Varenie

VARITE V TLAKOVOM HRNCI?

timotejka - fotkatimotejka, 21. novembra 2014

Dobry den zelam..tato tema sa nesie v zmysle moderneho varenia v tlakovom hrnci..tzv.kuchte :-) sice uz teraz v modernejsom vydani..ak mate nejaku skusenost s varenim v tlakovom hrnci,alebo ho bezne pouzivate,prosim podelte sa somnou o vase skusenosti.o nejake chutne recpty z tlakaca :-) alebo napiste,ze aky tlakovy hrniec pouzivate a aky sa vam osvadsil.vsetky rady su na nezaplatenie :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

finczi
Moja sestra tesne po vydaji varila/už dávno to bolo/ plnenú kapustu v kuchte a keďže nemala skúsenosti, plnky skončili aj na plafóne -tak toto mi teraz napadlo - aj sa smejem. Viac hrniec nepoužila. Napísala som to pre pobavenie, pardon, že som neporadila, ale ja tlakový hrniec nepoužívam... Dúfam, že sa nehneváte...
zolik
Pouzivam, nie velmi casto, Ale pouzivam. Mam znacku AMC a som spokojna. Hlavne ked potrebujem rychlo uvarit. Skracuje cas tepelnej upravy o viac ako polovicu. Vyuzivam hlavne na Eintopf.
marikahr
ja pouzivam a velmi casto :-)
hovazie maso vzdy pripravujem len v tlakovom hrnci (okrem hov. polievky); aj bravcove vacsinou; tiez v nom varim napriklad zemiaky na pyre; fazulu vopred namocenu;
ja si bez neho neviem predstavit fungovanie v kuchyni ;-)
timotejka
no krasne ste to napisali :-) za kazdy prispevok dakujem..veru.aj ja som mala na zaciatku strach,,ze mi vsetko vyleti z hrnca ..ale uz teraz v nom varim kazdy den..ten moj ale stale neviem nejako extra dobre obsluhovat..ja mam kuhn rikon duromatic a hore ten piest ktory ma vyjst sam hore mi casto krat sam nevyjde musim mu manualne dopomoct..ale inak vari dobre..velmi mi ulahcuje pracu v kuchyni..ale minule som v nom robila kapustu na karameli..a uplne sa rozvarila :-) i ked bola v hrnci v presne predpisany cas..tak neviem no :-)
nadia56
mam viac velkosti tlakovych hrncov, pouzivam ich casto, najma ked sa ponahlam,varim v nich takmer vsetko, polievky, maso, zemiaky, ryzu, zeleninu, cas pripravy si musis nastavit podla tabuliek a potom podla vlastnej skusenosti, pridavam link na zopar receptov v TH, ja som s takymto varenim velmi spokojna
 diskuse.dama.cz/komunita.php?d=9751...

ale prednost pred TH davam pomalemu hrncu-to je ale uz o inom,
nech sa ti varenie vydari a pekny den ti zelam ☺
1x andy07
marikahr
@timotejka ja si radsej odstavim skor a dam est edovarit ak treba, ale uz sa mi stalo ze som nieco aj presvihla ;-) lebo ja som lajdak na sledovanie casu, vsetko robim od oka ;-)
pokial ide o kapustu napr. ked robim segedinsky tak najskor necham podusit maso tak do polomakka a potom pridam kapustu a dokoncim ale casy ti z hlavy nepoviem ;-) inu kapustu v tlakaci nerobim...
rulik
ja varím často, mám už druhý, ten prvý bol ešte hliníkový, ale ked odišlo tesnenie a už sa nedalo zohnať kúpil som nerezový, dá sa v ňom variť všetko od zeleniny po mäso, nedávno som varil v ňom aj salko na karamel a bol výborný
v počiatkoch býval problém s tými dovážanými z Maďarska, ľudia nedodržovali postup a niekedy im možno niečo uniklo hlavne ked sa ponáhľali ho otvoriť, potravina ešte vrela a oni ho nasilu otvorili, inak to dopadnúť nemohlo,
ja naň nedám dopustiť, tá úspora času...
