Varenie

Varenie s vínom

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 22. septembra 2014

Pod receptom od @pusty na krkovičku so zeleninou a bielym kláštorným cuvéé sa rozprúdila debata na tému použitia vhodného vína v recepte, pri varení ako takom a pri podávaní jedál. Budem rada, ak sa so svojimi skúsenosťami a pripomnienkami z varenia s vínom podelíte.
Víno je totiž súčasťou mnohých receptov aj tu na vareche, môžeme si navzájom poradiť, vymeniť skúsenosti a dozvedieť sa aj, ktoré víno sa hodí ku ktorému pokrmu, aké vína preferujete a aké sú súčasné trendy.
K poznámke od @marcel83 som našla článok o tom, že zakrúcací uzáver na fľaši vína nie je známkou nižšej kvality, ale najnovším trendom, ktorý preniká aj k nám zo sveta.  www.vino-nitra.sk/o-vine/vino-a-skrutkovacie-uzavery-38/....
Hľadala som na Vareche články na podobnú tému, našla som rozhovor so someliérom p. Vyšváderom, veľa toho nie je, možno ma niekto nasmeruje, keď tu bola podobná téma. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

jozka2
Nemozem sa k tomu vyjadrit,pouzivam vina ktore su urcene na varenie,ale jedno viem urcite,ze nase slovenske vina sa vyrovnaju svetovym znackam na pitie,uprednostnujem suche vina.Na varenie pouzivam znacku Pompeian-White Cooking vine-Highest Quality,a tej istej kvality Marsala ci Chardonay s obs.alkoholu 12-14 %,kazde podla receptu.kde ake sa vyzaduje.Nie je to podradne vino,pravdepodobne upravene s mensim obsahom alkoholu k vareniu,no ale niekedy ak varim a si pri tom dam pohar vina tak tam supnem troche z toho co pijem.
kukulienka71
@jozka2 , :-), som rada, že si sa podelila so svojou skúsenosťou, myslím, že to je tá správna zlatá stredná cesta, na varenie použiť menej drahé, ale nie podradné víno a k podávaniu jedla rovnaký druh, len vyššej kategórie. Sú jedlá, ktoré si vyžadujú v recepte veľa vína a tam je akoby podmienkou použitie veľmi kvalitného vína, tak je to napr. pri kohúte na víne. Francúzska kuchyňa je známa používaním kvalitných surovín, tak sa netreba čudovať. Pre každodenné, či skôr menej slávnostné varenie zastávam názor, že do jedla patrí víno, ktoré by sme aj vypili, teda žiadne pri ceste predávané domáce v plastových fľašiach!
Víno dodá jedlu výbornú chuť, nedám dopustiť na pravé talianske risotto, alebo na skvelé omáčky,napr. cibuľovú od @yogiceka , taniere sme po nej vylízali:-) pomalé, viachodinové dusenie mäsa s použitím vína(niekedy až 1l) vytvára tiež chuť pre labužníkov...
Samozrejme, je aj vecou peňazí, kto si čo môže dovoliť, výber je obrovský, len treba dbať na to, aby víno vhodne doplnilo jedlo, lepšie je pridať ho hneď na začiatku varenia, alkohol z neho vyprchá priamo úmerne času, za ktorý sa jedlo pripraví. Na konci varenia sa víno neodporúča pridávať, veľmi ovplyvní výslednú chuť, hlavne obsahom cukru a kyselín.
Žijem v oblasti, kde sa pestovaniu vína veľmi darí, sú tu na juhu výborné podmienky, na svahoch okolo mesta sa urodia vynikajúce odrody. My sami vinohrad z nedostatku času na jeho obrábanie nemáme, ale kupujeme víno od tunajších naslovovzatých odborníkov - vinárov s mnohými oceneniami. A čo je nám na nich sympatické, pri ochutnávke v ich malebných pivniciach vedia rozprávať o víne veľmi presvedčivo, fundovane a s láskou:-) Mojím favoritom je Chardonnay a Rizling rýnsky, z červených Pinot noir a Dornfelder.
@marcel83 , ďakujem za pridanie linkov, cením si;-)
evusik
niečo pre tých, ktorí varia s alkoholom a zaujíma ich či to môžu jesť aj deti alebo šoféri:
štúdie hovoria toto:
Keď pridáte do vriacej omáčky alkohol, premiešate a odstavíte z tepla, tak v pokrme zostáva 85% alkoholu z pôvodného množstva. Čím dlhšie varíte tým sa alkohol odparuje. Pri varení alebo pečení 15min. zostáva 40%, pri hodine to je už len 25% a pri 2 a pol hodine to už je len symbolických 5%. A pokiaľ varíme s vínom, ktoré má obvykle okolo 12-14 percent, tak zostatková hodnota alkoholu už nie je problém pre väčšinu ľudí.
marcel83
Inak, už ôsmy rok chodím do Hlohovca /mesto pri Trnave/ na "Fraštacké putovanie za vínom". Je príjemné nakuknúť do rôznych vínnych pivníc.



