Varenie

Veľkonočná baba

mliekarka - fotkamliekarka, 18. apríla 2014

V posledný pracovný deň sme my ženy na pracovisku rozbehli vášnivú tému,ako ktorá robí veľkonočnú babu.Naše recepty sa nejak nelíšili,pretože sme všetci z jedného regionu,ale slinky sa nám zbiehali na čerstvo rozvoniavajúcu pochúťku.U nás sa napríklad traduje koľko žemlí,toľko vajec.Dávame do nej varené údené mäso,klobásky a slaninku a touto vodou,v ktorej sa to varilo výdatne popolievame nakrájané žemle.A samozrejme musí tam byť veľa nakrájanej petržlenovej vňate a pažítky. A tak ma napadlo čo zaujímavé pridávate do baby vy,alebo čím sa líši od ostatných Varecháčov.

@zareaguj


Diskusia k téme

siskam
Ja mám recept zo suchárov. Véééľmi, veľmi starý, ale dobrý. 1/2 balíka suchárov, 1/2 kg chudý bôčik, alebo pliecko, 10 dg údené mäso,, 10 žltkov, cibuľa, petržlen. vňať, 20 g droždia, čierne korenie. Mäso uvaríme do polomäkka, pomelieme, necháme vykysnúť kvások, všetko zmiešame, pridáme sneh z bielkov, pečieme vo vymastenom pekáčiku.
hennessy
Pridávam brusnice - najskôr som skúšala susene, teraz mám v mraznicke a za hrst ich pridam do baby, ktorú robím takto: uprazim veeeela narobno pokrajanej slaninky ( vždy pomiesam obyčajnu udenu gazdovsku slaninku a tiez anglicku prerastanu, ktora by sama nepustila dost tuku), potom ku slanine pridam veeeela cibulky a uprazim... Nakrajam na malé kocky 15 rozkov, ktore zalejem horúcim vyvarom z udenych kuracich stehien (10 ks), pridam cca 7 zltkov, uprazenu cibulu so slaninou, polovicu pochutkovej smotany, na drobné kocky pokrajane vykostene uvarene kuracie stehná, pár struckov pretlaceneho cesnaku, petrzlenovu vnat. hrst mrazenych brusnic ( dodaju tomu taky kyselkavy šmrnc, ale len velmi mierny a hlavne to pekne vyzera pri krajani baby) a na záver jemne primiesam sneh z vajecnych bielkov (aby bola baba krásne nadychana)... Ked je uz na plechu, nakrajam na vrch tenke platky slaninky ( ale len pár kúskov, nie celé pokryť). Pociem na 180 cca trištvrte hodiny. Je to jedinecna pochutka, ktora zmizne velmi rýchlo, az mi je ľúto, lebo príprava zaberie dost času:) prajem všetkým, ktori radi dotvárajú tradične recepty Dobrú Chuť


