimlo (26.4.2019 17:41)
Nedávno ukazovali v telce papriky v květináčích, staré cca 4 roky. V létě je dá ven a na zimu domů. Pořád jedny a ty samé rostliny. Rodí i v zimě. Hleděla jsem jako puk.
zolik
@Haji (26.4.2019 17:40)
Plosna? To je uz globalna invaze. Pribramsko je od @Afataga daleko. Ze by ju niekto nemal rad?
1x haji
haji
@Zolik (26.4.2019 17:47)
Nechci to rozmazávat, ale EU teď táhne... S Afi to bude mít pramálo společné.
1x zolik
kecupicek
Do našej záhrady sa nasťahovali asi pred tromi rokmi drozdy. Keď manžel začne kosiť vyštartujú za ním a do večera vyzbierajú všetko a všade. Zaves na stromy aspoň tri vtáčie búdky a dúfaj, že sa do nich nejaký operenec nasťahuje. Predtým som chodievala v podvečer s motykou v ruke a tak som ich denne zlikvidovala okolo 100. Pozri sa aj do susedovej záhrady, ak sa o ňu veľmi nestará pôvodca je najčastejšie u neho.@Ivkamatko (24.4.2019 20:56)

kecupicek
Skús jej vymeniť zeminu, za takú zo záhrady. Nemám dobré skúsenosti s kupovanou, obsahuje veľa rašeliny a rastliny rýchlo preschnú. Prihnoj a NPK hnojivom, uvidíš ako sa spamätá. @Zolik (26.4.2019 17:17)

kimlo
@Haji (26.4.2019 17:46)
Ja som mal v kvetináčoch habanera a niektoré druhy až 7 rokov. Ony najlepšie rodia v 2. roku potom už to slabne. Ale dá sa z nich vypestovať pekný bonsai.
1x haji
kecupicek
Soľ ani sódu netreba sypať po záhrade, ale dať do vedra a škodcov tam nahádzať. Rastliny, ktoré zasadíš na budúci rok do takto presolenej pôdy, majú potom problém prijímať vodu a sú zakrpatené aj keď by si ich akokoľvek polievala. @Zolik (25.4.2019 19:50)

zolik
@Kecupicek
Dakujem za radu. Po prve neviem co je NPK hnojivo a po druhe, tu kde som nemam zahradu iba terasu (som v CH) Zahradu mam. Teda dve. Jednu na Zahori a druhu v Dolnych Rakusoch. A to uznas, je tak trochen od ruky ;-)
Ale dala si mi dobry napad. Vsade okolo su lesy a pasienky. Zoberiem
zolik
nedopisalo mi - Zoberiem zem z lesa, alebo pasienku.
kecupicek
Našla som také podobné, lenže zelené v skleníku. Sú to potomkovia Mlynárika kapustového, tak sa domnievam, že aj tvoje budú tiež od nejakého motýľa. V jeseni tam lietali aj také hnedé a ich húsenice vyžierali paradajky a strašne sa podobali na tie tvoje. Zelené nám teraz obžierajú reďkovky, ktoré sa tento rok mimoriadne vydarili, sú veľké ako L -kové slepačie vajcia, ale veľká škoda, že sem- tam obhryzené. Zatiaľ sme nestriekali ničím, ale pozri si najnovšie číslo časopisu Záhradkár.@Afataga (24.4.2019 19:52)

kecupicek
Najlepšia bude z krtkovho kopčeka, do lesnej by bolo treba pridať asi 1/3 piesku.@Zolik (26.4.2019 19:10)

haji
@Zolik (26.4.2019 19:10)
Bacha na věc! Než z lesa, radšej z pasienku a vyber si čerstvý krtičinec. Jeden /až dva/ by ti mohly stačit. Z lesa by sis mohla přinést nějaké mazlíky. Pokud jde o hnojivo k pažitce - podívej se na něco eko, např. výluhem z žihlavy se také hnojí. Jen si dobře načti ředění, abys nepopálila rostliny, kořínky. Např. tady:
 www.ireceptar.cz/zahrada/rostlinne-vyluhy-a-jichy-skvele...
haji
@Zolik (26.4.2019 19:34)
DD - já jsem podobojí. Krásný víkend přeji všem!!
kecupicek
Pokiaľ idem sadiť čokoľvek a potrebujem na to hlinu dám ju do rúry na pečenie na starom plechu a nechám ju tam asi hodinu zahriať na 200 stupňov a ručím svojou 30 ročnou záhradkárskou praxou, že v nej neprežije žiadna potvora ani baktérie a mladým rastlinkám sa výborne darí.@Haji (26.4.2019 19:27)

haji
@Kecupicek (26.4.2019 19:41)
Ano, máš naprostou pravdu. @Zolik má pažitku venku na okně a tak jde risknout i hlinu nepropařenou. Sázka na jistotu je upéct a nebo napařit - ocko hlinu pařil nad kotlom s vařící vodou.
1x mitzy
afataga
@Kimlo (26.4.2019 16:31)

