Rôzne

Veľkonočné tradície

kecupicek - bez fotkykecupicek, 16. apríla 2019

Páčia sa vám veľkonočné tradície? Baví vás aranžovať veľkonočnú výzdobu? Tešíte sa na posedenie a oblievačku s priateľmi, alebo ste skôr za iné využitie voľného času? Nezabudli ste poslať veľkonočné pozdravy ľuďom, ktorých máte radi?

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
V thajsku je vacsia sranda je 37 a kazdy polieva kazdeho...
mirop
velku noc nemame radi, neslavime, ale predlzeny vikend si uzijeme na zahrade a v prirode
evelynba
Veľká noc je u nás skôr duchovný sviatok než oblievačka a šibačka. Vo Veľký piatok dodržiavame pôst a navštevujeme cintoríny, v pondelok manžel predsa len dodržiava v nevyhnutnej miere zvyky a vyšibe nevestu a vnučky. Sobotu a nedeľu využívame, ak to počasie dovolí, na pobyt v prírode. Tak sme si to zvykli a ja nemám s prípravami žiadny stres, keďže žiadnych šibačov okrem syna nečakám, takže ani nič moc nepripravujem. Pekné a pokojné sviatky prajem všetkým varecháčkam a varecháčom aj samozrejme aj @redakcii.
nephilim
S veľkonočnými tradíciami je to v našej šialenej rodine komplikovanejšie. Nie sme ani veriaci, ani tradične založení. Ani otec, ani brat nechodili po rodine šibať a oblievať. Dlhoročnou tradíciou bolo, že sme neboli na VN pondelok doma. Opekali sme už aj na snehu. Aj v krátkych rukávoch. Ako kedy padla. Teraz sme v ére poznávacích zájazdov. Však okná sa umyjú hocikedy. Už sa nevarí ani údené. Iba tzv. pečka. Sladké nepečieme. Nemá to kto jesť.

VN je o spomienkach.
Brat frajerku nas*al. Oznámil, že jej šibe, ak si myslí, že ju príde vyšibať. Lebo že on je emancipovaný. Nech sa vyšibe sama. Dobre sme ho vychovali.
Bratanec/bratranec (JULSAVBA: oboje správne) bol presvedčený o svojej vtipnosti. Mlátil korbáčom tak silno, až sa plakalo od bolesti. Naskakovali modriny. A potom sis dovliekla domov psa. Vlčiačku. Keď mu vytrhla korbáč a rozžula ho, viac sme ho nevideli. (Toho bratranca.)
Česká spolubývajúca. S rakovinou pľúc a katétrom. Ale mamu mala východniarku. Dedinskí mládenci ten katéter ignorovali. V marci ju hodili do ľadového potoka. Skolabovala. Potom sa už nesmiali.
T.r. som päť dní lozila po podkroví. Po všetkých skriniach. Hľadala som staré vajíčka a ozdoby. Nakoniec som ich našla. Ibaže pri schádzaní zo schodov som zakopla o istú sprostú mačku. No nič. Škrupiny sú vraj dobré do hliny pod priesady. Tak som včera vyfukovala. Nech je čo zdobiť. Dula som do vajec statočne. Až mi jedno doslova explodovalo do ksichtu. Máti: "Si suchár, ale celkom vieš pobaviť." Okuliare budem čistiť asi týždeň. Máti zarábala na biskupský chlebík. Vajíčka z domáceho chovu a just posledné - záprdok. Ten smrad nás takmer zhodil z nôh.

kecupicek
V našej rodine sa tieto tradície dodržiavali kým žili naši rodičia. Teraz sme sa podelili: Ja a manžel do welnes , čiže sme obliati niekoľkokrát denne aj zvonku aj zvnútra. Mladí po kostoloch, vnúčika čaká Prvé sväté prijímanie. Za mladi sme sa oblievali tak prudko, až sme po sviatkoch museli znovu v dome maľovať, lebo farba zo stien stekala jedna radosť. Keď bolo pekne, tak aj hadicou na dvore. Pri vyfukovaní vajec sa pretekáme, kto svoje vajíčka skôr vyfúkne. Je to strašná psina , nasmejeme sa do sýtosti, oprskáme celý stôl, škrupiny sú všade. Kto vyhrá je frajer a nemusí umývať riad celý týždeň. @Nephilim (17.4.2019 09:50)