2010
Nevarim, lebo som este neprisiel na to aku zeleninu by som tam dal, ja nemam rad rozmaganu, a ked kazdu cerstvu mam hotovu max. 5 -10minut.
katka78
Tlakové hrnce sme dostali spolu so sestrou pred pár rokmi od maminky. Setra svoj využíva často, ja skoro vôbec. Ak, tak na rýchlejšie uvarenie strukoviny, ale väčšinou si naňho proste nespomeniem. Moja mamina začala tlakáč používať aj pri varení vývaru a navzdory všetkým pravidlám o pomalom vare ho má vždy krásne číry. Nechápala som, keď som to videla prvýkrát.
kukulienka71
neviem si bez neho predstaviť moje varenie, hlavne, ked sa ponáhľam. Šetrí čas aj peniaze. Chute súvynikajúce, hlavne mäsa, keďže unikne len minimum pary, väčšina chutí ostane v pokrme. Pri príprave mäsa preto veľa korenín ani nepoužívam, viac vynikne samotná chuť mäsa, hlavne hovädzieho. Robila som v ňom často aj ryžu, rizoto s mäsom, eintopfy, aj zeleninu som v ňom parila na mriežke, bola al dente, nie rozvarená. Je to podľa mňa jeden z najlepších pomocníkov v kuchyni, používam Tefal Clipso so sedembodovým bezpečnostným uzáverom, mám ho asi 6 rokov, už potrebujem meniť tesnenie.
mumu
Tlakový hrniec je úžasná vec, najviac ho využívam na varenie mäsovej polievky, je výborná a uvarená za 30 až 40 minút. Dusené mäso a guláš sa nedajú porovnať s varením v obyčajných hrncoch. Mäso je šťavnaté rýchlo urobené . Dnes je na trhu množstvo kvalitných hrncov, len sa netreba báť. Dôkazom je moja švagrina, ktorá si hrniec kúpila a polievka v nedeľu je pre začínajúcu gazdinku hračka.
marcel83
Tlakový hrniec nemám a ani nechcem. Podľa mňa zbytočnosť. Mama má taký ten hliníkový - s rotujúcim pískatkom :), ale zarovno pádom komunizmu ho odložila do skrine a odvtedy nepoužila. Sú modernejšie spôsoby prípravy jedla...
1x zolik
evanaaa
Ja tiež často používam TH, tzv. kuktu, po našom kuchtu......najmä vtedy, ak ide o surovinu dlhšie sa variacu - hovädzie mäso, údené, strukoviny a podobne. Kedysi som v ňom varievala aj vývary, ale už nie, bol pre nás malý, teraz mam na ne väčší hrniec. Ale zemiaky, ryžu, zeleninu či kapustu by som v ňom nevarila, na to veľa času netreba, to si uvarím za chvíľu. V TH treba ustriehnuť čas, keď začne vypúšťať paru, čiže vrieť, vtedy treba plameň znížiť na minimum a vypnúť o niečo skôr, ono sa ešte chvíľu varí aj pri vypnutom plameni. Ja mám ešte tie "predpotopné" hliníkové maďarské tuším, ale mám aj nový už asi 3-4 roky a ešte som ho nepoužila aj keď si poviem, že už, už v ňom budem variť, jednoducho mám obavy, je modernejší, iný a neviem ako s ním zaobchádzať. @timotejka , tuším aj na tom je ten piest a ešte červené znamienko, budem musieť znovu preštudovať.
zolik
@marcel83 toto bolo usmevne. Tvoja Mama sa pekne vyporiadala s padom komunizmu :-)
sovka62
Pridám konkrétny recept:
hovädzie mäso (najlepšie roštenku) pokrájaj na plátky, mierne vyklep, osoľ, okoreň mletým čiernym korení. Priamo v tlakovom hrnci rozpusti masť. Ak chceš mať šťavu trochu zahustenú, posyp roštenku hladkou múkou, ak má ostať číra, múku vynechaj. Roštenky postupne opeč na horúcej masti, opečené vráť do hrnca (môžeš pridať cesnak, ak vám chutí), podlej vriacou vodou, hrniec zavri. Keď začne fučať, počkaj 20 minút, potom vypni, ale neotváraj, mäso ešte dôjde.
