Varenie

Vianočné pečenie bez mlieka a masla

marekita - bez fotkymarekita, 14. decembra 2017

Ahojte, už nejaký čas mám diagnostikovanú alergiu na kravskú mliečnu bielkovinu. Čo v praxi znamená vyhýbanie sa akýmkoľvek mliečnym výrobkom. Mnoho ľudí si to pletie s laktózou, takže hneď píšem, že ani bezlaktózové mlieko nemôžem. Určite s tým máte viacerí skúsenosti. Poraďte ako zvládnuť tradičné vianočné zákusky (parížske rohlíčky, karamelové rezy, sušienky...), ktoré som doteraz vždy zásadne robila s maslom či už do cesta alebo krémov, tak aby sa to dalo aj jesť :). ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

surik
@Bubaya (14.12.2017 13:14)

Tento príspevok je plný neprávd a ľuďom, ktorí majú alergiu na bielkoviny kravského mlieka môže veľmi ublížiť. Je potrebné rozlišovať laktózovú intoleranciu, intoleranciu kravského mlieka a alergiu na BKM.
Pri alergii na bielkoviny kravského mlieka neexistujú stupne, jednoducho pri nej nemôžeš nič z kravského mlieka a neodporúča sa ani iné živočíšne mlieko a to napriek tomu, že ho niektorí ľudia pijú. Pri tejto alergii môžeš mať rozličné prejavy, od slabších po silné, ale aj pri slabých ti akákoľvek bielkovina kravského mlieka v organizme škodí.
Hera a tiež prepustené maslo vôbec nie sú vhodné pri bezmliečnej diéte, obsahujú zložky mlieka. Vhodné sú len čisto rastlinné maslá, treba hľadať náhrady. Pri potravinových obmedzeniach sa v kuchyni pracuje komplikovanejšie, ale treba sa prispôsobiť, možno niektoré klasické veci vynechať, pozmeniť a prispôsobiť bezmliečnej diéte. Ale dá sa toho spraviť veľa, treba hľadať a skúšať.
surik
@Bubaya (14.12.2017 13:14)

Toto je presné zloženie margarínu Hera:
Rastlinné oleje a tuky (palmový, repkový, slnečnicový, v rôznych pomeroch), Voda, Sušená srvátka, Jedlá soľ, Emulgátory (slnečnicový lecitín, mono- a diglyceridy mastných kyselín), Arómy masla (obsahujú mlieko), Regulátor kyslosti (kyselina citrónová), Farbivo (karotény), Vitamín (A, D)

Kravské mlieko obsahujú hneď dve zložky a to sušená srvátka a arómy masla (kde je to uvedené aj v zátvorke). Tento margarín v žiadnom prípade nie je vhodný pre alergika na bielkoviny kravského mlieka.
redakcia
Komentáre od @Bubaya boli na základe jej žiadosti vymazané. Vzhľadom na to, že ide o problematiku týkajúcu sa zdravia a pri nepresných informáciách by mohlo dôjsť k prípadnej zdravotnej ujme, sme @Bubaya vyhoveli.
1x surik
haji
Určitě pomohou i vegánské recepty - nepoužívají kravské mléko - tedy živočišnou surovinu. Jen nevím, jestli najdeš právě pařížské rohlíčky. Nahlédni také do raw receptů. Ještě zajdi do prodejny zdravé výživy, mohou ti poskytnout nejen radu, ale třeba i něco nového z tuků či dalších výrobků alternativních k živočišné surovině. Přeji šťastnou ruku!
1x stefik
bubaya
@Redakcia (14.12.2017 15:59)

Ďakujem redakcii. Informácie neboli nepresné, ale týkali sa mojej sestry, ktorá má intoleranciu mliečnej bielkoviny a pšeničnej bielkoviny. Tieto informácie o tom, čo môže ona konzumovať, získala po vyšetrení u terapeuta. Zatiaľ sa takto stravuje bez problémov. Lenže - každý človek je iný, a čo môže jeden, to nemusí druhému robiť dobre. Preto som poprosila redakciu o vymazanie príspevku, keďže neviem, akú intoleranciu a na ktoré bielkoviny má Marekita.
vlcica
Ahoj, ja s alergiou na BKM zijem uz takmer 5 rokov a da sa na to zvyknut...
Namiesto masla pouzivam Alsan Bio aj do pecenia, ten je vyborny. Mlieko najcastejsie ovsene, ryzove alebo aj sojove, ked sa hodi, tak aj kokosove (ale nie z prasku). Kamaratka svojej dcerke pecie namiesto mlieka na vode, mala som takuto tortu a bola famozna :)
V nasej rodine sa do salatu pouzivala okrem majonezy aj kysla smotana, tak tu vynechavam a majonezu zasadne kupujem len po precitani zlozenia. Jogurty som objavila v Kauflande grecke od firmy Yoya.
V kazdom pripade zo zaciatku som travila v obchodoch viac casu, lebo citanie zlozenia trva dlhsie...
Prajem prijemne pripravy a krasne Vianoce :)
marekita
@Surik (14.12.2017 13:59)

a to s tou Herou som fakt nevedela, ja som ju brala ako náhradu masla. Tá srvátka je dosť zradná, lebo človek hľadá mlieko a v tej rýchlosti prehliadne.
haji
@Marekita (15.12.2017 08:34)
Je to trochu odklon od tématu vánočního cukroví bez másla a mléka. Nesnášenlivost mléka a mléčných výrobků je zpravidla hodně zaměřena na kasein. Ale může vadit i ta syrovátka. Určitě mám od narození potíže s trávením kravského mléka a mléčných výrobků, zvláště tvarohu. Nějak se to však ve mně uskládalo a zatím drží. Se syrovátkou mám zkušenost - neblahou. V době kdy začala letět sušená syrovátka jako podpůrný prostředek pri redukci váhy, tak jsem si ji zakoupila a používala ji. No to bylo "dílo", začala jsem mít kožní problémy, celkem úporné a další se přidružilo. Chvíli mi trvalo, než jsem na to přišla, že právě ta vychválená syrovátka mi nesedí a je příčinou dost nepříjemných potíží. Každý jsme jiný - a každý jsme originál. Naštěstí nemusím sledovat to, co musíš ty, milá @Marekita ,i já mám své zkušenosti. Držím pěsti, ať se ti daří najít vždy to, co potřebuješ! Krásné Vánoce!