1x slamca
nephilim
@Kecupicek To s tým neumývaním riadu neprešlo. Máme umývačku. Padol návrh, že kto vyfúkne najviac, vymaľuje kuchyňu. Brat s frájou zdrhli prví. Že kúpiť kvietky do hrantíkov. V OBI majú akcičku. Sis s mačkou zdrhla vzápätí. Že jej opúchajú nohy a musí si ich vyložiť. Kuchynské rybičky zaliezli pod mušle. Že my nič, my muzikanti. Máti zdrhla do záhradky. Že skleníky a pareniská nepočkajú. Ale farbu vraj nájdem v pivnici. Iniciatíve sa medze nekladú. Mám charakternú rodinu. Keby nebolo načim obiť omietku, aj sa do toho pustím. Maľujem vcelku rada. Kedysi bola taká vychytávka number one, kryt na misu pri šľahaní cesta. Nech to nefŕka po stenách. Zháňam ho už tri roky. Ale ani v slávnom Rakúsku som to nenašla.
kecupicek
Mám dojem, že budeme s tvojou mamkou rovnakej krvnej skupiny. Pokiaľ žila moja mamička piekla zákusky ona, ja som jej len asistovala: dones- odnes. Vyhrážala sa mi, myslím v dobrom:
- Počkaj ,až to budeš potrebovať! -Bola perfekcionalistka. Radšej som piekla so svokrou, aj som sa od nej veľa naučila, aj ma to začalo baviť. Mala som ju rada, super svokra!
-Však, keď še to nepodarí, dáme to švini. Zjedlo sa to bleskom.
Manžel sa stále zo mňa smeje, že dokedy budem na ňom robiť pokusy. Boli sme v supermarkete a manžel mi hovorí:- Kúp si nejaký kvietok, keď už máš ten sviatok. Kúpila som- 40 sirôtok, ako by vyzerala v záhone jedna chudera opustená? Mám 13 druhov ružových muškátov, ale 13 je nešťastné číslo, tak som si v pondelok kúpila 6 krásnych tmavočervených. Aby bola zmena. Všetky krásne kvitnú v zimnej záhrade až človeku srdce poskočí od radosti nad tou vôňou a farbou. Dobrá kávička a zákusky ani pre mňa nemusia byť, ale upečiem aspoň 6 druhov, nech je sranda.
denyany
VN neslávime, tradície nedodržiavanie, tradičné jedlá nechystám. Je to tak už pekne dlho a sme takto spokojní. Ak počas VN nepracujeme(čo už, dakto na tú bandu ožranov s korbáčmi/voňavkami robiť musí), ideme do prírody alebo cestujeme, prípadne sa povaľujeme doma.
1x mirop
nephilim
@Kecupicek Mám dojem, že nielen s máti. Nie som záhradová. Skôr bylinková a najmä muškátová. Najkrajšie som mala v Nemecku. Najmenej sa im darilo v Austrálii. V Španielsku ich uživím. Najmä tie citrónové. Len ich musím polievať aspoň 3x denne. Doma mi prisahali, že na ten tzv. starosvetský biely, darček od starej mamy sisinej kamarátky, dajú pozor ako na oko v hlave. Ťažko zimuje. Ťažko sa množí. Som šibnutá. I kvetom dávam mená. Každá orchidea je Marie-Claire. Muškáty sú zásadne Astrid. T.r. som prvýkrát skúsila vypiplať tmavočervené muškáty zo semena. Máti mi tvrdila, že z toho nič nebude. Že skúšala. Z deviatich semienok mi vzišlo osem rastliniek. Držia sa. Považuje to za osobnú urážku.