evanaaa
No, ako vidím, nie je baba ako baba, ale ja mám najradšej skôr takú klasickú, nie nejak prekombinovanú.
dandika1
@mliekarka ja som z vychodu aspon u nas sa to nerobi u nas je tradycia,ze na velku noc je neodmyslitelny syrek -hrudka,ktora sa robi z vajec a mlieka ,soli a stipky cukru a jeme to so sunkou a klobaskou ,cvikloua chrenom a ktomu biely nadychany kolac a babovku(nie piskotovu) tu vasu babu jete samostatne,alebo namiesto kolaca -chleba?Pozehnane sviatky...
mliekarka
Ano @dandika1 baba je samostatné jedlo,prirovnala by som to asi k slanému koláču.Prajem krásne Velkonočné sviatky.
mliekarka
Ešte ma v súvislosti z babou napadla jedna vec,ktorú spomína mama....U mojej babky,keď sa baba pripravila nepiekla sa doma,ale chodili s ňou do pekárne.Babka,aby si tú svoju poznala,tak na ňu rozklepla vajíčko,ktoré sa na nej zapieklo.Naša mama to tak nerobí,ale jej sestra ostala verná tradícii,aj keď babu pečie už len doma :-))) Pekné sviatky všetkým.
hubata
S babou je to asi ako s kapustnicou: koľko domácností - toľko druhov báb. Niekde ju pečú, niekde varia v polievke, moje deti si ju žiadali aj počas roka nielen na Veľkú noc, lebo to nebolo mäso. A tak keď som piekla plnené kura vždy som upiekla vedľa aj babu, aby bolo čo dať deťom do ruky na dvor. Rozdiel bol jedine v tom, že na Veľkú noc to bola baba s údeným mäsom a v obyčajný deň s drobkami s pečienkou.....
Čo si však pamätám, tak sa vždy bicyklovali s babou v ruke: či bola Veľká noc alebo obyčajný deň.
babidka
Aj ja som z vychodu ako @dandika a u nas sa baba nepekavala .Az mi raz kamaratka dala recept - ze jej manzel to miluje a sam ju dokaze do soboty vecera celu zjest :-) Videla som ho /teda toho manzela/- je naozaj viac siroky ako vysoky :-) Tak som tu babu skusmo upiekla - ale nikto sa do nej nadsene nechytal .Zjedli kazdy po malom kusku a dost . Vraj je to strasne syte :-)))) Myslim , ze problem bol skor v tom , ze to u nas nema tradiciu a popri zaplave ineho jedla to nebolo az take lakave . Nakoniec som ju viac-menej nasilu casom zjedla sama :-) Bola naozaj dobra , padlo na nu kopu slaninky , klobasky aj sunky a vajec .Odvtedy ziadna " velkonocna baba" :-)
svedka
Dnes robim,osmazim cibulku,pridam slaninku,chorizo,cierne udene-ako moravske maso,nakrajam sendvic,pridam cesnak,mlieko,cierne a farebne korenie,sol,cerstvu perzlenovu vnatku a zltka.Vsetko zmiesam a nakoniec pridam sneh.Mnamka :)
mliekarka
@hubata veru aj u nás sa pečie baba nielen na Velkú noc.Skoro vždy,keď máme pečené kurča tak sa pečie aj baba a taktiež sa líši len tým,že tá "celoročná"je chudobnejšia viac menej čo špajza dá :-) a tiež do nej dávame pečienku.
megdesign
Som ani nevedel, ze sa tomu baba nadava... Poznam zemiakovu babu - placky. Toto, co tu vypisujete vy, davam ako plnku do kurcata, ked peciem.. Ak mi "zbide", ostatnu do srncieho chrbata...

Zemle/pecivo namocene v mlieku /kocky/, pecen kuracia, srdiecka, petrzlenova vnat, korenie, sol, cibulka, koriander, ligurcek, zltky, z bielkov vyslaham sneh a opratne vmiesam.

Nadavame tomu "nadievka" ;)
svedka
Ved to aj je nadievka :) Do baby zasadne treba udene ,klobasku,slaninku ... :)
mliekarka
Nechcem nikoho presviedčať či je to nadievka,plnka,alebo baba to,že niekde sa tomu hovorí baba je proste fakt.Možno je to pre podobnosť s tou Velkonočnou neviem...Rozhodne súhlasím @svedka ,že do Velkonočnej baby patrí údené,klobáska a slanina.
staja
U nás sa tejto "veľkonočnej babe" hovorí pečka - od pečená. Nádievka ako ju spomína @megdesign , dávame veľmi podobnú do pečeného kuraťa alebo sa pečie samostatne na plechu hocikedy počas roka. Pečka sa pečie len na Veľkú noc a u nás ju robíme podobne ako @mliekarka. Dávame do nej dobré údené mäso, trochu údeného bôčika, ktoré sa varia deň vopred, aby bolo mäso už vychladnuté a dobre sa krájalo na malé kocky. Rovnako sa na malé kocky vopred nakrájajú obyčajné 2-3 dni staré žemle (pred Veľkou nocou ich tu u nás vo veľkom pečú všetky pekárne). Žemle sa dobre polejú vlažným vývarom z údeného, dobre sa to premieša, nechá odstáť, pridajú sa žĺtky, veľa petržlenovej vňate, trochu mletého korenia, opatrne soľ a sneh z bielkov. Na jednu malú žemľu - podotýkam, že nie sú vo vnútri prázdne, ale poctivé žemle, ide 1 vajce a cca 100g mäsa aj viac. Je to sviatočné jedlo, podáva sa teplé s chrenom, chrenovou cviklou, kyslou uhorkou alebo samostatne. Chutí aj nastudeno, ponúka sa aj návštevám. Toho roku som robila z 15 žemlí a minula som 2 kg mäsa - niečo sa "vydzobe" pri krájaní. Pečie sa zlata.
staja
Pečie sa do zlata. A u nás sa nikdy do nej nedáva klobása.
mliekarka
@staja ,keď som si prečítala,že u Vás sa Velkonočnej babe hovorí pečka klikla som si na Tvoj profil.Moja mama pochádza z Nového Mesta spomenula som si,že babka to tiež tak volala,takmer som na to zabudla.Vďaka za pripomenutie :-))