K tým so zahustenou šťavou sa hodí, ryža, tarhoňa, varené zemiaky. K tým druhým môžeš podávať opečené zemiaky, ak ich chceš mať slávnostnejšie, na každú roštenku môžeš položiť volské oko, posypať cibuľkou nakrájanou na krúžky, pretrasenou s múkou a opraženou. Ak pridáš pestrú zeleninu, máš parádny obed či večeru a najedia sa aj oči.
V kuchte môžeš robiť skoro všetko (ja v nej nevarievam guláše, nepáči sa mi šťava a zeleninu v nej nedusím).
smejkad
ja mam obycajny s druhym vrchnakom obycajnym, robievam tam vsetko, co by inak trvalo dlho ( 30 minut a viac ) a ked mam napr. maso makke, dokoncim v nom ostatne ukony podla receptu uz pri normalnej pokrievke, som rada, ze ho mam :-)
havino
mám tri veľkosti, tiež ti dám príklad, varím v ňom len mäso, napríklad, idem variť segedín, základ mäsa s koreninami na segedín uvarím v kuchte cca 15 min, bravčové, otvorím a dováram už ako v hrnci bez uzavretia kuchty, hovädzinu si inak ani neviem predstaviť, zaručene za krátky čas uvarená, bez straty ochutenej šťavy,nie je potrebné dolievať vodu,šťavy mám v kuchte tolko, kolko chcem, ak pridávam zeleninu, už varím zas bez zavretia
fialka49
Ani ja nedám dopustiť na tlakový hrniec. Začínala som tiež tým "predpotopným hliníkovým maďarským", teraz mám Tefal Clipso so sedembodovým bezpečnostným uzáverom.
Je to super pomôcka po každej stránke - šetrenie času, energie každého druhu, zachovania vitamínov. Treba si iba zvyknúť, potom sa ani zelenina sa "nerozmága", ako je uvedené niekde hore vyššie.
tiginko
údené, fazuľu, sóju, cícer a obrátené rezne z hovädziny v horčici s paradajkovým pretlakom. A napr. morčacie stehno na zelenine (nepravá sviečková). Tiež mám asi rok Tefal Clipso - na tom je super, že si nastavím čas a ozve sa mi zvukové znamenie, že už stačilo...
mojack
... ani ja nedam dopustiť na tlakový hrniec. Zemiaky za pár minút a s minimum vody.
scharlott
Pekný neskorý večer,
tiež som používala voľakedy hliníkovu kuchtu, ktorá prskala, syčala až strach a hrôza :), dvíhala som varechou ten neposlušný ventil. Potom som kuchtu veľa rokov nepoužívala. Až teraz pár mesiacov mám novú Zepterku je ešte v zábehu, ale vyzerá, že bude fajn slúžiť. Okrem toho začínam sa učiť variť v hrci s ventilom a páči sa mi to.
denyany
TH používam často.na mäso, fazuľu, zemiaky. Ušetrí kopu času. Mám krásny TH, asi päť-šesťročný,zn.Rosenbach. Som s ním veľmi spokojná.A zemiaky v ňom pripravujem len jedným spôsobom, ostatné varím klasicky. Tu je- používam malé zemiaky vcelku neošúpané/ak nemám, tak aj väčšie prekrojené/. Na 1 lyžici oleja 3-4minúty premiešavam dobre umyté zemiaky. Potom osolím, pridám drvenú rascu, dobre premiešam a zavriem. Keď začne unikať para, nechám 2-3 minúty a vypnem. Neotváram, nechám dôjsť. Zemiaky majú výbornú chuť. Nepresoliť! V zime, keď už zemiaky nemajú toľko vlhkosti, pridám aj za 3 lyžice vody.
