Zdravá výživa

Z akej múky chlieb pre alergika?

michmich - bez fotkymichmich, 16. decembra 2014

Prosím o radu z akej múky mám upiecť dcére chlieb keď jej zistili alergiu na múku pšeničnú, ražnú, ryžu aj zemiaky, orechy? Prešla som si už strašne veľa receptov na internete ale nič vhodné som nenašla. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

gabi58
Skús múku pohánkovú alebo pšenovú /jáhlovú/
Ale akú chuť ten chleba bude mať to netuším.
Možno to skombinovať aj s kukuričnou múkou.
2michal
Niektorí alergici na klasickú pšenicu a raž, tolerujú špaldu, treba sa popýtať alergologičky, alebo opatrne vyskúšať.
katka75
este je aj kukuricna, aj muka aj skrob, miesala by som ju vsak s tou psenovou a pohankovou -inac su muky este aj napr.gastanova,kokosova, mandlova, arrowroot skrob/
manka1
ahoj @michmich , alergia na tieto všetky suroviny - to je "zábava" - ale naučíte sa... V minulosti som kúpila knihy - a viem, že v nich je chlieb bez týchto surovín - takže píšem: Kuchárka pre alergikov - Alice Sherwoodová - a tam na strane 174 je Južanský kukuričný chlieb z panvice - (keďže nepredpokladám, že ju doma hneď vytiahneš z poličky) - tu je je robený rýchlo a na panvici upiecť - ale ja myslím, že aj tortová forma bude dobrá- 1PL bravčovej masti, 250g kukuričnej múky, 2PL práškového cukru, 1ČL kypriaceho prášku, 1ČL sódy bicarbóny, 1ČL soli, 2 rozšľahané vajcia, 500ml cmaru. Príprava 5 minút, pečenie - 20-25 minút, 6 porcií. Panvicu s masťou dajte do rúry vyhriaať. V miske zmiešať kukuričnú múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bicarbónu, soľ. Vajcia vyšľahať s cmarom a pridať do kukuričnej múky. Vymiešať do hladka.Cestíčko vyliať nahorúcu panvicu s masťou, piecť v hornej časti rúry, kým povrch nie je hnedý a stred mierne pruží, keď ho stlačíte, asi 20minút. Podávať hneď - krájaný na trojuholníky. Cukor sa vraj môže nahradiť melasou, alebo medom. Môže sa pridať - papričky, syr, alebo sušené rajčiny. Neviem čo to je zač - ale na obrázku vyzeral pekne.
manka1
O tomto istom chlebíku píšu aj v knihe - Chlieb - pečenie v rúre alebo v domácej pekárni - Eric Treuille&Ursula Ferrigno- tam je ako Klasický kukuričný chlieb - je to vraj panamerický chlieb - logicky predsa v Amerike sa pestovala kukurica - aj biela a aj žltá. Recepty sa líšia od rodiny ku rodine, od oblasti k oblasti. - to som citovala. Ale v staršej minulosti bol tento istý chlebík aj v Slovenke, a niečo sa mi marí, že asi aj na Vareche.
manka1
No a do tretice - pred pár týždňami piekla Kamila Magálová a Pavlom na potulkách v Dalmácii chlebovú placku z cíceru - a potrebovali na to 500g ccícerovej múky - a tú dostať v obchodoch, alebo potom kúpiť cícer a nájsť spôsob ako si ho pomlieť - možno na takých tých mixéroch-sekáčikoch. Inak k tým múkam - sú naozaj od výmyslu sveta - nespomínal nikto napr. múku z quinoa. Držím palce pri experimentovaní. Inak aj v Kauflande mávajú také sušené zeleninové chlebíky - len si samozrejme treba prečítať zloženie...neviem ho naspamäť
gubics
Dajte si do googla chlieb pre celiatikov. Na tej web. stránke nájdete aj iné recepty nielen chlieb,ktorý vyhovuje tejto diagnoze. Prajem veľa úspechov a uzdravenie Vašej dcéry.
gubics
Ešte som si spomenula, že sa dá kúpiť aj bezlepková múka. Kaď bývate na takom mieste, kde ju v obchode nemajú, dá sa objednať aj cez internet, určite nájdete na tej web stránke ktorú som Vám doporučila.
2michal
Kukuričná
Jej využitie v kuchyni závisí od toho, či je mletá nahrubo, jemne alebo veľmi jemne. Nahrubo mletú využijete všade tam, kde strúhanku. Z jemnejšej spravíte tortilly, polentu alebo cestoviny, či placky plné bielkovín, horčíka a železa. Uchovávajte ju na suchom a chladnom mieste, ideálne v uzavretej sklenenej nádobe. Pozor, staršia kukuričná múka zvyčajne zhorkne.
Pohánková
Pohánka je známa najmä ako zásobáreň rutínu, ktorý posilňuje cievy. Preto si ju doprajte aj ako prevenciu kŕčových žíl a hemoroidov. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje jej zrážavosť, posilňuje imunitu a prehrieva organizmus. Z múky si napečiete zdravé koláče, dosladené stéviou budú bezpečné aj pre diabetikov.
Amarantová
Vyrába sa z láskavca, jednej z najvýživnejších rastlín. Okrem horčíka, draslíka, mangánu, vápnika, selénu a zinku obsahuje aminokyselinu lyzín, ktorá priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie vápnika, rast svalov, hojenie rán, tvorbu enzýmov, hormónov a protilátok. Túto korenistú múku vždy miešajte s inými druhmi, inak upečiete tvrdú vec bez chuti.