Sirôtky sú rozbuškou tradičnou. Máti má rada tie veľké. My so sis tie mini. Čiže tradične rozhovor:
Máti: Neznášam prťúchy.
Ja+sis: My zas neznášame tie veľké.
Brat: Aj tak je to burina a vykape to.
Mačka: Mne je to jedno. Ja zožeriem všetko. (Svätá pravda. Najviac jej chutia fialové. Do žltých chodí spávať.)





klukodvody
@Nephilim (17.4.2019 16:37)
Kedysi bola taká vychytávka number one, kryt na misu pri šľahaní cesta. Nech to nefŕka po stenách. Zháňam ho už tri roky. Ale ani v slávnom Rakúsku som to nenašla.
No vidíš a já mám v krabici s kuchařinou asi dvě ale jedna nepoužitá je tam určitě. Škoda že jsi tak daleko. Srdečně zdravíme.

mariamka
@Kecupicek

mne sa teda nepacia, jednak su kratke, pre zeny neprijemne (symbolicky pohar vlaznej vody stale schytam a hned 3x :) , ale aspon prilezitost pre rodiny, priatelov,... sa stretnut. Akurat tie pohladnice posielam, tento rok 5, uz to upada. Vsetkym prajem peknu pohodovu Velku Noc.
mitzy
Ja sa celkom tesim na farbenie vajicok v cibulovej vode s kvetmi
kecupicek
Môj syn sa narodil práve na Veľkonočnú nedeľu, aj u susedov obe deti, tak skôr kvôli nim nachystáme oslavy. Keď som bola malá, tak sme bývali hneď oproti kostolu a príbuzní sa u nás vždy zastavili cestou z kostola. Bola oblievačka aj pohostenie, na ktorom si mamička vždy dala záležať.
Mala som kamarátky, farárove dcéry, tak sme všetky sviatky prežívali spoločne v náboženskom duchu.
kecupicek
Mám podobnú kombináciu kvetov, len žlté sú narcisy a tulipány a v záhrade kríky zlatého dažďa. Udržiavam rodinné tradície a pestujem kvety, ktoré pestovala moja svokra. Sirôtky boli jej najobľúbenejšie. Sadila ich v jeseni a prikryla čečinou. Na jar mala najkrajšiu záhradku. Siali sme zo semena aj šalvie a petúnky. Muškáty nám akosi nevzišli. Keď idem niekde do sveta, tak si vždy odlomím výhonok rastlinky,/ aby ma nikto nevidel, to je podmienka/ a doma ho potom piplem až kým sa neuchytí. Namnožila som si aj šípové ruže, ale dnes ich dostať lacno, tak sa to neoplatí. Mám asi 50 kríkov rôznych farieb, ale najviac sa kochám v zamatových tmavočervených.@Nephilim (18.4.2019 09:53)

nephilim
@Kecupicek Aj máti je taká straka. Ja si nosím zo sveta magnetky. Sis pohľadnice. Brat tenisky. Máti vždy zasyčí, že kryte ma. A ide. Oleandre. Muškáty. Kadejaké trávy. Otec máva počas roka najkrajšie zakvitnutý hrob. Hoci brat podotkol, že brúsne kotúče a tanier kapustnice by iste ocenil viac. Čo už. Milujem frézie. Ale tie sa mi nedaria v žiadnom podnebnom pásme. Som novembrová. Mala som sa narodiť na jar. Narcisy, tulipány, zlatý dážď a dulovec. Konvalinky. Čemerice. Snežienky nám vyžrali myši. Lebo mačka obžiera tulipány a ruže. Keby mala uloviť myš, rozplače sa.

@Mariamka Pohľadnice posielam. Len tie slovenské ma iritujú. Už takmer nenájdeš pohľadnicu bez predtlačeného textu. Väčšinou extra stupídneho. Tak to beriem ako pololist: vlepím na ňu ozdobný listový papier. Napíšem v skratke, čo máme nové. Za ten tip cez oriondomacepotreby.sk ďakujem. Už som to skúšala pred vánočkami. Nevyšlo to. Beriem to športovo. Asi bol predvianočný nátresk. Skúsim ešte raz.