elalea
.....kúrnik šopa,;)ked uz tak vychvalujete tie pretlakove hrnce,chcem sa opytat:a o kolko to skrati varenie?napr.ja varim madarsky gulasik z hov.predneho aj cca 3 hodinky;-).
a v TH by ste to kolko varili,hm?;-).diky
tiginko
@elalea mäso by som dusila asi 45min, potom treba otvoriť a vyskúšať, či už je mäkké, závisí od druhu mäsa. Ale môj názor je, že tak ako mäsová polievka, tak aj guláše, by sa mali variť/dusiť pomaly a dlho, nepoužívala by som na ne tlakový hrniec. Moja mama si síce prípravu aj týchto jedál niekedy skracovala, ale podľa mojich skúseností sú chutnejšie, keď sa pripravujú pomaly a dlhšie. V podstate tlakáč treba použiť vtedy, keď chceš, aby niečo rýchlejšie zmäklo. Ale ak niečo získava dlhším varením aj chuť, tak potom určite nepoužiť tento spôsob prípravy. Chce to cit a skúsenosti
tatranocka
@elalea darí sa mi kúpiť krásne mladé mäso (Írsko) a kližku som dusila 25min. Ja ho opečiem rovno v tlakáči,len po pridaní vody skontrolujem,či na dne nie je pripečené a vareškou ho uvoľním od dna.Zavriem a od natlakovania 25min. a znížim plameň.Ale to už každý podľa typu hrnca.
altyn
Na dno TH daj parak; (to je ta vec na naparovanie knedle alebp parenych buchiet) a nalej vodu tak; tak pol cm pod.. Na parak daj umyte zemiaky v supke. Ked zacne hrniec piskat tak vypni sporak; nechaj "dofucat" a ak su zemiaky makke vyber ich. A uvydis ten rozdiel vo vode varenych a v pare varenych! Estw aj cistenie je jednoduchsie!
P. S.: zemiaky sa snaz vyberat rovnakej velkosti; no ak sa to neda; vyber z TH tie mensie a velke dorob rovnakym sposobom. PARADA v tom varit!!!:-)))
altyn
Sory za hrubky; pokrocila doba po sichte a este aj velke prsty...:-))) Uvidis - samozrejme makko...:-)))
micanela
tlakovy hrniec som nikdy nevyskusala - kupili sme svagrovcom na vianoce /na ich zelanie/ a uz rok trci v skrini a pouzili ho asi dvakrat
jozka2
Aj ja som varila niekedy v papinaku.Mala som velky na polievku a maly na masa.praktizovala som tak,ze ked zacal piskat vypla som sporak a nechala 15 min.potom som znovu zapla a znovu doviedla do varu,potom som ochutnala popripade pridala este zeleninu,dochutila,atd. a podla potreby este zapla.Bolo to velmi rychlo hotove.Teraz uzivam hrniec s pomalym varenim a som s nim nesmierne spokojna,no manzel ma nahovara nech kupim papinak.Jemu to pomale varenie ide na nervy.Asi sa necham nahovorit,navnadili ste ma,lenze varit pre dvoch v papinaku asi sa nevyplati.
lidia3
Neviem si predstaviť ,že by som varila bez kuchty varim v tom všetko je to veľmi dobry pomocnik .Mam aj clipso a aj kuchty z zepteru.
lubavas658
tiež varím v tlakáči roky rokúce, skráti dobu varenia minimálne o dve tretiny,čo je dobré hlavne pri tvrdšom mäsea strukovinách. Mám 8litrový, odporúčam kúpiť väčší,lebo tam môžeš uvariť aj menej, ale ked chceš uvariť viac, malý tlakáč sa neoplatí, treba viac velkostí potom.
