Varenie

Uskladnenie maku

marienka44 - fotkamarienka44, 29. septembra 2016

Na trhu som kúpila už tohoročný mak. Chcela by som ho uskladniť tak, aby si dlho zachoval terajšiu kvalitu.
Ako to mám urobiť? Ako Vy skladujete mak? Voľakedy som to presýpala do patentného 1,5 l pohára, teda do skla. Keďže už nemám patentné tesniace gumičky do tohto pohára (kedysi sa do takých pohárov zaváralo napr. ovocie ap.), plánujem ho nasypať do pláteného vrecka, ktoré som ušila zo starej plachty. Ktorý spôsob je najlepší? Ide o to, aby sa zamedzil prístup vzduchu a tak sa zabránilo potuchnutiu maku. Ďakujem za radu.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Ja dávam mak aj orechy do mrazničky. Dávala som do krabičiek, ale keď sa odobralo, tak tam bol vzduch a zdalo sa mi, že to trochu razí mraziakom. Tak dávam do mrazničkových sáčkov, vytlačím dobre vzduch a poriadne uzavriem. Skladujem tak aj pomeltý mak a mleté orechy, aj sušené hríby, už roky rokúce s úspechom, a kvalita zostane nezmenená. Mám teplú špajzu a ešte teplejšiu pivnicu, čo by nepotuchlo, to by zlojovatelo alebo by sa do toho pustili mole.
1x abkul
mijaita
Jako vlašské orechy - do sklenicky a zasterilovat! I po roce je mak jako cerstvy.
marienka44
@Bubaya (29.9.2016 20:20)

Ďakujem za radu, ale ja mám malú mrazničku spolu s chladničkou, nič sa mi tam už nezmestí.
Ty dávaš tam aj nemletý mak?
marienka44
@Mijaita (29.9.2016 20:48)

To sa mi pozdáva. :-)
Sterilizuješ aj celý mak? Ja si vždy pomeliem len toľko maku, koľko momentálne potrebujem.
Takže len nasypať nepomletý mak po hrdlo a vysterilizovať na 100 °C cca 10 min.?
mijaita
@Marienka nasypu nemlety mak do sklenicky, zavickuju a dam do trouby nasucho (kdyz neco pecu) nebo do hrnce s vodou. Steriluju ja nevim jak dlouho :-) treba tech 10 - 15 min. Hlavne vicko musi chytit. Udelej si sklenicky tak velke, jak potrebujes na mnozstvi na kolec nebo do buchet. Ja mak nerada, makove veci nepecu, ale davam ho do nekterych jidel, obaluju v nem houby
 varecha.pravda.sk/recepty/houby-makove-fotorecept/31694-r...
a proto mak pouzivam vzdy jen nemlety.
marienka44
@Mijaita (29.9.2016 22:03)

Srdečná vďaka za upresnenie. Asi sterilizovať v tej vode, len tak na sucho v rúre by som sa bála, ze pohár praskne. :-(
Pozrela som aj recept v linku. Milé, pekné...
Bod 2 naväzuje na bod 1 alebo sú to 2 rôzne spôsoby?
Mám tomu rozumieť, že keď vysmažíme podľa bodu 1 (bez maku, len bielok a múka), následne tie isté huby ešte dovysmážame aj s makom. Páči sa mi to.
mijaita
@marienka ano, tak, smazi se jeste i v maku!
Steriluju na sucho uplne bezne, jeste mi nikdy zadna sklenicka nepraskla, neni se ceho obavat, ver mi :-)
marienka44
@Mijaita (29.9.2016 23:13)

Vyskúšam teda na sucho. Pohár snáď postaviť na rošt (ten je ale obsadený plechom s koláčikom napr.). Na dno rúry ho položiť by bolo nebezpečné. :-)
mijaita
@Marienka kdyz mam sklenicek hodne, dam je vsechny klidne dolu, do pekacku bez vody, viz obrazek, teplotu kolem tech 100st a horkovzduch. Jednu sklenicku nebo dve kdyz treba opekam housticky, nebo pecu brambory, dam na ten stejny plech. Na uplne vysokou teplotu ne!


bubaya
@Marienka44 (29.9.2016 21:34)

Mne sa mraznička osvedčila, mak celý, aj mletý bez úhony prežije. Mletý je lepší, aj sa lepšie skladuje, a hneď ho môžem použiť. Ale zas lenivosť mi nedovolí namlieť si do zásoby trebárs pol kila.
frezia68
@Marienka44 :Na jeseň kupujem čerstvý mak asi na rok.Dávam do fliaš 3 dcl,alebo veľkosť podľa potreby,navrch 3 bobkové listy,uzavriem a držím v potravinárskej skrini ( v bloku) vždy tam,kde je aj vetranie.Ak fľašu otvorím a všetok mak nepoužijem,držím v chladničke pár týždňov,snažím sa spotrebovať.A neuskladňujem mletý (možná v mrazničke? )podlieha skôr plesni,aj ak nevidieť,vraj.Ešte mi nikdy nezatuchol.Bobkový list mi poradila pestovateľka maku.
jozka2
Marienka44,mavala som mak na zahrade roky rokuce/okolo7-10 kg/na pomerne malej hriadke.Robila som to ako ma mamka ucila,dobre vysusit a casto ho premiesavat.Susila som ho v obyvaku na velkej plachte,nemala som inu moznost/ a dvere boli podla moznosti otvorene na balkon,ked bol krasny svetlo modry, davala som ho do plateneho vrecka z domaceho platna,nikdy mi nezhorkol ani sa nic v nom neutvorilo.Zaklad je musi byt suchy a obcas ho mozes vysypat na plech a presusit-prevzdusnit.Aj navrhovane alternat.nie su na zahodenie akoby zasterilizovat do flias budes mat istotu
marienka44
@Jozka2 (1.10.2016 18:27)

Ďakujem pekne za úprimné rady. Áno, méš pravdu, že plesne sa tvoria tam, kde je vlhko. Základ je suchý mak, ale neviem posúdiť, či je tento môj dobre vysušený. Tak pre istotu ho vysypem na plech a volne necham dosušiť. Mám aj plátene vrecko a pre istotu aj pár pohárov 3 dcl vysterilizujem.
Máme od včera hody, tak až sa skončia, voľačo začnem s ním robiť. Teraz mám návštevu a veľa času trávim v kuchyni. :-)
jozka2
Zaiste by som ho dobre presusila az tak uskladnila,mas istotu,ze je suchy.