2010
Ja sa nepozeram do zadu beznalepkovej flase ale ste ma inspirovali tak toto Vinho Regional 2010 so srobovacou zatkou co mam pred sebou a ze ho nalejem do Osso bucco je zmeska- Arinto, Pernao Pires, Vital, Rabo de Ovelha, absolutne nic mi to nehovori ale kdo namiesal toto cuco spravil velmi dobru robotu a je ho skoda na varenie , idem kupit dalsie :-)
pusta
@kukulienka71 , veľmi pekná a užitočná diskusia :-)
blahoželám ti!
spomínam si, ked som za mlada robila splav dole Hronom až k Dunaju, tak sme v povodí Hrona navštívili veľa malých súkromných pivničiek, tesaných ručne priamo do skaly, atmosféra u týchto vinárov a ich znalosti o víne boli neopakovateľné a neskutočné, podobné skúsenosti mám aj s vinármi zo súkromných pivníc na južnom Slovensku :-)
1x pusta
pusta
@kukulienka71 , ešte som chcela dodať, že na svadbu som mala zo Slovenských vinárskych závodov v Bratislave za zamestnaneckú cenu 200 litrov ľahkej zmesky kvalitného bieleho vína, ktorá bola nesmierne lahodná a rýchlo sa míňala, pre nás doma som odložila 10 litrov, aj po tej malej rezerve sa len tak zaprášilo :-)))
1x pusta
kukulienka71
@2010 , :-D, na zdravie! @pusta , ďakujem, verím, že táto diskusia aj ostane plodnou a poučnou... mám dojem, že si bola v Chľabe, tam sú tie do skaly vytesané pivničky, veľmi malebné. Mne sa veľmi páči, že ľudia sa tu zobúdzajú, navracajú kvalitu do výroby vína, ve´d máme úrodné oblasti, ktoré by bolo škoda zanedbať. Nastáva boom vinárov, skupujú pôdu, sadia sadenice odrodového viniča, nám ne´daleký "Hegyfarok"(chvost hory) patrí medzi oblasti s najlepšou klímou na pestovanie viniča v Európe, má tu sídlo aj kaštieľ Belá s vinárstvom, kde bola nedávno aristokratická svadba s účasťou európskej panovníckej smotánky, princa Herryho som tuším aj videla v aute:-)
@marcel83 , ak chodíš na Varechu už nejaký čas, iste ti neušlo, že tvoj menovník(Marcel-@megdesign ) z Merašíc, 31 rokov), prenasledoval @pustu dlhší čas, kým nedostal ban...asi je presvedčená o tom, že si to ty v ďalšom "prezlečení"...to len na vysvetlenie. Prosím vás, ukľudnite sa, netreba nikomu nič dokazovať, aj tak sa to tu nedá, len si dajte pokoj. Ďakujem za porozumenie.
marcel83
Inak, aby sme boli v téme, dnes som u nás vo vinotéke kúpil Grand Callia 2010. Zatiaľ sa len chladí. Má s týmto vínom niekto skúsenosť?
pusta
@kecemis - Milý Mirko, veľmi dobre to vieš. :-)
správna teplota červeného vína má byť pri podávaní +16 stupňov C.
biele vína od +8 do +12 stupňov C, niektoré aj menej. podávajú sa vychladené na túto teplotu.
šumivé vína sa podávajú vychladené na +6 až +8 stupňov a pri mrazených dezertoch majú byť vychladené až na +4 stupne C.
na ich teplote sa podieľa ešte celý rad dalších faktorov.
1x pusta
marcel83
kecemis áno, červené prírodné víno by malo mať 18°C pri podávaní. Nakoľko v dome máme skoro 22°C, dal som ho na požadovaných 18°C schladiť do pivnice. Tam je teraz tých 16°C-18°C.
marcel83
Dokonca teraz som sa dočítal, že archívne červené vína /to moje nieje, to je mladé/ sa podávajú až pri 22°C.