1x malusa
kimlo
Tiez mam tefal clipso ale gulas by som v ňom nikdy nevaril... S gulášom sa treba pohrať... :-)
elza
Pouzivam tk sto rokov, uz som ich vymenila za novsie, je to uzasné varenie, časove aj chutove. Nevarím vývary v tk, inak masá, strukoviny, ryzu /ked potrebujem urýchlit prípravu/, naposledy som robila aj tarhonu a bola výborná. Bez toho, aby som presviedcala moje dospelé deti, o výhodách, obidve pouzivajú tk v svojej domácnosti. Iba odkukali z domu.
soniatko
Ja uz si bez tlakaca zivot neviem rpedstavit robim v nom vsetko... zemiaky maso strukoviny svieckovu no proste stale v obehu... a za seba mozem odporucit tefal clipso mam 8l aj 4,5l hrniec aj parak a v nom robim buchty aj knedlu....
2010
Co ma prekvapilo keby bola takato diskusia o mikrovlnkach tak by bolo 90% komentarov negativnych... pritom varenie pod tlakom je tak isto podobny - novy neprirodzeny sposob varenia -:)
2010
@tatranocka , 100 rokov to je len vcera v ramci genetiky, 1000 rokov sa udilo a pouzivala rychlosol a zistili ze je to skodlive?
tinca
ja mám výborný tlakový hrniec, ktorý má voľby na prepínanie a košíček na parenie zeleniny, takže si len vyberiem príslušnú voľbu, či zelenina alebo mäso. Som s ním veľmi spokojná,vyrobené vo Francúzsku.
2010
@kukulienka71 donedavna 80% slovenskych domacnosti malo pomaly hrniec ??? a jedlo z neho je neporovnatelne lepsie ako z tlakaca, a ja neporovnavam tlakac s mikrovlnkou len hovorim ze je to novy - iny druh varenia ako sa tradicne varilo na slovensku. ( 6 hodin robene hovadzie )


kukulienka71
@2010 , hlavnou prioritou tlakového hrnca je nezanedbateľná úspora času a tým aj energie. Pre mňa je tiež nezanedbateľná chuť jedla, tým, že tlakový hrniec je hermeticky uzavretý, zachová sa neporovnateľne viac chuti surovín v ňom pripravovaných. Tu sa jedná o zrýchlenie varu, pekne je to vysvetlené v linku, čo pridala @tatrano čka. Pomalý hrniec je úplný opak, varí sa v ňom hodiny, možno cez noc. Ja neviem porovnať úsporu energie tu a tam, možno niekde sú nejaké tabuľky, ale časovo je to evidentné. Neviem o tom, že by pomalý hrniec malo 80% slovenských domácností, u nás je to pár ročná novinka. Pomalé varenie, dusenie je úžasná vec, ale nepovedala by som, že z tlakáča mi chutí menej. To je vec názoru. Inak, ty si načal tému mikrovlniek tu v tejto diskusii, mikrovlny fungujú na úplne inom základe, ako je varenie či pod tlakom, či bez. Pomalý hrniec by som nenechala bez dozoru doma zapnutý. Teda najväčší rozdiel vidím v časovej úspore, v tlakáči navarím za pol hodiny a chutne a môžem ísť kam chcem;-)
2010
@ kukulienka71 , aspon u nas ked isla babka rano na pole tak dala na kraj sporhela daco varit... a ked sa vratili z pola tak to bolo uvarene. Presne tak funguje pomaly hrniec na nizkej teplote bez tlaku bez kontroly. Skoro rano alebo vecer das vsetko do hrnca @ micanela- a vykasles sa na to... a ked pridu deti skor zo skoly alebo muz, maju teple jedlo.Tu kde zijem zeny sa z roboty pred siestou nedostanu domov.
marcel83
@kukulienka "Pre mňa je tiež nezanedbateľná chuť jedla, tým, že tlakový hrniec je hermeticky uzavretý, zachová sa neporovnateľne viac chuti surovín v ňom pripravovaných."