@Klukodvody Milý pane, 4.5. ma čaká milá povinnosť podpisom potvrdiť, že slečna Alžběta si v Jihlavě berie istého pána za svojho zákonitého. Tak aby som Vám cestou nezaklopala na dvere. Že teda ten jeden kryt adoptujem.

1x haji
denyany
@Nephilim (18.4.2019 09:53)

Ja zbožňujem všetky, teraz momentálne mini :-) Tie dekorácie som dostala, nuž som dala na stôl, nech majú sirôtky spoločnosť.
denyany
Ach, už tradične mi neprešla fotka- boli na nej tie mini sirôtky a VN dekorácie- darček od fajn osôbky, ktorá nechápe, že u nás VN jednoducho nie je.
redakcia
@Denyany (18.4.2019 18:30)

Vaša fotografia bola pravdepodobne príliš veľká, preto Vám nešla nahrať. Ak si fotografiu neviete zmenšiť, môžete nám ju poslať na redakcia@varecha.sk my Vám ju radi zmenšíme. Fotky by mali mať veľkosť do 2 MB a formát .jpg
klukodvody
@Nephilim (18.4.2019 17:39)

Tak od Jihlavy jsme necelých 100 km směrem na Rakousko. Klidně Vám ten kryt připravím a na e-mail pošlete Vaší e-mail adresu a dám Vám adresu a klidně můžete zaklepat a kryt adoptovat. Krásný večer přejeme.
2x haji a zolik
haji
@Nephilim (18.4.2019 17:39)
Frézie jsou krásné a nádherně voňavé květy. Sama rostlina je docela škaredá "tráva", úzké, dlouhé a nevzhledné listy do všech stran, výšky, hloubky. Potřebuje dost velký i hluboký květináč, bo jak naroste, má plno kořenů. Úspěch s nimi neměl, rostlina jako dům a pár květů - jindy než potřeboval. K tomu problém se škdůdci, specielně svilušky ji zbožňují. Nějakou dobu se s nimi trápil a pak "šly". Holanďani na ně určitě mají fígle, sadí ve sklenících /do volné půdy?/. A technologie, hnojiva, postřiky na to aby rostly, nerostly, květly... Prostě to umí. Nejen s fréziemi.
Krásné pozdravení a ať se doma všemu a všem daří!
nephilim
@Haji U nás sú škodnou mravce. Zožerú všetko. Skúšala som levanduľu. Mletú škoricu. Korenie. Postreky. Brat navrhol plameňomet. A benzín.

1x haji
kecupicek
Manžel sa smeje, keď mu toto čítam. Baby nepochopili ste, že oblievačka je pre mladé kočky a tie sa až tak trasú a nemôžu sa dočkať nápadníkov. @Mariamka (18.4.2019 13:43)

mariamka
@Kecupicek (20.4.2019 08:46)

Si milá, ďakujem za spomenutie, pozdravujem manžela, ste sa našli. Pozdravujem všetky mladé kočky :)
radost
@Mariamka (20.4.2019 09:15)

ja mám na chalupe mladú kočku-má len 1 rok-tá vodu priam neznáša..
tak neviem..@Mariamka ..
a ja -stará dáma-ak sa mi chce-umyjem sa sama..
pre mňa už sviatky pohroma..
všetci zo sveta sú doma..
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
kecupicek
Neviem prečo to takto berieš. Stále manželovi hovorím, že pre 40 rokmi sme boli mladé a krásne a teraz sme už len krásne. Mladé sú naše vnučky. Sme spolu už skoro 44 rokov v dobrom aj v zlom ako sme si prisahali. Poznáš pesničku: Môj manžel, nepozná neveru, zje obed, zje každú večeru...atď. na neho to platí do bodky. Nevymenila by som ho za všetky poklady sveta! @Mariamka (20.4.2019 09:15)

