Vianocne menu

8 komentárov
  • porzellanka, 15. decembra 2010 o 20:51
    Mili Varechaci,
    co keby sme si vymenili napady na zostavenie vianocneho menu? Stedry vecer je asi jasny, tam ide malokto do experimentov, jedia sa tradicne jedla - aj ked aj tu ma kazdy nejake ine tradicne jedla. Dnes sme mali v robote take male posedenie a kolegyne sa ma pytali, aka je u nas tradicia na Vianoce (u nich zvacsa ziadna :-))). Ked som im povedala, ze jeme oblatky s medom a cesnakom, robili ksichty :-). Ale zaujimalo ich to.
    Co teda budete podavat na 1. sviatok vianocny? Pride rodina, deti, rodicia...urcite uz mate naplanovane, tak sa podelte, mozno niekomu pomozete inspiraciou.
    Teda moje menu na Bozie narodenie:
    Mrkvovo-zazvorova kremova polievka, pecena hus plnena gastanmi a jablkami, (to je tradicia tu, ako som si ja nedala vziat kapra s majonezovym salatom na stedry vecer, tak musime mat na 1. sviatok vzdy hus) cervena kapusta. Podavam aj Klose - zemiakove knedle, ale obycajne ich je iba svokra. Nam ostatnym staci hus s kapustou :-).
    Ako dezert urobim pravdepodobne Rote Gruetze (niekto pridal recepr na varechu), co je vlastne ovocne zele. To uz aj tak nikto neje, ale - desert musi byt! :-))
    No a ku kave potom orechovu tortu - do cesta nejde muka, iba orechy a navrch parizska slahacka.
    Uz sa tesim, ze nas bude vela pri stole :-)))


  • havino, 15. decembra 2010 o 23:07
    štedrovečerné menu som tu už popísala, oplátky, makové bobálky, my ich voláme štedráky, krupicova čiže ježišková kaša, kapustnica, kapor šalat, ovocie
    na božie narodenie sa u nás dojedá, návštevy nechodia,oddychuje sa
    na Štefana, druhý sviatok, pečiem husokačku,červenú kapustu, lokše, knedlu, polievku,domáce rezance, koláče sú napečené,pozývame rodinu, sestry s rodinami


  • evanaaa, 16. decembra 2010 o 01:07
    Aj my budeme mať na druhý deň hus, ale aj na tretí, lebo je veľká pre dvoch, škoda, že je zmrazená, bola by som ju tuším prerezala na dve polovice, takto ju len tak ľahko nepojeme. Ale doma, keď som ešte bola s rodičmi a súrodencami, sme na Vianoce mali vždy " sedmoromäsitú " morku, kačka alebo hus by nám bola málo.


  • porzellanka, 16. decembra 2010 o 06:55
    @havino citala som samozrejme Tvoju diskusiu k vianocnemu menu. musela som sa pozriet na net, co je husokacka. Myslela som si, ze je to kacica pecena ako hus (podlievana pivom?) :-))).
    Ja som ale myslela naozaj konkretne menu: co budeme varit na 1. alebo 2. sviatok vianocny. Lebo mnohi este nevedia a mozno by sa radi nechali inspirovat. Mne raz nevedomky pomohla @sovka62 ked popisala menu, ktore podavala, ked mali navstevu... :-).
    @evanaaa aj my sme mavali doma morku, s plnkou, moja mama ju robila naozaj najlepsie na svete :-). ale mame rovnaky problem, sme dvaja a morka neprichadza do uvahy :-(.


  • alexdidi, 16. decembra 2010 o 07:09
    Tak ako na Štedrý večer chce každý menu podľa tradícií, platí to u nás aj na ďalšie vianočné dni : v prvý deň sviatočný je to dobrá silná slepačia polievka s domácimi rezancami a dosť, už sa len dojedá z predchádzajúceho dňa. Na Štefana to bude kačica s jablkami a gaštanovou plnkou, červená kapusta, knedlík, ako dezert Čínska torta.


  • mery8658, 16. decembra 2010 o 18:46
    My na štedry večer klasika- kapustnica s hribami, vypraž. file+zemiakovy šalat /s vajičkami/ makove bobaľky. 1sviatok- mäsovy vyvar s pečenovymi haluškami , bravčove pečene s domácou klobasou +kysla kapusta /zahustena struhanym zemiakom/ knedla. 2 sviatok -rezne so šalatom od štedreho večera. Milé varechačky už mame napečené začíname už aj vyvárať na VARECHE to znamena že Vianoce sú už predo dvermi. Keď už som Vám tak slavnostne navarila tak už Vám aj zaprajem príjemne a pokojné prežitie nakrajších sviatkov v roku užite si ich v kruhu svojých rodín a do Nového Roku vykročte tou spravnou nohou aby sa Vám po celý rok darilo ešte lepšie ako tento rok. PF 2011


  • tetrisss, 16. decembra 2010 o 19:56
    My mame na 1.sviatok vianocny masovu polievku s pecenovymi haluskami, pecenu kacicu a kyslou kapustou plnene zemiakove lokse. Dezertom su vsetky kolace, nerobim zvlastny.


  • porzellanka, 17. decembra 2010 o 09:37
    @tetriss normalne dusenu kapustu schovas do loksi? zaujimavy napad. Ja som si naposledy na slovensku kupila lokse, vyberiem ich z mrazaku k tej husi...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist