Varenie

Vianočné pečenie

simona0987654321 - bez fotkysimona0987654321, 19. decembra 2017

Ahojte! :) hľadám tipy na najsuper vianočné koláče, zákusky atd.. viem na internete je toho milión a práve preto si neviem vybrať :/ čo má u vás najväčší úspech? Nieco čo mi vydrží aspoň týždeň;) zatiaľ mám marlenku, eskimo rezy, rafaelo guľky :))))) pekný deň :)

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Stačí pozrieť Linecké sedmoro, ktoré bolo pridané tuším včera a môžeš si vyberať. Tie vydržia všetky a sú výborné.
monty469
Linecke, grilazky, orechove kolieska, kokosove jeze , trubicky tie plnim vanilkovym kremom, juhoslovansky kremes to peciem pred sviatkami. Tento rok viac nic ine nepeciem. Boli roky ked som mala aj 15 druhov, no tento rok som si povedala, ze to musim zredukovat:-) A este makove kolieska s visnovym dzemom a citr.polevou. A dost
1x sara8
sovka62
Jáj, @Monty , toto dobre poznám. Nič iné nepečiem. A na záver ešte makové kolieska, takže predsa niečo.
Presne takto sa rozhodujem ja. 5-6 druhov, tak si sľubujem a nič navyše! A potom mi napadá, že toto moje dieťa má rado toto, tento zať toto, toto vnúča toto, ďalšie vnúča nesmie orechy a tohto roku som sa prepracovala k číslu 12. Väčšina, našťastie, hotová.
babkaancika
Ja a moja rodina si nevieme predstaviť Vianoce bez klasických koláčov, ktoré sa u nás pečú od nepamäti - medovníky, orechové rožteky, zázvorníky .... veď to poznáte všetci. Ale najhlavnejším "koláčom" na našom stole je predsa len vianočný štedrák a neodmysliteľná Calta, bez tej by ani Ježiško neprišiel . Recept na Caltu som tu napísala pred niekoľkými rokmi, keď som sa pokrstila menom Arašidka. Neviem, naozaj neviem, ktorý zákusok, či koláč by bol ten NAJ - asi podľa toho, komu jako huba naróstla :) . Ale pamätám si, a veru nikdy nezabudnem na jeden taký sladký zákusok, ktorý sa volá Opitý Izidor. Bolo to dávno, keď na Vianoce toto upiekla moja svokrička. No, upiekla, pomaličky ho dávala dokopy, dobre ho zalievala rumom, a ten rum stade nie a nie sa vypariť. Keď sme ho chceli jesť, nenašiel sa žiadny spôsob, ako z neho odkrojiť, iba pomaličky vybrať na tanierik :) Ludé moji, to bolo také fajné, ani hrýzť sa to nemuselo a hlavne, po dvoch kúskoch sme dostali takú dobrú náladu, že sme spievali nielen vianočné koledy, ale pesničky ako sú Hasiči,, čo nechali krčmu zhorieť :) Odvtedy som takú dobrotu nikdy nejedla ! :)
radost
@Babkaancika (19.12.2017 15:46)

alias @arasidka..cnelo sa mi tvojom "tvrdom" humore...:-)máš voľný čas-takže si si -asi-splnila najpokornejšiu úlohu..
moja mama ťahá 90tku..nechodí..hlava ešte slúži..
apropó-opitého Izidora robieva moja teta-skromného...je to fajnotka..
=Pokoj ľuďom dobrej vôle..!!=
sovka62
@Babkaancicka , @arasidka naša milá, potešila si ma v tomto predvianočnom čase. Chýbala si mi, veľmi, často so myslela na teba i na tvoju mamičku, mala som pocit, že vás obe poznám a prežívala som s vami radosti i starosti. Vtedy nám ešte fungovali "zážitky", to bolo čítanie! Ony sú tu opäť, ale za ten čs, čo ich nebolo si ľudia od nich odvykli. Tak sa teším, že ťa tu občas "stretnem".
evanaaa
@Babkaancika , alias @Arasidka , predstav si, že ja som ešte pred pár dňami na teba myslela, prečo si tak náhle zmizla z Varechy a nielen teraz, viac ráz za ten čas, čo tu nie si a nie som jediná, komu si chýbala, ako vidíš a len dúfam, že sa tu s tebou budeme znovu stretávať aj s tvojim neodmysliteľným humorným rozprávaním zážitkov. Vitaj znovu...... :-)
monty469
@Sovka62 (19.12.2017 14:58)