"Uvedené teploty pri podávaní rôznych druhov vín sú všeobecné a určité kolísanie teploty závisí od ročníka vína, odrody a chemického zloženia. Napríklad mladšie červené vína sa podávajú pri teplote 17 až 18 °C. Pre staré, vyzreté vína je vhodná vyššia teplota ako 20 °C, často až 22 °C."
kecemis
@meg o teplote viem ale ak mi niekto povie vychladit moja predstavabola ina. Ale to je vec interpretacie. Z tvojich komentarov som myslel, ze ty zmesku nepijes. 40% Syrah, 20%Tannat, 20%Malbec, 20%Merlot
marcel83
Teraz som v pomykove.Ten comment mal byť venovaný mne, ale podľa oslovenia nie.

Tak či onak, ja som nikde nepísal, že zmes vín nepijem. Sám pán premiér Róbert Fico bol otvárať jeden podnik a daroval investorom ako dar aj víno v drevenej kazete. Žiaľ, nepamätám si názov. Viem len, že malo chutiť po černiciach, na vignete malo rok 1970 a malo voskovú pečať. Viem však, že chutilo otrasne a bola to zmes vín - Cuvée.

Po degustácii Grand Callia ročník 2010 môžem zodpovedne prehlásiť, že som miešancom krivdil. Je lepšie ako premiérovo.
kecemis
Ospravedlnujem sa za meno, ale silno mi to pripominalo urcitu osobu. Ak mas rad cervene vino, mozem ti odporucat tiez cervene z oblasti Rhone kde maju bohatu historiu s pestovanim hrozna a vyrobou vina. Nechcem nikoho presviedsat pretoze kazdy mame svoju chut. Ked pridem na Slovensko zvycajne si kupujem Frankovku modru alebo skalicky rubin.
pusta
@kecemis - Milý Mirko, písala som, že na teplote vína sa podieľa další rad faktorov, okrem iného aj to, či ide o mladé alebo staré vína, tiež či sa jedná o ľahké alebo ťažké telnaté víno a iné okolnosti.
pripájam prehľadnú tabuľku s číslami :

Šumivé vína 4 – 6 °C
Mladé biele víno 7 – 9 °C
Likérové víno 6 – 8 °C
Biele víno 8 – 10 °C
Ružové víno 9 – 11 °C
Vyzretejšie (Veľké) červené víno 16 – 18 °C
Červené víno 13 – 15 °C
tabuľka je od someliérov a sú tam malé odchýlky, ktoré sú určované okolnosťami pri podávaní rôzneho vína.
u nás doma sú v obľube Rizling vlašský, staršie ročníky Szürkebarát /šedivý mních/, francúzske a moravské vína.
marcel83
Odrodu šedivý mních nepoznám. Len Rulandské šedé. Asi lokálny ugrofínsky názov.
pusta
Slovenský obchodný názov je správne Rizling vlašský :-)
v slovenčine je správne s "i"
český názov je Ryzlink vlašský :-)
pusta
Vážený pane, viete málo o Rulandskom šedom :-))))
 cs.wikipedia.org/wiki/Rulandsk%C3%A9_%C5%A1ed%C3%A9...

