Rôzne

Vyčistenie pekáča

alex100 - fotkaalex100, 16. januára 2012

Vie niekto ako sa dá vyčistiť spodok pekáča? Nech robím, čokoľvek
vždy sa po určitom čase na spodku pekáča vytvorí pripečená
vrstva, ktorú neviem odstrániť. Už som to močil vo všelijakých
výmysloch škriabal nožom, ale skoro žiadny výsledok.

@zareaguj


Diskusia k téme

anaska
@alex100 , ak doplníš aký ten pekáč je - či je napr. smaltovaný, hlinený glazovaný, atď. - dostaneš presnejšie informácie...
alex100
@anaska , je to teflónový pekáč, ale ten ťažký. Bol dosť drahý aby som ho vyhodil za pol roka. Z vnútornej strany nemá chybu, len tá vonkajšia zospodu.
afataga
no mna by to moc nestvalo, hlavne ze zvnutra je cisty, ale kedysi bolo dostat taky tekuty vec :-) volalo Real, este z neho mame trochu a pomahalo to, len to bolo treba nechat posobit cez noc. Mozno to stale maju v obchodoch, neviem.
ursula4
ja na pripálený riad používam GRIL-PUR gel.Netrdím,že všetko ide dolu ale väčšina áno
valeri
Aj ja som chcela poradiť obyčajný Gril-pur. Čistím takto zospodu aj panvice a úspešne.
valeri
Rozotriem prípravok a nechám ho pôsobiť potom vydrhnem.
aroooo
v Lidli predávajú penový sprej 400 ml W5 foam oven cleaner, pena na čistenie rúry na pečenie, odstraňuje mastnotu,silné pripáleniny z rúry,grilu a varných plôch ale ozaj.
babidka
Ja som vyskusala snad vsetko - rozne slabsie i silnejsie pripravky typu Grill pur , aj ten spray z Lidlu ale pravdupovediac - ani jeden to nevycistil na 100%. Panvice z nerezu sa mi najlepsie vycistia v umyvacke riadu ale tam teflonovu panvicu uz nedavam lebo jednu /poriadne drahu/ som tam uz znicila . Dost sa mi osvedcil parny cistic v spojeni s Gril purom- ale ja ho mam dost velky lebo je urceny na upratovanie a tak panvice nim cistim iba obcas .Parny cistic inak doporucujem kazdemu - mnoho veci vycisti takmer dokonale a hlavne bez chemikalii.
sovka62
Na každý, čo len trochu pripečený pekáč či kastról používam Cif krém. Napustím vodu, pridám Cif, nechám postáť napr. z večera do rána a ráno len prebehnem drsnou stranou kuchynskej špongie a hotovo. Raz som kastról pripálila tak, že som postup musela opakovať a nakoniec som ho naplnený vodou a Cifom dala na slabučký oheň a pripálenina sa asi za hodinu odvarila (pár razy som do nej šťuchla varechou).
mauosko
Nechem nejako robiť reklamu. My doma používame výrobok spol. Amway Slovensko , ktorý sa predáva pod názvom Oven Cleaner - čistiaci prípravok na rúry v 500 ml. balení. Toto čistí totálne unikátne aj akokoľvek zapečenú rúru. Podotýkam bez nejakej veľkej námahy. Na ten tvoj spodok pekáča ako stvorené.
alexdidi
Mne sa osvedčil Extra silný čistič W5 z Lidlu.Perfektne vyčistí všetko po krátkom pôsobení.
marienka44
@Alex100 ,pozor na Grilpur! Je silne alkalicky a reaguje napr. s hlikovymi dnami nadob.
@Babidka ,kde si kupila parny cistic a kde ho vsade pouzivas? Skvrny od cokolady asi nie. :-)
evanaaa
@Marienka44 správne upozornila aj za mňa, lebo som chcela napísať,že si treba pozrieť na aký povrch sa to smie, rsp. nesmie používať. Ja som si odmasťovala rúru, a začala sa mi odlupovať spodná vrstva v takých tenkých kúskoch ako ihlice postupne, len čo som sa jej dotkla to pokračovalo a odhalená plocha mi hrdzavela. Ktoeý prípravok to bol, neviem, lebo som mala aj dva najmenej ( nepoužívala som ich ale naraz). Potom som si kúpila iný sporák ( má funkciu clean...) a ten som ešte chemicky nečistila, naspodku mám hrubý alobal.
puntodadino
Skus pekac/ale iba zvonku,nie vnutri!!/namocit do roztoku cistica syfonov.Ale opatrne!!okuliare pocas rozpustania!!Je to luh sodny.Do asi 3l studenej vody pridaj POMALY balenie cistica/500g/ a stale pomaly miesaj!No a potom namocit na jeden den,oplachnut vodou a ocistit s pieskom na nadoby.Ocistili sme takto aj spodok pekaca z polnej kuchyne.A tam hori nafta.Takze to bol vykon.
pachola
mne stačí takto zanesené plochy alebo panvice nastriekať odmasťovačom w5 z lídla a čistím iba drôtenkou/kovovou/,nepoškriabe takto som očistila zo spodku aj staré možno 30 ročné plechy do rúry
gubics
Moja nebohá mamka bola veľmi chúlostivá na svoj smaltovaný kuchynský riad, lebo bol svetložltej farby, preto keď sa niečo pripálilo, tak vzala veľký hrniec ktorý používala len na tento účel, naliala doň vodu nasypala prášok na namáčanie prádla a postavila na sporák. Do toho položila nádobu ktorú chcela očistiť a vyvárala kým sa tá pripálenina neodstránila. (Je pravda, že v tom čase ešte teflónove nádoby neboli). Ja dávam pripálený riad do umývačky riadu, a krásne mi ho očistí, lebo ten Somat je veľmi agresívny. Keď sa to na prvý krát nepodarí tak používam chemikálie ktoré tu už boli spomínané.
marikafil
No... tak ja som včera pripálila masť a oškvarky vo veľkom nerezovom kastróli - nechala som cez noc odstáť s roztokom PURu a ráno som použila FIXINELA Perfekt - sprej na lepkavú špinu a pripáleniny - a kastról je ako nový, bez námahy.
zuzliak
Ja pouzivam aj na cistenieury, aj na pripaleniny Bref -spray na cistenie rur- veci nahrejem na 50°C, necham posobit par minut a vsetko je ciste ako nove. Len to ohavne smrdi po postriekani.
marta5
Super komentáre- skúsim aj ja vyčistiť podľa Vašich rád, tiež sa mi to nedarí vyčistiť ho z vonku.
bambulka51
Ja tiež mám odskúšaný Bref-, spray -treba nahriať a nasprejovať .Síce smrdí ale je účinný.
korbacik
... @alex100 , skúsil si už praobyčajné TORO? Alebo ešte prípravok - volá sa DRANA. Je to na pripálené hrnce, rúry atď. a vôbec to nie je drahé. Poznám profesionálne kuchárky, ktoré na ňu nedajú dopustiť:)
korbacik
To ma mrzí, už Ti ostáva len nepozerať sa tým smerom... :) A sóda bicarbona?
marcy
zdedila som po nebohej partnerovej babke masívne jenske sklo,ktoré bolo zanesené,taktiež masívnu nerezovú panvicu sa mi podarilo ( iba v nej vyprážam,ak vyprážam )vyčistiť do " krasoty " jemným drôtenkovým zvitkom,bežne dostať v drogérii ,zbytok dokončila umývačka....lesknú sa ako opičke ...,xi,xi,xi :))) teflón z Tescomy ma sklamal,nestál málo,pri šetrnom čistení hubkou sa začal olupovať....
marcy
ešte ma napadol ocot,vyššie som spomínala taký lepkavý žltkastý nános.....taký sa mi vytvoril v nerezovej mikrovlnke po grilovaní ,tam pomohol ocot s vodou nahriatý,vytvorila sa para a následne krásne odišla špina...od kedy mám super gril v novej rúre mikrovlnku používam iba na ohrev,ani v nej nevarím,ani nepečiem
honestka
Mezdi najlepsie cistice vyrobky patria z "Orange Glo" pricom to neskodi na ruky a naviac vsetko krasne vonia.
Na riady, porcelan, tazko zahorene rajnice ai. je vhodne pouzivat tuto PASTU, ktora sa jednoducho rozmiesa s troskou vody do peny. Ak dostanes kupit, doporucujem, pouzivam uz takmer 20 rokov v domacnosti aj s inymi ich produktami.
 www.orangeglo.com/v/c-k-pp.html...

