Typické slovenské jedlo

42 komentárov
  • kamilio, 10. mája 2011 o 23:31
    Som teraz v Nemecku na študijnom pobyte a rád by som mojim medzinárodným kamarátom uvaril nejaké slovenské jedlo. Ale nemôžem nič zaujimavé vymyslieť, pretože buď potrebujem bryndzu, oštiepok a ďalšie slovenské výrobky, ktoré tu nekúpim. Alebo nemám na internáte vybavenie ako "haluškovač" alebo rúru apod.

    Nemáte niekto nápad čo uvariť, aby to bolo jednoduché a chutilo celému svetu?

    Ďakujem


  • nadia56, 11. mája 2011 o 02:44
    » varecha.pravda.sk/recepty/narodne-kuchyne/slovenska-kuchy...

    kamilio,pozri na tomto linku, urcite si vyberies a keby si chcel, tak bryndza sa da nahradit na jemno postruhanym feta syrom zmiesanym s hustou kyslou smotanou, nemusis spravit halusky, staci bryndzova natierka s pazitkou, na dobrom chlebiku, tym nic nepokazis, alebo mozes spravit makove sulance, zemiakove placky alebo lokse-tie mozes aj na sladko/lekvarove, makove/ aj na slano a k tomu nejake masko/najlepsie pecene
    /» varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-lokse-fotorecept/8917...

    nech sa ti akcia vydari a daj vediet o svojom uspechu :-)
    pekny den vsetkym


  • jody, 11. mája 2011 o 07:35
    Najnovšie je vraj najtypickejším slovenským aj českým jedlom vyprážaný syr s tatarkou. :-)))) Takže kľudne vypraž syr, šak sa tam hádam nejaká strúhanka nájde a tatarku z majonézy spravíš tiež veľmi ľahko, len do nej pridáš nadrobno nakrájané kyslé uhorky a cibuľku. :-))) K tomu varené zemiaky a nech sa milí cudzinci čudujú :-)


  • babinka, 11. mája 2011 o 07:58
    napadov uz mas dost, ja pridam dalsi - zemiaky na kyslo(tzv. zemiakovy privarok) a na to pekne upravene volske oko alebo poprazena klobaska (nakrajana na hrebienok ci inak).. je to velmi rychle a nenarocne na pripravu


  • karolka, 11. mája 2011 o 08:13
    Ja by som im spravila haruľu, na to jesto suroviny všade


  • arasidka, 11. mája 2011 o 08:42
    kamilio, masný chleba s cibulu!


  • stefanm, 11. mája 2011 o 08:48
    Pre mňa,v poslednom čase,je typické slovenské jedlo to čo sú tam dva druhy mäsa,hranolky,dva kopčeky ryže a kopa dvojfarebného kapustového šalátu s kúskom paradajky a šalátovej uhorky!!...alebo tenký bravčový plátok mäsa,na ňom polovička broskyne a na nej roztopený plátok syra ozdobený guľkou hrozna a prílohy sú presne tie isté ako pri prvom...Tak toto n e p o n ú k a j v žiadnom prípade!!A vyberať si máš z čoho lebo typov tu máš dosť!!!Tak reprezentuj Slovensko lepšie ako ....(ani to nedokážem napísať,lebo sa mi natlačili slzy do očíí) :)


  • jody, 11. mája 2011 o 08:58
    @stefan , ty píšeš očami? :-)))))


  • pivonka, 11. mája 2011 o 09:16
    Moja známa zahraničným návštevám, pokiaľ prejavili záujem o typické slovenské jedlo, varila podlesníky (haruľu, zemiakové placky), lebo tie vraj nikdy nesklamali.


  • 2010, 11. mája 2011 o 09:33
    Ja hovorim za nas ,my sme tento problem mavali casto. Vacsinou su uplne prekvapeny zo "Sauerkraut soup" nasej kapustnice.
    A suroviny sa daju vsade lahko kupit .Daktore jedla napriklad ako bryndzove halusky radsej neskusaj vacsinou nechutia.