nephilim
Opäť sa ako hlas zo záhrobia vraciam k tejto téme. Na Veľký piatok dokvitol brat. Aj s príveskom. (Frajerkou.) Zas ma načapala v rifliach a bez make-upu. Zdesila sa. Ja s máti zahlinené až po uši. Makali sme na záhrade. Sis drancovala tretíkrát práčku. Vešala bielizeň. Vraj sa na Veľký piatok nesmie robiť na záhrade. Ani prať. Nebudeme najlepšie švagriné, ale nech jej ku cti slúži úprimnosť. Na moju tradičnú otázku "prečo?" odvetila, že netuší. Ale stará mama ju tak učila. Keďže je tu viac tradične založených: prečo sa nesmie prať a robiť na záhrade?

A @Kecupicek : Mladosť si uchováš v duši. Poznám mnoho -dsaťročných ostarkov. Odkladajú život na neskôr. Až schudnú. Až začnú zarábať. Až splatia hypotéku. Máti si na oslavu dožitia sa dôchodku kúpila fialové tenisky, ruže a koženú bundu. Na jeseň letíme na Island. Plní si sny. Vyzerá lepšie a mladšie než poniektoré -nástky. Vraj je to tým štamprlíkom kvalitnej whisky, čo si občas dopraje. Ja si myslím, že je to nastavením v hlave.

Závidím manželom, ktorým bolo dopriate byť tak dlho spolu. Musí to byť krásny pocit.
kecupicek
Moja teta sa dožila 96 rokov a každé ráno si dala štamperlíček Becherovky na zabitie červíka. Máš celkom pravdu s tým nastavení. Vymýšľame pre vnuka rôzne voloviny, len aby mal šťastné detstvo, až sa nám zdá, že sa niekedy vraciame do detských čias. Pokiaľ je človek mladý duchom ani nezbadá, kedy sa tá zubatá k nemu prikradne. Treba si užiť života, aj mamičke doprajte nech si splní sen, lebo taký let vyžaduje veľkú odvahu.Keď nás už budú voziť na vozíku, zostanú len spomienky a možno aj nie. Môj manžel mal vždy pochopenie pre moje sny a ja pre jeho. Každý deň sa snažíme urobiť tomu druhému radosť, ale aj huncútstvo sa pritrafí. Prajem vám šťastný let.Máme tam známeho, odsťahoval sa tam pred 40 rokmi.
kecupicek
@Nephilim (21.4.2019 16:02)

Čo sa neporadíš s Googlom, aby si ju ohúrila vedomosťami o VN, na nepriateľa treba byť vždy pripravený. Piatok je najväčší sviatok v našej konfesii. Môj svokor ma vždy pri príležitosti JURO skúšal z Biblie. Často sa konštruktívne debatovalo, až nás manžel rozsadil, nalial čistého vína a bol pokoj. Ja mám nevestu katolíčku a v sobotu zahlásila, že Pán je veľký a vidí, že sa nepostíme, vysvetli to dieťaťu. Tak som jej milo pripomenula, že aj ju vidí, nestačí sa postiť len jeden deň. Ja so vnukovi urobila takú dramatizáciu príbehu VN, že aj Kolombo by zíral, ako to dopadlo. Dieťa bolo nadšené, aké sú biblické príbehy dramatické a s radosťou bežalo do kostola pátrať ďalej. My s dedom do vírivky. Každému čo mu patrí.
denyany
Úžasne sa to tu číta. Moja VN tento rok prebieha v Čechách. Včera krásne počasie a výlet na Tetín. Dnes trocha kultúry v Prahe- muzikál.


1x radost
kecupicek
Naši príbuzní z Moravy tiež chodia radšej po pamiatkach a kúpaliskách. A záhrada je pre nich lepší relax než pečenie a varenie. Nezažili tieto ľudové tradície, nemajú čo odovzdávať svojim vnukom, ani na čo spomínať. Idú do hospody a tam sa stretnú so susedmi a podebatujú pri pivku.@Denyany (22.4.2019 12:41)