bojarka
na hodně připečené hrnce jsme používali sodu na změkčení vody - jsou to celkem velké krystaly sody - koupit je lze v drogerii - barvy laky - do vařící vody se toto nasypalo a po rozpuštění se ponořily hrnce k očištění - a nechalo se to jakoby močit - vždy šlo krásně odstranit starou nečistotu . zkuste .
verik
pripojim sa s vasej diskusii, kupila som si pred par rokmi parny cistic a od tej doby nemam ziaden problem so zapecenym hrncom alebo panvicou. Rovnako i rura je ako nova . proste parada, jde to lahko a bez chemie. Podivejte sa ma www.imv.sk , dojdou Vam ho i predviest, je bombový
lajka
ja používam univerzalny kamen, je to taká pasta, po kt. ked prejdeš spongiou ti vytvorí penu a tou penou vydrhneš všetko od pripálenín cez spáry a plesne na kachličkách až po retiazky. najskor som vahala, lebo to stoji 24€ ale potom som si to prerátala na cif a podobne chemikálie a neviem si to vynachváliť. cif, toro, alebo w5 som odvtedy nekupovala...dá sa objednať cez internet...www.univerzalnykamen.sk
jarka66
ja pouzivam ekologicky pripravok biomex, konzistenciu ma ako toro napr, neskriabe povrchy a pekne vycisti aj pripalene hrnce, mam ho z eshopu vitarian. sk