  • eraserhead, 11. mája 2011 o 09:38
    na to si mal pamätať ešte doma a zobrať fľašu Tokajského vína a hrudku ovčieho syra, korbáčiky, oštiepok a toto bez akéjkoľvek úpravy ponúknuť (nie však maďarský tokaj z L..l a syry zo supermerkatu) Osobne nepoznám "Typické slovenské jedlo", podľa ponuky v reštikách to však bude tá karikatúra potravy a chuti ktorú opisuje stafanm.


  • cistinka, 11. mája 2011 o 09:43
    ja keď som bola v zahraničí, domácim som uvarila kapustnicu a zemiakové placky....nikdy predtým to nejedli a gule mali až za ušami :-)


  • alena45, 11. mája 2011 o 09:55
    presne - zemiakové placky ! S tými som mala vždy úspech. No a samozrejme s langošami, ktoré môžu byť aj slovenské aj maďarské, ale je to jedno, lebo je to uhorské. Inak som si všimla, že kysnuté im - cudzincom šmakuje. Také buchty hoci aj s tvarohom.
    2010 - keď som Írovi predložila kapustnicu, tak neočakával tú chuť, hoci to ovoniaval, lebo stále hovoril len o cabbage a ja že hej, cabbage, a on, že on má cabbage rád. A tak si dal. Prvé sústo len gúľal očami, nevedel, či vypľuť, či prehltnúť, no ale potom to normálne zjedol. No musel, lebo som sedela hneď pri ňom a povzbudivo sa usmievala. Však to aj potreboval po nočnom záťahu. Hoci som jej mala niekoľko litrov (ju ju milujem v akomkoľvek množstve), už viac nechcel.


  • lubavuska, 11. mája 2011 o 10:26
    Keď nie kapustnicu, tak fajnovú fazuľovicu , zemiakové placky a ako sladkosť makové a orechové šúľance...Držím palce


  • lubavuska, 11. mája 2011 o 10:28
    Zabudla som...jasné že fazuľovicu s údeným


  • ewitka123, 11. mája 2011 o 10:32
    tak ja by som mojim hostom pripravila mlete rezne zeleninovy šalat a zemiakovu kašu a dezert by dostali nutelove palacinky so šlahačkou :))


  • morenajea, 11. mája 2011 o 11:31
    a čo tak majonézový vianočný šalát?


  • marcy, 11. mája 2011 o 12:55
    ja by som urobila kuľašu,t.j. fučku s voňavým masielkom + cmar,ako dezert by boli kysnuté makovníkové,orechové štangle :-)


  • aroooo, 11. mája 2011 o 13:36
    čo takto plnená paprika s knedľou, halušky /zemiakové/ s vajcom a hlávkovým šalátom...


  • kamilio, 11. mája 2011 o 15:35
    Dakujem vam za komentare, skusim nieco vymysliet v priebehu nasledujucich par tyzdnov a dam vediet ako to dopadlo. Ak mate este nejake napady, pokojne piste :D Vdaka


  • danielas, 11. mája 2011 o 15:42
    Niekomu ani najfajnovšie bryndzové halušky nepochutia. Opakovane sme ponúkli zahraničným hosťom s podobným úmyslom,ale prsty sme si olizovali len my sami,aby si tiež neostal sklamaný...


  • nadia56, 11. mája 2011 o 16:45
    » varecha.pravda.sk/recepty/dubnicka-sutolica/9218-recept.h...

    snad by zachutila aj tato sutolica, robievam ju, je to vdacne, syte a velmi dobre jedlo, no, najlepsia je na druhy den, tak si mozes navarit dopredu velikansky hrniec a potom uz len dobru chut,

    pekny den vsetkym :-)