píše sa tu aj o Szürkebarát, odkedy a kde sa pestuje v okolí Balatonu, neide o nič "ugrofínske" DDDDD
pestuje sa už veľmi dávno aj v iných krajinách, pôvod je pravdepodobne v Burgundsku.
Szürkebarát je z odrody príbuznej pinot blanc /menej/ a pinot noir/viac/, pestované v Maďarsku, známe už v 13. storočí z Burgundska, kam sa táto odroda dostala do Švajčiarska a Madarska, do Nemecka až v 16. storočí. Dnes sa už pestuje aj v Kanade, na Novom Zélande, v južnej Afrike, v Austrálii a v USA.
Napr. Badacsonyi Szürkebarát
kvalitné suché víno, biele zo severnej časti Balatonu. Badacsony je jednou z najstarších a najznámejších historických vinárskych oblastí Maďarska. Rozprestiera sa na južných slnečných svahoch vulkanických kopcov, lemujúcich severozápadný breh Balatonu. Pozostáva z častí Badacsony, Hora Sv. Juraja (Szent György hegy), Hora Szigliget, Hora Ábrahám, Gulács, Csobánc a Tóthegyes. Vďaka jedinečnému zloženiu pôdy a vynikajúcej mikroklíme sa stali svetoznáme miestne biele odrody vynikajúcej kvality.
ak chcete niekoho pérovať, najprv si to poriadne naštudujte :-)
dakujem.

marcel83
Môže byť. Ospravedlnujem sa. My máme v pivničke víno s takouto vignetou:





Ale je pravda, že dosť často biele víno, hlavne Rizling, nám prinesie rodina s otcovej strany - Český Těšín.

Veď píšem, že je to ugrofínsky = Maďarský názov.
kukulienka71
Vymazala som všetky komentáre nesúvisiace s nahodenou témou, keďže to je umožnené. Ďakujem za pochopenie a dúfam, že už tak nebudem musieť urobiť. Pekný deň!
kukulienka71
Keby sa dalo, vymazala by som aj marcelovu poznámku o tom jazyku, ale ke´dže je súčasťou komentu o víne, tak ju tam nechám, neznamená, že sa teraz začnete hádať o jazykoch... mám to napísať ugrofínsky, alebo ako, aby ste ma pochopili, že tu nebudem dávať priestor pre ďalšie hádky?...
2010
No taka zuriva debata sa tu rozprudila tak ja len podkusim, podla mna vino je v tradicnej slovenskej kuchyni tak cudzia ingrediencia ako bambusove vyhonky. Ja osobne nepoznam ani jeden ! tradicny slovensky recept s vinom. Dakujem za osvetu nech sa poucim:-)
pusta
@kukulienka61 , prepáč, tu nejde o žiadnu hádku :-)
ide o správnu interpretáciu pojmov!
čo sa ti na tom vidí nevhodné?
no a pokiaľ ide o tú fotku, mne sa teda nevidí vôbec k danej téme.
nezdá sa mi vhodná ani poznámka o zmeske na svadbu.
pusta
@2010 , naprosto s tebou súhlasím.
v tradičnej slovenskej a klasickej slovenskej kuchyni tiež nepoznám žiaden recept s vínom :-)
pusta
nechápem, kukulienka71, z akého dôvodu si vymazala komentáre o pojme "ugrofínsky", ked ten, čo je o názve madarských vín nepravdivý,si tu ponechala.
dakujem.
kukulienka71
milý @2010 , nikto nepovedal, že tu rozoberáme tradičnú slovenskú kuchyňu, Varecha je predsa plná receptov zo všetkých kútov sveta, sám prispievaš(v inej rubrike) ázijskými:-) tu sa jedná o varenie s vínom ako také. Nepoznám tradičný slovenský recept s vínom, nie je to typické pre slovenskú kuchyňu. Ale keďže na našu súčasnú kuchyňu vplýva veľa zahraničných, už si v niektorých domácnostiach víno našlo svoje miesto pri varení.
@pusta , ďakujem za tvoje príspevky k rozšíreniu vedomostí v tejto téme. Ostatné tu rozvádzať nebudem.
kukulienka71
môžete otvoriť novú diskusiu na tému ugrofínskych jazykov, ja som mazala všetko, kde nebola zmienka o víne, to je pre mňa smerodatné.
marcel83
kukulienka71 kľudne môžete zmazať pre "pokoj v dome" moje komentáre týkajúce sa zmesky, ktorú mala pani na svadbe a aj jazyka ugrofínov. Nenahnevám sa. Ďakujem.
marcel83
Ako že nie? Klobásy. /aj keď neviem, či sú tradične slovenské/
andr3w1
pozrite si vinka na www.winestory.sk, tam vzdy aj pisu, ze do akeho resp. k akemu jedlu sa hodia...