No ano, ale tak co uz, zivot pazitky nie je vzdy med lizat, ale pre istotu som vcera kupila semienka.
1x haji
afataga
@Zolik (26.4.2019 17:27)

To je asi ina fajta, ono pazitky je vela druhov, hladaj info na nete.
afataga
@Haji (26.4.2019 17:40)

No ty si riadny šťoural :-), v dobrom to myslim, tak a teraz mas domacu ulohu: sledovat dalsi vyvoj na tej stranke a hlasit nove zistenia :-)
2x haji a mitzy
mitzy
@Zolik (26.4.2019 17:27) hm, ako tak pozerám, tak na akupunktúru je neskoro. Už len amputácia.
mitzy
@Kimlo (26.4.2019 17:41) pekné okrasky. Tá sýta červeň má pizitívnu energiu v sebe.
mitzy
@Haji (26.4.2019 19:47) haha, tu to už sa zvrtlo aj do skoro keramiky :-) ...no vidíš a takto nejak ľudia začali. Blesk vypálil les a predkovia zistili, že vo vypálenej zemi sa lepšie urodí a nelezú z nej larvy. Oheň dobrý sluha, zlý pán, prešlo sa na chémiu, ešte horšiu pani
kecupicek
Tohto zapriahnuť k pluhu hravo ti zorie záhradu a súčasne povysáva škodcov. Máš dva v jednom. Dozber urobia kačky. @Angelikasch (24.4.2019 20:28)

kecupicek
Ponor pažítku aj s kvetináčom do nádrže s vodou na niekoľko minút a húsenice vyplávajú ako chrobáky z čerešní, stačí ich sitkom pozbierať a hodiť sliepkam.@Afataga (26.4.2019 19:54)

kecupicek
Myslím, že efekt by mal byť podobný. Ja mám pažitku zasadenú na záhone v hline zmiešanej s kravským hnojom a nič ju nekonzumuje . U nás sa sadí druh cibuľky, ktorá sa delí na časti ako cesnak a ľudovo ju voláme orešec. Cibuľky sú akoby v jednej hlávke a sú veľkosti orecha. Je odolnejšia proti škodcom a pliesňam. Háďatká napádajú najviac pór a cibuľu, je treba vedieť kedy ich postriekať. Svatka má starú vaňu z kúpeľne a má ju husto vysadenú pažítkou a tá keď fialovo zakvitne a navštívia ju včielky, to je nádhera. @Haji (26.4.2019 19:47)

1x haji
kecupicek
Načo kupuješ semienka? Kúp si v tégliku v supermarkete 2 kusy a o mesiac nebudeš vedieť čo s ňou.@Afataga (26.4.2019 19:53)

capko
Uf - uf - uf, ale ste sa rozkecali. Veď ste vytvorili seriál na pokračovanie. Tak už dosť, majte prosím zľutovanie. Veď nebudem mať zajtra obed, keď moja k tomu sadne, tak ma čítanie na celú nedeľu a varenie bude bokom.
kecupicek
Keď si to ty čítal, dopraj aj svojej ženuške. Alebo, kým bude variť obed a ty jej budeš pomáhať, v skratke jej porozprávaj o čo beží. Utužíte rodinu a získate nové poznatky. Prajem veľa zdaru a chutný obed!@Capko (27.4.2019 07:49)

radost
@Paradis1 (27.4.2019 10:50)

..a si sa odkopal..
terazky vysávaj..per..var..a milo sa tvár
nech nie si bezdomovec
jasná-dúfam-ti to vec
:-)
paradis1
@Radost (27.4.2019 11:27)

Ešte som sa neodkopal, ona ako učiteľka má dlhé vedenie a možno to pochopí až keď ju začnem tou sódou polievať. Len ešte fakt neviem, ako to urobiť? Poradí niekto, aby to nebolo podozrivé, že jej chcem ublížiť a sebe chcem dobre?
haji
@Paradis1 (27.4.2019 14:04)
Jednoduchá porada - tak to obrať. Postříkej sodou sebe a jej bude dobre. Tím také vyvrátíš veškeré podezření.
P.S. Si myslím, že tě přečetla dávno, nejen v komentoch. A zakopala sodu v lese.
1x radost
kecupicek
Máš sväto-svätú pravdu. Čo my ženy všetko o svojich mužoch vieme , ale udržiavame ich v sladkej nevedomosti. To všetko z lásky, nie aby sme im škodili. @Haji (27.4.2019 15:37)