  • babidka, 11. mája 2011 o 16:56
    Uz som varila domace slovenske jedla pre Francuzov , Cinanov ,Filipincov , Indky i Americanov :-) takze mam nejake skusenosti ...Uspech nemali ani bryndzove halusky ani kapustnica , pirohy ani holubky /plneny kapustny list/ - zvacsa to boli pre nich nie velmi "prijatelne" chute :-((( Ale vzdy zabodoval obycajny gulas z kvalitneho hovadzieho a bravcoveho masa , chrumkave zemiakove placky , fazulovica s udenym kolenom a zemiakove lokse s maslom ako priloha .Este aj pirohy zo zemiakoveho cesta plnene kyslou kapustou a pecene alebo vyprazane celkom "usli"....No a samozrejme nesmiem zabudnut na kolace z kysnuteho cesta , buchty na pare a domaci chlieb ci pecivo .Obidve dcery nejaky cas studovali alebo pracovali v zahranici a tak sa nevyhli vareniu slovenskych jedal pre priatelov ...gulas a fazulovica nebol problem -suroviny sa nasli vsade a uvarit sa dali v kazdej kuchyni:-)


  • hubata, 11. mája 2011 o 19:36
    Vezmi ich do prírody, nabaľ slaniny, špekáčiky, cibule, voňavý chlieb a urob pre nich slovenskú opekačku. NIE GRILOVAČKU - ALE OPEKAČKU, t.j. sami si nájdu paličky, sami si ich zastrúhajú, sami si slaninku nakvapkajú na chlieb. Opekanie nad ohníkom, nie to isté čo grilovanie. Úspech máš zaručený. Pre väčších jedákov môžeš urobiť ešte doma do alobalu živánsku a nad pahrebou si ju len zohrejete lebo mäso by ti zabralo veľa času. Živánska sa dá urobiť aj do staršieho kastróla a tak zohriať, ale efektnejšie sú tie jednotlivé balíčky.


  • kuchticka, 12. mája 2011 o 05:22
    Ja sa stotoznujem s @babidkou. Ziadne bryndzove halusky nemaju uspech u nasich susedov, ani kapustnica. Dokonca jim nechutila ani svieckova s knedlikom. Naservirovala som a chlapci sa pytali "a kde su diner rols?" -to je taka zemla, ktoru maju ku kazdemu jedlu, natru si ju maslom a prikusuju k veceri. Docela som mala uspech s buchtami, plnenymi mletym masom.


  • arasidka, 12. mája 2011 o 07:48
    kurnik, ale tu pribudlo receptov! Jasné - riadna fazuľová polievka s bielej fazule - babice, no môže byť aj farebná... pekne nakrájať zeleninku na malé kúsky, nešetriť paprikou, a do nej pridať v druhej polovičke varenia na drobné kúsky nakrájané údené mäsko, môže sa do toho pridať aj na kolieska nakrájaná dobrá údená klobáska - tá to nepokazí a pasuje dokopy aj s údeným. A nakoniec uvriť zvlášť rezance a máme typisckú slovenskú pochúťku - u nás zvanú "Fazula a pod ny"... preložené do jazyka spisovného : fazuľa a pod ňu - teda tie rezance.


  • kimlo, 12. mája 2011 o 09:50
    Ktovie aké by bolo typické slovenské jedlo keby Kolumbus nepriviezol z ameriky zemiaky, fazuľu, papriku.. :-))


  • palokuchki, 12. mája 2011 o 10:54
    Ja by som ti poradila ako @babidka. Dobry gulas, fazula s udenym kolenom alebo zemiakove placky. Ani ja som nemala velky uspech s bryndzovymi haluskami. Niektori mal dokonca problemy prehltnut aj to co si dali do ust.


  • arasidka, 12. mája 2011 o 11:56
    kimlo - istotne by to zostalo len na tej kapuste - vo všetkých podobách, ktoré poznáme.
    Dokonca ešte i tá Mariška Kanbisová mala u nás v slovenskej domácnosti uplatnenie.Nesmeli však mariškovú polievku jesť tehotné ženy.


  • arasidka, 12. mája 2011 o 11:56
    loprava - Kanabisová


  • zuzka193, 12. mája 2011 o 16:10
    zemiakové placky


  • nazarboncuk, 12. mája 2011 o 21:10
    mne sa páči čo navrhuje @hubata , to je super nápad ak máš možnosť ich "vyvenčiť" a nezabudni pribaliť fľašu niečoho dobrého SLOVENSKEHO ;)) alebo by som im napieklazemiakové lokše. Môj muž slovenskú kuchyňu veľmi nemusí ale za lokšami si ide nohy dolámať. Ale len domácimi :) hlavne keď si ich naplní ovčím syrom......:)))


  • sovka62, 13. mája 2011 o 17:44
    Ja radím, aby si sa držal toho, čo napísala @babidka. S cudzincami a našimi jedlami mám rovnaké skúsenosti ako ona. A bryndzové halušky určite nie sú typických jedlom celého
    Slovenska, (kým sa pol Slovenska nezačalo sťahovať do Bratislavy, na západe sme o nich pomaly netušili),tak sa s ni
    ani netráp.