Quinoová
Podobne ako amarant aj quinoa je nabitá živinami. Obsahuje komplex všetkých deviatich aminokyselín, bielkoviny, vápnik, železo, vitamín C. Jej oriešková chuť vynikne v kombinácii s jablkami, orechmi, no môžete ju použiť aj na zahusťovanie.

Sójová
Ak netrpíte alergiou, sójovú múku použite na zahustenie alebo ako náhradu vajec. Jedno vajce nahradíte jednou lyžicou sójovej múky rozmiešanou v lyžici vody. Výraznú strukovinovú chuť potlačíte, ak ju pomiešate s amarantovou múkou. Jedlo obohatíte o vápnik, fosfor, horčík, draslík a železo, no predovšetkým o bielkoviny. Upečte si z nej napríklad orechový koláč so slivkami »

Prosná, pšenová
Pšeno vzniká odstránením pliev zo zŕn prosa. Nutričnými hodnotami pripomína ovsené vločky, je však bez lepku. Ľahko stráviteľné pšeno vás zásobí vitamínmi skupiny B, zinkom a železom. Posilní obličky spevní nechty aj kosti a ako jediná zásaditá obilnina vám pomôže aj pri problémoch s prekyslením. V kuchyni bez hanby zastúpi ryžu aj ovsené vločky.

Manioková, tapioková
Vyrába sa z koreňa manioka. Štruktúrou pripomína škrob a využijete ju na pečenie bieleho pečiva či na zahusťovanie. Pridávajte ju až ku koncu, pretože varením stráca zahusťovaciu schopnosť.

Ciroková
Upečiete z nej prirodzene bezlepkové pečivo a chlieb s vysokým obsahom sacharidov a menším bielkovín. Pridajte však viac tuku a kypričov.

Hrachová, cícerová
Múky zo strukovín sú významným zdrojom bielkovín, preto ich neobchádzajte, ak nejedávate mäso. Pripravíte z nich slané krekery, cesto na pizzu alebo na chlieb. Môžete ich pridať do cesta na placky aj využiť ako základ nátierky. Nech vás neprekvapí, že z hrachovej múky bude mať jedlo zelenkastú a z cícerovej žltú farbu. Sladké pečivo z nich však nepečte, nechutilo by vám.

Gaštanová
Múku orechovej chuti s množstvom vlákniny vždy zmiešajte s inou, napríklad amarantovou. Inak sa vám bude cesto z nej rozpadávať a výsledný výrobok bude mať nepríjemne horkastú chuť. Je vhodná na výrobu cestovín aj lievancov alebo koláčov.

Kokosová
Jej jemnú chuť a vôňu oceníte aj pri diéte s nízkym obsahom sacharidov. Pre vysoký obsah vlákniny priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Pri pečení ju nemusíte miešať s inými múkami, no pridajte viac vajec, aby bolo cesto kypré.

Mandľová
Ak netrpíte alergiou na orechy, táto jemne sladká múka dodá vašim jedlám bielkoviny, vlákninu, ale najmä vitamín E. Zmiešajte ju ako jednu štvrtinu s inými bezlepkovými múkami a pustite sa do pečenia koláčov či zákuskov s neodolateľnou chuťou.

Sezamová
Má vysoký obsah bielkovín, preto je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Okrem vysokého množstva vlákniny obsahuje i sezamín, ktorý podporuje premenu omega–6 mastných kyselín a kyseliny gamma-linolénovej, priaznivo pôsobiacej na pokožku a väzivá. Dobre viaže tekutiny a tuky, preto je vhodná na pečenie aj na zahusťovanie.
 www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/zdravsie-pecenie-...
michmich
@manka1 ďakujem za odpoveď a aj za receptík. vyskúšame a uvidíme, či bude dcére vyhovovať. Potešila si ma aj s tými knihami, presne niečo také potrebujem. Aby som vedela variť z konkrétnych receptov a nie celé dni snoriť na internete. Priznám sa, že sa cítim stratená, preto ma potešili tvoje informácie.
michmich
@2michal ďakujem za takú rozsiahlu odpoveď. Všetko som si vytlačila a so zoznamom pôjdem po obchodoch, lekárňach. Ak nezoženiem tak mi ostáva len objednať cez net. Doteraz som u nás našla len špaldovú múku a tie múky pre celiatikov, ktoré pre dcérku nie sú vhodné. Dúfam, že sa mi podarí vyčarovať z toho niečo jedlé, keďže som v živote žiaden chlieb nepiekla.
giginka
Pozor, spaldova muka tiez obsahuje lepok. Do chleba je dobre primiesavat muku tapiokovu,alebo pohankovu, cerokovu alebo aj nopalovu...niektore z nich velmi tazko dostat, väcsinou len v specializovanych predajniach...Celkom slusny vyber je napr. tu:  www.nutrimas.sk/Muky-a-zmesi-prisady-c34_0_1.htm...

Drzim palce!