1x haji
kecupicek
Neviem či si nemohla škoricu ušetriť a iba obyčajne pokypriť zem a pridať nejaký bio-humus. Kde dávajú škoricu zadarmo, že s ňou všetci posypávate všetko? Každá rastlinka potrebuje určité PH pôdy, až vtedy sa jej bude ozaj dariť. A nezabudnite každej priliať toľko vody, aby netrpela suchom. Len slabé a choré rastliny napádajú škodcovia. Aj veľa starostlivosti niekedy škodí. Aj mne sa stalo, že som pre nepriaznivé počasie nestihla vyplieť zeleninu a čuduj sa svete bola taká úroda až som žasla.@Zolik (25.4.2019 18:03)

zolik
@Kecupicek (29.4.2019 10:03)
Ako v tom komentari pisem: Ja som zachranovala planty v malych kvetinacikoch. Tie sa tazko prekopavaju. A skorica pomohla. Uznam, ze nie najlacnejsie riesenie, ale na 50 plant to zase nebolo az tak vela.
haji
@Afataga (26.4.2019 19:59)
Na MMB vývoj žádný. Jen někdo dal odkaz na obrázky podobných krasavců - ať si vyhledá. Prošla jsem všechny, prohledala skrze Uja G co mě napadlo - nula od nuly pošla. Žeby ET?! Tolik hlášení.
Přeji krásný den, milá Afi!
afataga
@Haji (30.4.2019 09:14)

Dakujem za info, ale ked sa v piatok ochladilo, potvory zahadne zmizli, pred tym vyliezali hufne z travy na terasu a potom akoby utal, dufam, ze to bola len docasna invazia, alebo sa vratili na domovsku planetu :-).
1x haji
kecupicek
Ja dúfam, že nemáš niekde v blízkosti čerešňu, lebo aj na nej sa zvyknú vyliahnuť podobné húsenice a tie sú nenormálne žravé. Z listov zostávajú len paličky a v chumáčoch je ich za plnú hrsť. @Afataga (30.4.2019 10:49)

afataga
@Nofretete (30.4.2019 20:36)

Dakujem, asi to bude ono, ale na 100% nie som si ista, nikde som nenasla, ake su tie larvy velke. Uz tu hore pisala Elenas, ze vahavec jelsovy, ale skor ten cierny. Takze sa mame na co tesit, casom bude tych chrobakov vsade mraky, ale aspon sa vtaky nazeru.
1x haji
haji
@Afataga (1.5.2019 11:23)
Vajíčka budou maličká,, nahnětená v takové slze - jsou také černá. Viz odkaz č. 2 dole - vejce. Ty tvoje už byly vyléhnuté do podoby larev. No sranda, jeden se pořád učí. Přeji krásný první májový den!
afataga
@Haji (1.5.2019 11:50)

Dnes sa oteplilo a mrchy zas vyliezaju, ale uz ich je menej a uz im chuti a salvia a este k tomu som na nej nasla aj vosky, aby som sa nenudila. Na pazitke uz nie su, asi im nechuti chilli s korenim a skoricou, pazitka prezila moj zasah :-) a vyraza.
1x haji
haji
@Chrobaktruhlik (1.5.2019 12:02)
Mě nezkoušej, filuto! Jako správný brouk to musíš mít zmáknuté, kdy a co doma oslavuješ.
afataga
@Zolik (2.5.2019 16:48)

Pekne od teba, ze sa zaujimas, uz ich je malo chvalabohu, dnes som ulovila 4 na pazitke a 1 na salvii, asi im uz konci sezona a idu sa zakuklit, tak sa zas desim prebytku ciernych chrobakov, ale zahlusili sme ich dost.
No zas pre zmenu mam vosky na salvii, nech je nejaka zabavka :-). Asi uvarim chilli odvar, nech si pochutnaju.
zolik
@Afataga (2.5.2019 17:19)
Ty si na Chilli expert. Fajn, tak mozes len cakat co sa z tych zakuklencov casom vykluje.
afataga
@Zolik (2.5.2019 17:28)

Aby to tu nebolo take jednotvarne, dnes sme uz vyberali kompost na hriadky a v komposteri asi 30 ks lariev chrusta, to len tak, aby rec nestala. Ale su riadne obrovske a teda fakt ziadne krasavice. Nahadzali sme ich za plot do travy. bud sa zakuklia, alebo si pochutna nejaky vtak, alebo diva svinka.