  • vladkaku, 13. mája 2011 o 20:19
    ... aj Ibiho Maigu naplo, keď prvákrát jedol bryndzáky :-))), ale dnes ich miluje...
    Haruľa, šúlance, varené východniarske pirohy či západniarske pérky, gulášik..., ja milujem lokše - bývajú na každom poriadnom jarmoku, no a vyprážaný syr - strúhanku a pridaj trošku sézam - trochu modernizmu nezaškodí...moje spomienky z mladosti - keď sme ako študáci boli v Berlíne, vyhladovaní sme chceli konečne niečo slovenské, tak sme si objednali guláš - nech Ťa ...chráni, oni k tomu dávajú špargľu.
    Muž radí - dusené popučené zemiaky, navrch spražené maslo s popraženou cibuľkou, pomiešať to spolu. Dať do hlbokého taniera, urobiť miestečko na zákvas alebo kyslé mlieko a striedať lyžicou - kaša, mlieko. Je to také staručké jedlo z východu, možno Ťa osloví. Nezabudni sa ozvať, čo si pripravil, držím palčeky.


  • budim, 14. mája 2011 o 10:03
    vcera som spravila tu v Bretonsku langose a zabodovali;-)

    nie je pravda, ze vsetkym cudzincom nechutia slovenske halusky, ci kysla kapusta, napr.: bryndzove halusky ( ja slaninku s klobaskou davam osobite navrch ako chutnu ozdobu a nemiesam ich s mastou, ale s rozpustenym pravym maslom) zabodovali u Talianov na maximum, s kyslou kapustou u Francuzov a Nemcov - sauerkraut Nemci maju vsade a Francuzi z Alsaska tiez poznaju

    Irom chutili najma opekance, slovensky gulas = polievka (Francuzi ju jedli s nozom a vydlickou a zemiaky si pucili na kasu), makovnik s jablkami, opekance s makom a niektorym tiez halusky a hlavne lokse s dusenou cervenou kapustou a pecenou husou alebo kackou

    v Argentine mala uspech vyprazana cuketa a karfiol so zemiakovou kasou, lebo oni miluju vyprazane;-)

    a raz sme spravili v Irsku taborak, pripravila som razne - to im neslo do hlavy, ze naco to je, priniesla som slaninu, slovensku, (bo oni maju uplne inu slanina a i chlieb), polsky chlieb a spekaciky a pre mna jablka a opekacka ako lusk, len tak oci otvarali a pociatocna skepsa sa zmenila v abnormalne nadsenie, takze @hubata zas nesklamala a vynikajuci napad dala :-D


  • kamilio, 14. mája 2011 o 14:01
    Ešte raz ďakujem za toľko príspevkov. Ste super!


  • papacik, 15. mája 2011 o 16:28
    ja som v nemecku vari kuraci perkelt - ako priloha cestoviny, olizovali sa vsetci :)) a nebal by som sa na tvojom mieste vyprazaneho syra - je to nasa kazdodenna realita, bezne a velmi caste jedlo slovakov a pre cudzincov nieco velmi netradicne - zaroven ich ale nenapne ako z halusiek :))


  • evilauri, 30. mája 2011 o 01:42
    @kamilio , my sme v Rakusku s nasimi bryndzovymi haluskami tiez nepochodili, a ako hovori @papacik , perkelt mal velky uspech aj u nas,a segedinsky gulas zaviedol dokonca nas znamy, ktory vlastni restauraciu v Badene, do jedalneho listku, tak sme pysni :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 47/2014: Cesnaková kuchárka Cesnaková kuchárka
Časopis Varecha v piatok 21. novembra v denníku Pravda.


TOPlist