Kuchyňa a vybavenie

V čom varíte? Veríte silikónu?

cucoriedocka - fotkacucoriedocka, 23. apríla 2015

Tip na článok:
 zdrava-vyziva.zdrave.cz/davejte-pozor-v-cem-a-na-cem-varite/...


Mám už 3 roky na povale odloženú silikónovú formu na pečenie bábovky zn. Tescoma... červenú... Dávno som ju nepoužívala... Akokoľvek som ju zakaždým umyla, vysušila, poutierala... a klasicky som z nej pripravovala recepty s múkou, bez mlieka a vajec... tak som mala opakovateľný problém... V jedle som vždy cítila takúúú m divnú pachuť silikónu a vždy sa mi potom aj tak divno grgalo, tak silikónovo... Stáva sa vám to tiež? POznáte ten pocit?
Už neviem čo s tým... mám tescomácku formu, rada by som ju používala, aj si vychutnávala z nej dobrôtky, no nejde to akosi...
Čo mám silikónové mafinové formičky, tie vždy vysteliem mafinovými papierovými košíčkami a to mi nevadí... ale tá bábovková forma, to je iná sila... akosi neverím silikónu...
Viete nejakú fintu? Alebo čo potom s tou formou? Vyhodím ju?

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Môj manžel s plastami pracoval skoro celý život a výslovene mi zakázal takéto formy zo silikonu kupovať a používať pri varení a pečení.
rulik
ja som si asi pred mesiacom kúpil silikónovú formu na bábovku, lebo tu boli zaujímavé recepty, používam aj silikónové košíčky na mafiny, čítal som rôzne vyjadrenia, predtým bola svetová hliníková kuchta, potom teflónový riad, teraz keramika a nebudúce čojaviem čo ešte, všetko sa časom ukázalo ako zdraviu škodlivé, tak budeme opekať na prútiku a budeme fit, na niečo umrieť musíme, viete si predstaviť, že by sme umierali zdravý
janea
Ja takym veciam tiez neverim, podobne ako mikrovlnkam. Silikonovu podlozku sice pouzivam a mozno si zadovazim aj formicky z neho na zdobenie torty ale piect v tom, to by som urcite nerobila, lebo pri vysokej teplote sa mozu uvolnovat rozne skodlive latky. Bezne to nie je zname, samozrejme, ved za vsetkym su peniaze.
denyany
Zo silikónu mám tiež červenú formu na bábovku. Použila som ju 3x, bábovka bola ok, žiadna pachuť. Ináč si myslím, tak ako rulik, že ak to nepoužívam často...
1x rulik
ubka
Škodliviny nájdeme v párkoch,riade,mikrovlnke,kuracine,hovädzine,bravčové škodí,pšenica je alergen,niečo modifikované...hm!?... ako ďalej? Ten silikon bežne používam, mikrovlnku od roku 1982 ,nič necítim,ani v chuti,ani v čuchu a ťukam na drevo,ťažkosti nemám...je to na každom,v čom hľadá škodlivosť, a čo považuje za, pre seba vhodné.
abdul
Silikónom neverím ani v kuchyni, ani v inej podobe ako sa tu spomína. Čo sa týka kuchyne, železo je železo.
bubaya
Ja mám tortovú formu ktorá stála skoro 30 euro, a nech v nej pečiem čokoľvek, vždy sa mi to tam prilepí, zle sa hotový koláč vyberá, a ten prilepený zbytok nejde a nejde nijako dole. Takže neverím.
nalpa
nie, nemam, ani nechcem.. MW nepouzivam...mam rada klasicky smaltovany kvalitny riad do kuchyne, alebo pyrex-ohnuvzdorne sklo , vydrzi dlho, dobre sa umyva, neskodi.. a este nerez ale kvalitny! na varenie, japonsky tazky wok na azijske, dve panvice tazke kvalitne na smazenie a hotovo, vybaveno na cely zivot...
amelie
@cucoriedocka , ak skladuješ tri roky na povale silikónovú formu, tak ju radšej rovno vyhoď, už je neskoro riešiť, či je zdravé piecť v silikóne, má obmedzenú životnosť 2-4 roky podľa druhu a po tomto čase je určite nebezpečná. Ja silikón používam dlhé roky na pečenie, ešte som v ňom nič nevarila.
alena45
mne sa vyslovene hnusí ten materiál ako taký - páchne divne a navyše tie jedovaté farby už na vzhľad. Silikón veru nie.
Mimochodom, už tu podobná debata bola, vtedy som napísala, že ešte som nevidela profesionálneho kuchára variť, resp. piecť v silikónových formách. Nikdy.
afataga
vyhodit, ja tomu tiez neverim a ked vidim ako sa to trasie, brrr, mam silikonovu len podlozku na valkanie cesta, ale do rury by som to nikdy napouzila, darmo nam hovoria, ze ake je to bezpecne, neverim, co ja viem, co sa z toho uvolnuje? Najlepsia forma na babovku je klasicka keramicka, ako mala moja babka, podarilo sa mi ju zohnat cez net, parada, alebo sklenena tiez funguje
kukulienka71
v silikóne nepečiem, príde mi neprirodzený, ale to je iste len nezvyk. pod cesto je to super vec, oveľa skladnejšie ako drevené veľké dosky, o praktickosti pri čistení nevraviac, len treba dávať pozor pri rezaní. @afataga , sklenené či keramické formy sú krásne aj ako pamiatky, len sú háklivé na poškodenie a ťažké pri manipulácii.
cucoriedocka
Milí varecháči, ♥ vám všetkým ďakujem za vaše príspevky a za vyjadrenie svojich názorov.
Žijeme v dosť nezdravej dobe, všade plast a flatáty... PET fľaše a vody, jogurty v plastových kelímkov, do ktorých ide horúca zmes, t.j. varený jogurt... takisto aj smotanové nátierky... a keď som sa dozvedela, že tie čo sa nepredajú a sú po záruke, tak ich hodia do mašiny, nanovo roztavia, pridajú éčka... a takto sa predávajú ďalej...!!! a to už radšej nejdem spomínať ako tam prerábali staré nanuky...:-((( bola som raz a exkurzii v mliekárňach, tak mám dosť... ale mám našťastie alergiu na mlieko, tak som rada, že takéto potraviny nemusím hamať...
Prajem pekný deň bez plastu a ftalátov ;-).