Presne tak ako pises. Je pravda, ze kazdy rok pred sviatkami tvrdim "tento rok peciem podstatne menej a myslim to vazne" .Doma sa z toho smeju, lebo vedia ako to zakazdym dopadne. No tento rok sa drzim na uzde a k hore vymenovanym uz nepribudne nic viac. Asi ;-)))))
babkaancika
som sa rozplakala........ako začať ? Bolo to ťažké obdobie... Možno časom rozpoviem v Zážitkoch . Ja som časom zabudla heslo, ale sled udalostí bol taký, že som na varechu nie že zabudla, ale stále som si hovorila , že "zajtra". Iba v krátkosti - maminka zomrela 26.6.2016 vo veku 90. rokov. Striedavo som žila u nej a moji dvaja chlapi gazdovali doma sami, keď vo februári 2015 prišlo k tomu, že manžel dostal doma zástavu srdca a bol sám, presťahovali sme mamu k nám . Manželovi pomohol voperovaný defibrilátor, po niekoľkých jeho zásahoch sa prebral, ale stále bojujeme............... Dosť smutného rozprávania, blížia sa Vianoce a patrí sa rozprávať o krajších veciach. Dievky moje radostné, ďakujem vám, ste ma potešili a berte to ako že som dostala od Vás týmto privítaním predčasný darček pod Stromček. Tak som tu medzi vami, a fakt som rada, že ste tu vydržali a znovu si vás môžem prečítať. Jo , ešte jedna správa - minulý rok ma operovali - baby moje, mám nové koleno - a teraz sa niekedy na jar chystám s druhým, o tom ale potom :) A teraz sa pokúsim napísať recept na MOJU TZV: KRUMPLOVÚ POLÉFKU :)))))) P.S. Maminkina posledná Calta :(


babkaancika
ďakujem, som rada, že som medzi Vami opäť, len jednému nerozumiem, fotečka stála na nohách, prečo si tutok ľahla,tomu já taško budem rozumet :))) Ďakujem vám, že ste to opravili.
sovka62
@Babkaancicka , smutné správy, útechou nech ti je, že si si mamičku dochovala s láskou a prežili ste spolu pekné chvíle. Verím, že medzi nami pookreješ, aj my sme tu ako veľká rodina a ako si zistila, máme ťa radi medzi sebou.
evanaaa
@Babkaancika , veru, život je ťažký, ale treba ho prežiť.....a za tú dobu,čo si tu nebola sa toho iste veľa stalo aj u mnohých Varecháčov, rôzne zmeny, premeny, ale čo už, tak to hádam má byť. Zatiaľ ti, moja milá, prajem príjemné a pokojné prežitie nastávajúcich sviatkov vianočných v kľude, bez stresov a v pohode.
babkaancika
Ja mám už asi v tom jasno , ešte nie sú sviatky, ale to, že som už tretí krát zarábala na medovníky a chlapom sa zdá stále málo, tak viem, že medovníky sú pre našu rodinu tie najlepšie "pečivo" . Mám ich plný päť litrový "kýbel", a to už jednu dávku vyžrali jak mole. Potom som musela schovať orechy, lebo sa do nich obaja pustili jak hrdza... Já vám dám, vy hačapíri jedni, a z čeho budem robiť plnku do štedráka? Že tam mám lieskovcov za poriadny mech, to nieeeee. to je mooooc roboty a hlavne:"ale bapko, šak už si vygruntovala jak sa dalo, sce sa ci zase gruntovat? Šak ty šupy budu šadze..." Tak tie lieskovce zostali zase na regáli v komore... veď aj na nich príde čas... já uš tu moju bandu dobre poznám :)
babkaancika
Tiginko, dlhé roky som sa pokúšala piecť medovníky podľa všelijakých receptov, čo človek - to recept. hľadala som po "celom lese" a nakoniec som najlepší recept našla "na kraji hory". Mala som dobrú svatku Betku, rada varila a piekla najlepšie jablkové pité aké som kedy jedla , ale akosi sa mi jej recept na medovníky nedostal do ruky. Podľa neho pečieme aj s mojou cerenou medovníčky už niekoľko rokov. :)
mitzy
Tak. Ja som vcera piekla linecke. Nedopadli vobec podla mojich predstav, lebo som bola zvyknuta na chut lineckych mojej starej mamy. Takze mi bolo az do placu :) Vecer dosiel drahy manzel, videl plech, vynachvalil ich a polka padla :D takze nakoniec vsetko dobre dopadlo a ja sa tesim na druhy sviatok vianocny ku starej mame a nezabudnem si vypytat ten jej recept. P.s.: dnes podla mna vecer padne i druha polovica plechu lineckych, takze u mna to zachranuju raw rychle dobroty a tak isto dobre skryte marlenka gulicky. Krasne sviatky vsetkym :)
1x haji
mata3636
@Mitzy (22.12.2017 10:25)

mne sa podarilo "dodrbať" cesto na ježe, zabudla som dať orechy. včera som ich obaľovala a cesto bolo suchééé. snáď zmäknú od polevy :-)
aj ja všetkým prajem pohodové posledné dni do sviatkov :-)
babkaancika
@Mitzy (22.12.2017 10:25) tak ja som tento rok konštatovala , keď som piekla oplátky a trubičky, že vôňa vanilky bola akási slabá, musela som pridávať toho voňavého cukru viac, a ešte jedna vec - kúpila som na rinku lúpané orechy, a aj v tých som sa sklamala, tetka trhovníčka asi predávala staré orechy, možno aj trojročné, či kieho oného :( Teraz mi susedka priniesla orechy od druhej trhovníčky, a hneď to inak vonia, aj tie linecké rožteky s orechami, aj medovníčky a zajtra idem robiť štedrák ... tým končím dvojtýždňovú túru pečenia.. Práve mi kysne Calta, a zarábam na druhú, do večera mám o zábavu postarané . No ale poviem vám, akosi ma to zmáha, to váženie, miešanie, pečenie a vyčkávanie, či to bude dobré, alebo...Idem veru het, vraj mi kvasnice išli na prechádzku ... idem to ratovať !


1x mitzy