- na klasický hrniec sa dá dať pokrievka /škridla/ - A dokonca guláš robený v kotlíku, bez pokrievky, je chutnejší, ako v tých tlakáčoch.... Chute sa ti "nevyparia" - neuniknú. Práve odparovaním vody /redukovaním/ vyniknú /viď. Demiglás a pod./ Takže nesúhlasím ;)

"Pomalé varenie" existuje xy rokov /tak, ako píše @2010 /. Akurát tomu dnes dali nový šat a je to na elektrinu. Nič prevratné.
kukulienka71
@2010 ten pomalý hrniec si myslel kvázi na tie babičkovské pomalé varenie na sporáku:-) pochopila som. No, ked tam máš dosť tekutiny, môžeš ísť aj na pole na pol dňa:-) moja babka postavila jedlo ráno na sporák, zbehla k susede, to zbehnutie sa natiahlo a dedko nie raz vyšmaril prihorený hrniec na dvor:-))
@marcel83 , ja som mala tušáka, že ty sa ozveš, neuveríš:-) Keďže ty nevaríš v tlakovom, jasne, že si ťa nezískal. Ono tu už odznelo, že vývary a guláše je lepšie variť pomaličky, súhlasím. Ale je kopa iných jedál, kde tlakáč urobí výbornú službu, nečítal si tu tie pochvalné komentáre od množstva gazdiniek?
pacinka
Ja mám tlakový hrniec len pol roka. Kúpila som si ho hlavne na dusenie hovädzieho mäsa. Ušetrí čas a chuť je presne ako od mojej maminy. Tá má tlakový hrniec odkedy vnímam, že varila :-)
nadia56
@kukulienka71 , len na okraj, toto sa ti pri pomalom hrnci nemoze stat - dedko nie raz vyšmaril prihorený hrniec na dvor - lebo hrniec ma casovac, ktory automaticky vypne varenie,
nalozim hrniec surovinami, nalozenie mi zaberie ani je 20 min.nastavim cas varenia, cakat nemusim, zvukovy signal ma upozorni, ze je hotovo a ked nie sme doma, hrniec udrziava uvarene jedlo teple, len si tento sposob varenia treba vyskusat, ja pomaly hrniec pouzivam prave preto, ze nemam cas na varenie, myslim, ze na tuto temu tu uz bola diskusia☺ pekny den vsetkym zelam
honestka
Je par veci bez ktorych by sa dnesna kuchyna nemala nachadzat a ked sa zariaduje zohladnit prave tie "ine".
Bez pomaleho hrnca a kuchty si dnesne mlade zienky - tie ktore ozaj TU doma varia nevedia ani predstavit stihnut veceru.
Nasa domacnost tiez takto funguje a casu na varenie dnes uz mam dostatok. Jednoducho chut jedla varenim z tychto speci hrncov sa ozaj potom da dosiahnut iba technikou nasich babiciek, ked varili hodiny na kraji sporaka.
Aj preto je snad kvalitny taliansky spagetovy sauce nikdy nie chutove taky dobry ako ked sa vari tou starou pomalou metodou.
Zboznujem vsetky dobre a kvalitne veci v kuchyni, ktore pracu ulahcuju.
kukulienka71
@nadia56 , veď ja viem:-)) pred časom som už pozerala aj u nás dostupné pomalé hrnce, aby som bola "in", technika napreduje, treba si uľahčiť, čo sa dá. Ja som zarytý odporca noviniek, bránim si staré, osvedčené metódy a potom, keď ma zlomia, si nadávam, prečo som to nemala už skôr?:-)
timotejka
hm rozne nazory :-) aj ja som povedala,ze nidy tlakov hrniec nechcem,lebo ved naco..ale ked mi ho muz kupil tak som nechapala..tak rychlo vsetko uvarene.a hlavne naozaj tie chute..vsetko zostane uchovane v surovinach..vone aj chute..perfektna vec.ja hrnce uz ani nepouzivam..vsetko varim v tlakovom..je to velka pomoc.a hlavne usetri energie..tak som zvedava ako dlho mi ten moj vydrzi. ja mam KUHN rikon duromatic,,mal by byz kvalitny .ale ked s na nom denne varii tak neviem :-)