Varenie

Vaječný likér

bubaya - fotkabubaya, 19. decembra 2014

Dobrý deň, milé varecháčky. Máte napečené? Navarené? Tak určite budete mať čas pomôcť mi.
Robievala som vaječný likér kedysi dávno a vždy zo šľahačkovej smotany, nie zo sladeného kondenzovaného salka. A teraz za svet neviem nájsť ten recept, všetky robíte len so sladeným mliekom. Ja sa pamätám, že ten likér bol straaašne dobrý so smotánkou, nebol lepkavý ani presladený. A dnes som si v záložni kúpila malé bachraté brúsené poháriky, presne na vaječný likér, tak ho musím spraviť. Poháre by boli, smotana, rum, cukor, len ten recept. Vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Ďakujem veľmi veľmi pekne. Ja som hľadala len vaječný, nenapadla ma iná varianta. idem šľahať.
helica
@bubaya , nebola som na nete, až teraz. Ja robím takto:
8 žĺtkov + 40 dkg kryštálového cukru šľahám v robote do peny. Medzitým si rozpustím 1O dkg kr. cukru, 1 vanilkový cukor v 500 ml smotany na varenie, alebo v v 250 ml šľahačkovej- možno trošku zohriať. Postupne pridávame do vyšľahaných žĺtkov spolu s čistým lekárenským liehom 85% ( kúpiš v lekárni). Ja dávam liehu cca 2,5 dcll. Prilievam pomaly pri najpomalších obrátkach. Všetky ingrediencie musia mať približne rovnakú teplotu. Nalej do fliaš a nechaj pár dní uležať. Uvedené množstvo je na 1 liter . Navrchu sa spraví pena, ktorá dobrým pretrasením sa stratí a dolejem zvyškom, ktorý vždy ostane.
Inak nemá chybu, odporúčam vyskúšať, hoci s pol. dávky.
bubaya
Ďakujem, Helica. Skombinovala som tie recepty od adminky, a nakoniec mi vyšiel takmer taký istý ako tvoj. Akurát som dala menej cukru, a my dávame miesto liehu rum. Je výborný, už koštujeme. Idem si hneď napísať do kuchárskej, za rok budem zas zúfalo hľadať. Prajem pekné Vianoce a ďakujem.